Α.Γ.Σ.: Αγρόκτημα- κόσμημα για την Ελλάδα και τη γαλακτοκομία

Συνέντευξη με τον Δρ. Αθανάσιο Γιαμουστάρη, διευθυντή του αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και πάνω από ένα αιώνα αποτελεί ένα λαμπρό τοπόσημο της βορειοελλαδίτικης πόλη και μια ισχυρή συνιστώσα – εκπαιδευτική αλλά και παραγωγική- στον αγροδιατροφικό κλάδο της χώρας.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

 

Το Dairy News είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στον Δρ. Αθανάσιο Γιαμουστάρη, Διευθυντή του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ, στις οποίες το στέλεχος της σχολής μας απάντησε πρόθυμα.

Dairy News|  Κύριε Γιαμουστάρη ας μιλήσουμε για το γάλα. Πότε ξεκίνησε η παραγωγή του;

Δρ. Αθανάσιος Γιαμουστάρης  Η παραγωγή γάλακτος ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της ΑΓΣ ενώ το 1934, ξεκίνησε η παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος. To γάλα της ΑΓΣ έγινε γνωστό για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του και ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο από την παραδοσιακή γυάλινη φιάλη με το χαρακτηριστικό τετράγωνο σχήμα. Το 2010, σημαντικό ορόσημο στην παραγωγή του γάλακτος της ΑΓΣ, ήταν η ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Την ίδια χρονική στιγμή άλλαξε η συσκευασία του γάλακτος με φιάλη από υλικό συσκευασίας ΡΕΤ. Το 2011 λανσαρίστηκε στην αγορά το ημιαποβουτηρωμένο γάλα της ΑΓΣ ενώ από το 2012 κυκλοφορεί και παραδοσιακό γιαούρτι αγελάδας. Στα άμεσα σχέδια της Σχολής είναι η παραγωγή τυριών με πρώτο βήμα την παραγωγή ημίσκληρων και σκληρών τυριών.

Το 2010, σημαντικό ορόσημο στην παραγωγή του γάλακτος της ΑΓΣ, ήταν η ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

 

Παράγετε όμως και αυγά…

Η παραγωγή των αυγών ξεκίνησε το 1958. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, η Σχολή είχε αρχίσει να γίνεται πρότυπο για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία πουλερικών. Το 1997 ήταν χρονιά ορόσημο για την παραγωγή αυγών στην Σχολή αφού βγήκαν στην αγορά τα αυγά Ωμέγα-3 που σήμερα αποτελούν το 100% της παραγωγής ΑΓΣ. Τα αυγά Ω-3, τα οποία παράχθηκαν μέσα από ένα κοινό ερευνητικό έργο μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΑΓΣ, ήταν τα πρώτα αυγά Ωμέγα-3 που μπήκαν στην αγορά και βασίστηκαν σε ελληνική τεχνογνωσία. Οι ωοπαραγωγές όρνιθες έχουν μια διατροφή πλούσια σε λιναρόσπορο, με αποτέλεσμα να παράγουν αυγά πλουσιότερα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατά 8 με 10 φορές από ότι τα κανονικά αυγά, ενώ περιέχουν και 4 με 5 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από ότι τα κανονικά αυγά, καθιστώντας τα ιδανικά για υγιεινή διατροφή σε καταναλωτές όλων των ηλικιών.

Τα αυγά Ω-3, τα οποία παράχθηκαν μέσα από κοινό ερευνητικό έργο μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΑΓΣ, ήταν τα πρώτα αυγά Ωμέγα-3 που μπήκαν στην αγορά και βασίστηκαν σε ελληνική τεχνογνωσία.

 

Είστε γνωστοί στο πανελλήνιο για τις γαλοπούλες.

Από τη δεκαετία του ’60, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, πρώτη στην Ελλάδα, είχε προσφέρει φρέσκιες γαλοπούλες στον Έλληνα καταναλωτή. Οι φρέσκες γαλοπούλες της ΑΓΣ, οι οποίες διατίθενται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Ευχαριστιών το Νοέμβριο και τα Χριστούγεννα, είναι περιζήτητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι γαλοπούλες είναι αποτέλεσμα των συνεχών ερευνητικών προγραμμάτων του Αγροκτήματος σε σχέση με την διατροφή των πουλερικών και τη ποιότητα του κρέατος. Οι γαλοπούλες μας  έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών όσον αφορά τη φρεσκάδα, την εμφάνιση, τη γεύση και τη μυρωδιά τους. Οι γαλοπούλες προσφέρονται συσκευασμένες, έτοιμες για μαγείρεμα. Από τον Απρίλιο 2013, μέρος των γαλόπουλων της ΑΓΣ διατίθενται στην εταιρεία ΝΙΚΑΣ, η οποία  μετά από επεξεργασία παράγει αλλαντικά γνωστά για την υψηλή θρεπτική τους αξίας για καταναλωτές που θέλουν στο τραπέζι τους ανώτερη ποιότητα και μοναδική γεύση. Η ποιότητα αυτών των αλλαντικών εξασφαλίζεται επίσης από την τεχνογνωσία της Σχολής στον αγροδιατροφικό τομέα, τον καινοτόμο τρόπο εκτροφής των ζώων αλλά και τα επιλεγμένα φυσικά και αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή τους.

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συντηρούν τη θετική φήμη σας και πως τα διαφυλάττετε  καθημερινά;

Όλα τα προϊόντα της ΑΓΣ που διανέμονται στην αγορά αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές ως ποιοτικά και είναι ποιοτικά. Γι’ αυτό το λόγο κατά καιρούς αυτά τα προϊόντα όπως το γάλα της Σχολής έχουν βραβευθεί τόσο για τη διατροφική τους αξία όσο και για τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Η ολοκληρωμένη και προσεγμένη διατροφή όλου του ζωικού κεφαλαίου της Σχολής από ζωοτροφές που παράγονται στα ιδιόκτητα κτήματα της Σχολής, η υψηλή γενετική αξία του ζωικού κεφαλαίου, οι άριστες συνθήκες ευζωίας και το καθαρό και προσεγμένο περιβάλλον του Ιδρύματος συμβάλουν στην επίτευξη των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών των προϊόντων. Παράλληλα, οι μικρές μετακινήσεις των προϊόντων και των πρώτων υλών εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής εξασφαλίζουν τη φρεσκάδα αυτών των προϊόντων και την άμεση διάθεσή τους προς κατανάλωση εντός ολίγων ωρών. Ιδιαίτερα μνεία πρέπει να γίνει και στην αφοσίωση όλου του προσωπικού της Σχολής καθώς και των μαθητών και σπουδαστών της που μέσω της εκπαίδευσής τους συμμετέχουν ενεργά στη παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Οι μικρές μετακινήσεις των προϊόντων και των πρώτων υλών εντός των εγκαταστάσεων της ΑΓ Σχολής εξασφαλίζουν τη φρεσκάδα αυτών των προϊόντων και την άμεση διάθεσή τους προς κατανάλωση εντός ολίγων ωρών.

 

Είναι εύκολο να επιτευχθεί μια τέτοια ποιότητα χωρίς τις ‘συνθήκες της Σχολής’;

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων είναι μια πολυ-παραγοντική διαδικασία που σίγουρα μπορεί να επιτευχθεί (και επιτυγχάνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις) αλλά χρειάζεται εντατική και καθημερινή προσπάθεια καθώς και βαθιά γνώση του αντικειμένου. Αντικειμενικός σκοπός της Σχολής είναι η διάδοση της γνώσης και η προετοιμασία όλων των μαθητών και σπουδαστών της έτσι ώστε, μετά την αποφοίτησή τους, να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ή/και να συμμετέχουν στη παραγωγή ανώτερης ποιότητας προϊόντων.

Ποιο είναι το  εύρος της διανομής των προϊόντων σας;

Τα προϊόντα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής διανέμονται την ευρύτερη αγορά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και στην Αττική. Διατίθενται σε όλες τις μεγάλες και γνωστές αλυσίδες supermarket καθώς και σε πάρα πολλά «μικρά» σημεία πώλησης (π.χ. παντοπωλεία γαλακτοπωλεία, κρεοπωλεία κ.ά.) της τοπικής αγοράς της Θεσσαλονίκης. Μια σειρά προϊόντων όπως οίνος, παραδοσιακά ζυμαρικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, λαχανικά κ.ά., λόγω εποχικότητας ή των μικρών διαθέσιμων ποσοτήτων διατίθενται αποκλειστικά από το Campus store της Σχολής.

Σας ενδιαφέρει η αύξηση της παραγωγής;

Η αύξηση της παραγωγής σε συγκεκριμένα προϊόντα, ιδιαίτερα αυτά που δεν καλύπτουν τη ζήτηση των καταναλωτών, συχνά απασχολεί τη Σχολή. Παρ’ όλα αυτά, πρώτη προτεραιότητα της Σχολής αποτελεί η αύξηση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων όπως π.χ. τυριά, κρεατοσκευάσματα, ζυμαρικά κ.ά.,  έτσι ώστε να καλύπτονται και έμπρακτα όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Ιδρύματος.

Υπάρχει η εντύπωση ότι τα προϊόντα της Σχολής, το γάλα εν προκειμένω, είναι αισθητά ακριβότερο από τη μέση τιμή της αγοράς. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι;

Τα προϊόντα της Σχολής πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας που σε όλες τις περιπτώσεις ξεπερνούν τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παράλληλα, τα προϊόντα της Σχολής θεωρούνται ποιοτικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται για τη φρεσκάδα τους καθώς και τα αγνά υλικά από τα οποία παράγονται. Επίσης, τα προϊόντα παράγονται σε μικρούς όγκους κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Όλο το προσωπικό της Σχολής μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσωπικό «υψηλών» προδιαγραφών όπου τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σε κάθε θέση εργασίας ξεπερνούν κατά πολύ τα προ-απαιτούμενα για κάθε θέση εργασίας. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι πως μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των προϊόντων μας διατίθεται για τη στήριξη του προγράμματος υποτροφιών και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής αφού όλοι οι μαθητές και οι σπουδαστές σπουδάζουν με υποτροφία ενώ ένα σημαντικό ποσοστό λαμβάνει και επιπλέον οικονομική βοήθεια.  Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνηγορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής αυτών των προϊόντων και ως αποτέλεσμα στην υψηλή τιμή πώλησης για τον καταναλωτή. Έτσι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές που τιμούν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με την αγορά των προϊόντων της, εκτός του ότι αγοράζουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο αυτού του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των προϊόντων της ΑΓΣ διατίθεται για τη στήριξη του προγράμματος υποτροφιών και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής.

 

Πως βλέπετε το μέλλον της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και υπό ποιες προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις ποσότητες και να βελτιώσουμε την ποιότητα;

Πέρα από οποιουσδήποτε «ψιθύρους» και φήμες στην αγορά που άλλοτε επιβεβαιώνονται και άλλοτε όχι, το μέλλον της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής διαγράφεται λαμπρό. Οι μακροχρόνιες προβλέψεις αναγνωρισμένων φορέων προβλέπουν σταδιακή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, η εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα έτσι όπως διαμορφώνονται πλέον και στη χώρα μας. Είναι αναγκαία η βελτίωση της διαχείρισης της παραγωγής, η υιοθέτηση και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, η αύξηση της προσπάθειας για διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η εντονότερη ανταπόκριση στις κοινωνικές ευαισθησίες της εποχής μας. Γι’ αυτούς τους λόγους η Αμερικανική Γεωργική Σχολή επενδύει συνεχώς τόσο σε εξοπλισμό και υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό ενώ παράλληλα προσφέρει συνεχώς όλο και περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης σ’ αυτό το τομέα που έχουν μάλιστα μεγάλη ζήτηση. Απώτερος στόχος της Σχολής είναι να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάπτυξη αυτού του τόσο δυναμικού κλάδου- του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας.

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Dairy News, Ιούνιος 2016. Φωτογραφίες: Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

You might also like