Τυρί με βακτήρια; Κάνει καλό στην υγεία σας!

Ερευνητικό πρόγραμμα σε ελληνικά πανεπιστήμια

Στο άκουσμα του όρου “βακτήρια”, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αντιδρά με άρνηση, επιφυλακτικότητα και ανησυχία.

Συνήθως ο συσχετισμός του αφορά την καταστροφή των τροφίμων και την ανοικτή απειλή απέναντι στην υγεία. Κάτι, όμως, που δεν ισχύει για κάθε αντίστοιχη περίπτωση, καθώς υπάρχουν και ορισμένα βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία όχι μόνο δεν βλάπτουν την υγεία αλλά αυξάνουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων και ταυτόχρονα τα καθιστούν πιο ασφαλή, προστατεύοντάς τα από αλλοιώσεις που προκαλούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, τα Πανεπιστήμια  Θράκης, Θεσσαλονίκης και Πατρών, σε συνεργασία με δύο βιομηχανίες τροφίμων (Έδεσμα Α.Ε. και Χελμός Α.Ε.) δημιούργησαν τυρί και λουκάνικα με βακτήρια, που όχι μόνο δεν βλάπτουν την υγεία, αλλά αντιθέτως την προστατεύουν.

Συγκεκριμένα, το βακτήριο Lactobacillus paracasei K5 απομονώθηκε από γαλακτοκομικά προϊόντα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων (λουκάνικα και γαλακτοκομικά) με την προσθήκη προβιοτικών απομονωμένων από γαλακτοκομικά προϊόντα”, και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή λουκάνικων και λευκού τυριού υψηλής διατροφικής αξίας, Τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να διατηρούνται πολύ χρόνο δίχως να χαλάνε.

You might also like