Έτοιμο το ‘Δίκτυο Κρητικού Τυριού’

Συστάθηκε  και λειτουργεί το Δικτύο (Cluster) Κρητικού Τυριού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης. Πολλοί παραγωγοί και παράγοντες της τοπικής αγοράς συμμετέχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα.

Τυροκόμοι απ΄ όλη την Κρήτη, αλλά και παράγοντες του λιανεμπορίου  υπέγραψαν το Καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή και ανάδειξη των Κρητικών τυροκομικών προϊόντων, καθώς και την προώθησή τους στην εσωτερική αλλά και τη διεθνή αγορά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Αντώνη Παπαδεράκη.

Η εταιρεία που δημιούργησαν οι Κρητικοί επαγγελματίες  δεν θ’ ασκεί δραστηριότητες παραγωγής, μεταποίησης ή εμπορίας τυριού και άλλων τυροκομικών προϊόντων, αλλά θ’ αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην τόνωση της ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας του Κρητικού Τυριού.

Η διαδικασία εγγραφής στο Δίκτυο Κρητικού Τυριού παραμένει ανοικτή για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ολοκληρώνεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης από τη γενική συνέλευση· ήδη δεκάδες επαγγελματίες της Κρήτης- όχι μόνο παραγωγοί- έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Στόχος του cluster

Στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης – μέλος του Enterprise  Europe Network – είναι να πραγματοποιηθούν  δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες τυροκομικές μονάδες της Κρήτης να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές και κυρίως να γίνει γνωστό το Κρητικό τυρί ως βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

«Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, μια εξαιρετική πρωτοβουλία γιατί αποδεικνύει ότι έχουμε αντιληφθεί την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να έχουμε μερίδιο στη διεθνή αγορά», τόνισε ο Αντ. Παπαδεράκης, συγχαίροντας το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την πρωτότυπη ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά μέσα σε λίγους μήνες και υπογράμμισε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση  δίνει μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιες συνεργασίες  και το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί πρόσκληση για τη ανάπτυξη cluster μέσω του ΕΣΠΑ με την πρόθεση να χρηματοδοτηθούν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας».

Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνεδρίαση στο Ηράκλειο Κρήτης

Η Κρήτη επικροτεί

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων της Κρήτης στο Δίκτυο Κρητικού Τυριού και την υπογραφή του Καταστατικού εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να υλοποιούν δράσεις που ανοίγουν νέους δρόμους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.  «Τα Κρητικά τυροκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά, έχουν ταυτότητα και ιστορία και πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει», τόνισε ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παράρτημα Κρήτης, Αλέκος Στεφανάκης και ανέφερε ότι η Κρήτη διαθέτει περισσότερες από 100 τυροκομικές μονάδες, οι οποίες μέσω του συγκεκριμένου δικτύου μπορούν να βρουν πρόσβαση σε νέες αγορές.

Στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Τεχνολογικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την ανάδειξη των ποιητικών χαρακτηριστικών του Κρητικού τυριού αναφέρθηκε ο Γιώργος Φραγκιαδάκης, καθηγητής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη παράγει το ¼ των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στις δράσεις εξωστρέφειας που θα επιχειρήσει σταδιακά το Δίκτυο εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Θυμίζουμε ότι η Κρήτη εκπροσωπήθηκε και στην έκθεση SIAL 2016, στο Παρίσι, όπου τα κρητικά προϊόντα βρέθηκαν μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό ειδικών κι επαγγελματιών της διατροφής και του εμπορίου. Θ.Α.

 

 

 

You might also like