Περισσότερο χαλλούμι στην Ελλάδα

Το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, παρουσίασε πρόσφατα  ένα ενημερωτικό βιβλίο για το χαλλούμι το οποίο περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής προέλευσης, τη διαδικασία παραγωγής, το οργανοληπτικό προφίλ και τις προτάσεις σερβιρίσματος ή/και μαγειρέματός του. Την προώθηση του προϊόντος ανέλαβε ο σεφ και παρουσιαστής Βαγγέλης Δρίσκας, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην παραγωγή και τη χρήση του στην κουζίνα.

Το χαλλούμι σήμερα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου με ποσότητες που αγγίζουν σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι εξαγωγές του προϊόντος ακολουθούν συνεχή αυξητική πορεία με κύριους εξαγωγικούς προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία, τα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα στοιχεία των τελευταίων πέντε χρόνων δείχνουν μια ιδιαίτερα αυξητική τάση πώλησης χαλλουμιού. Το 2011 οι εξαγωγές του στην Ελλάδα ανήλθαν στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 στα 4 εκ., με εκτίμηση για το 2016 τα 5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 100%. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην ποσότητα εξαγωγής χαλλουμιού η οποία από 400 τόνους το 2011 διπλασιάστηκε σε 800 περίπου τόνους για το 2016.

You might also like