Υψηλή Παστερίωση: κερδίζει μερίδια, ειδικά στην Ασία

Δύο νέες έρευνες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο εξάμηνο, επιβεβαιώνουν ότι η στροφή μερίδας του καταναλωτικού κοινού προς το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν είναι πρόσκαιρη κι ότι, αντίθετα, αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

 

Η πρώτη έρευνα ανακοίνωσε αποτελέσματα στις αρχές του 2016 και την εκπόνησε ο  ερευνητικός φορέας Transparency Market Research, ο οποίος εκτιμάει ότι η παγκόσμια αγορά γάλακτος υψηλής παστερίωσης θα αυξηθεί από περίπου 60,8 δισ. δολάρια (54,25 δισ. ευρώ)  που είναι σήμερα σε 137,7 δισ. δολάρια (123 δισ. ευρώ) μέχρι το 2019. Η έρευνα, η οποία φέρει τον τίτλο «UHT Milk Market – Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends and Forecast 2013 – 2019»,   εκτιμά ότι ο κλάδος θα καταγράψει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,8% από το 2013 που άρχισε να συλλέγει στοιχεία μέχρι το 2019.

Σύμφωνα με την έρευνα, «Η ανάπτυξη αυτή θα οφείλεται στην αυξανόμενη επιρροή του δυτικού πολιτισμού, στη μεγαλύτερη ζήτηση για αποστειρωμένο γάλα, την αυξανόμενη ανάγκη για λιγότερο χώρο ψύξης για τη διατήρηση των υπολοίπων γαλακτοκομικών προϊόντων και  η παρουσία  μαρκών που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές».

Οι ανησυχίες  των καταναλωτών για την απώλεια της διατροφικής αξίας του γάλακτος κατά τη διαδικασία της θερμικής κατεργασίας αναμένεται να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς του γάλακτος UHT· οι έρευνες το αναδεικνύουν χωρίς περιστροφές.

Επιπλέον, η ύπαρξη πολλών  τοπικών και σχετικά ανοργάνωτων  αγορών γάλακτος, όπως επίσης και η έλλειψη ενημέρωσης των ανθρώπων για το γάλα UHT, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι δύο από τους παράγοντες που αναμένεται να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της αγοράς UHT στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο, η έρευνα του φορέα Transparency Market Research, εκτιμάει ότι  οι νέες διατροφικές τάσεις αναμένεται να προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά UHT γάλακτος.

Ποια είναι όμως η γεωγραφική ‘διασπορά’ του γάλακτος υψηλής παστερίωσης; Οι περισσότερες μελέτες, θεωρούν ότι μέχρι το 2012, η ​​Ευρώπη ‘οδήγησε’ την παγκόσμια αγορά γάλακτος UHT. Ωστόσο, οι περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού «αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για το γάλα UHT κατά τα επόμενα χρόνια λόγω της αυξανόμενης βάσης του αστικού πληθυσμού στην Κίνα».

Πολλά κανάλια, πολύ γάλα…

Η δεύτερη σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου του 2016 από τον φορέα Research Report  και είχε τίτλο «Global UHT Milk Market Forecast & Opportunities, 2020».  Αξίζει να σημειωθεί ότι από κοινωνιολογική σκοπιά, οι λόγοι που επικαλείται για να ερμηνεύσει την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς, συμπίπτουν απόλυτα με τους αντίστοιχους της πρώτης έρευνας. Σύμφωνα με την έκθεση της TechSci Research, η παγκόσμια αγορά γάλακτος UHT αναμένεται να ανέλθει σε περίπου  133 δισ. δολάρια (118,5 δισ. ευρώ) μέχρι το 2020· η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και  η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος είναι για τη συγκεκριμένη έρευνα οι κύριοι παράγοντες διόγκωσης της αγοράς.

Το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα UHT είναι το πιο δημοφιλές είδος της κατηγορίας  UHT που καταναλώνεται από  ενήλικες, οι οποίοι επιλέγουν διατροφή με  χαμηλή πρόσληψη θερμίδων. Η έρευνα θεωρεί ότι: «Η αύξηση της παρουσίας καναλιών σύγχρονων πωλήσεων όπως υπεραγορές και σούπερ μάρκετ που προσφέρουν τα προϊόντα στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές αναμένεται να ενισχύσουν την UHT  κατηγορία του γάλακτος κατά τα επόμενα χρόνια». Θ.Α.

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Dairy News, Ιούνιος 2016.

You might also like