Διεπαγγελματική Οργάνωση: Σε θέσεις μάχης οι… φρουροί της φέτας

Ιδρύθηκε Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας στα Γιάννενα

Το πλέον καθοριστικό βήμα για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας πραγματοποιήθηκε χθες (σημ. 30/6) στα Γιάννενα, όπου στο Μουσείο Αργυροχοΐας, στην ακρόπολη του Κάστρου, τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων προχώρησαν τις διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού ίδρυσης και την επίτευξη συμφωνίας, βάσει της οποίας θα ξεκινήσουν οι δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο την προστασία της φέτας.
Ρεπορτάζ :  Γεωργία Χαλάτση/ Ηπειρωτικός Αγών *

 

Μέσω αυτής, αναπτερώνονται οι ελπίδες, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, προκειμένου να προστατευτεί η ονομασία της φέτας, αλλά και να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τα προϊόντα «μαϊμού» φέτας, που βρίσκονται στα ράφια των αγορών του εξωτερικού, και να ακολουθήσουν οι απαραίτητες νομικές προσφυγές. Σημαντικότατο ρόλο καλείται να αναλάβει και στην προώθηση της φέτας στην παγκόσμια αγορά, ενημερώνοντας τους καταναλωτές.

Η σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα έχει καθυστερήσει σημαντικά για τη χώρα αλλά και για ένα από τα σημαντικότερα ΠΟΠ προϊόντα της -με τζίρο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα και το εξωτερικό- που δέχεται το τελευταίο διάστημα πολλές «επιθέσεις» από τρίτες χώρες, που επιδιώκουν να αρθεί η ευρωπαϊκή προστασία της. Οι ευθύνες για αυτό, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανήκουν και στον ίδιο τον κλάδο, καθώς δεν προχώρησε νωρίτερα στη σύσταση του οργάνου, την ώρα που σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι Διεπαγγελματικές του ροκφόρ και της παρμεζάνας, αντίστοιχα, ήταν εκείνες που απέκλεισαν κινδύνους, σαν αυτούς που σήμερα αντιμετωπίζει η φέτα, και θα αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Πρωτοβουλία ΣΕΒΓΑΠ

Με στόχο να δώσει τη «μάχη» εντός και εκτός Ελλάδας, ο ΣΕΒΓΑΠ, που εκπροσωπεί το 65% των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, τυροκομείων και γαλακτοβιομηχανιών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθύνει κάλεσμα και στις οργανώσεις κτηνοτρόφων, προκειμένου να συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και φυσικά εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών-μέλη του Συνδέσμου, μεταξύ των οποίων της ΑΒΓΗ Δωδώνη και της εταιρίας «Καράλης» από την Ήπειρο και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων.

Την αναγκαιότητα σύστασης της Διεπαγγελματικής, αλλά και τα χαρακτηριστικά που αυτή θα έχει ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε όλους τους κτηνοτρόφους. «Θα αντιμετωπίσουμε μεγαθήρια, δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε μεταξύ μας», τόνισε και αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπήρξε.

«Σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, αυτό είναι δεδομένο. Το όχημα της Διεπαγγελματικής πρέπει να ξεκινήσει. Πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Δε θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν. Δεν την κάνουμε για εμάς, αλλά για το προϊόν. Όποιος παράγει το προϊόν, έχει δικαίωμα να μπει. Είναι μια ανοιχτή, αλλά και αποφασιστική Διεπαγγελματική, με όραμα και στόχο. Θα δώσουμε πολύ μεγάλες μάχες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και θα οργανώσουμε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν τη μοναδικότητα αυτού του προϊόντος και ότι αξίζει την προστιθέμενη αξία. Αυτά είναι τα άμεσα βήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται, ενδεχομένως από τον Σεπτέμβριο, να προχωρήσουν δύο μεγάλου προϋπολογισμού προγράμματα προβολής και προώθησης στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

Στήριξη και πίστη στη Διεπαγγελματική έδωσαν οι δύο βουλευτές που παραβρέθηκαν, τονίζοντας τη σημασία της φέτας για την οικονομία της χώρας. Οι βουλευτές Καραγιάννης και Κασαπίδης άφησαν παράθυρο αισιοδοξίας ότι αν η CETA δεν κυρωθεί από τη Βουλή, θα μπορέσουν να γίνουν τροποποιήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα, εφόσον ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις και μέσω της Διεπαγγελματικής.

«Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται από στα Γιάννενα σήμερα. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος και των διεκδικήσεων στήριξης της αυθεντικότητάς της και της παγκόσμιας προώθησής της στην παγκόσμια αγορά. Οι διμερείς συμφωνίες δημιουργούν προβλήματα, αλλά μπορούν να γίνουν διορθωτικά βήματα. Να υπενθυμίσω ότι η φέτα είναι εθνικό προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ο Γ. Καραγιάννης, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με την απουσία ελέγχων που θέτουν σε κίνδυνο επίσης το προϊόν, σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα -του οποίου θα είναι εισηγητής- που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και θέματα «ελληνοποιήσεων», του γάλακτος και του κρέατος.

Η φέτα είναι ο μεγαλύτερος «εργοδότης» μόνιμων θέσεων εργασίας, διάσπαρτων σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, 450 τυροκομεία και βιομηχανίες, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης. «Είναι μεγάλο λάθος να εκχωρούμε το όνομα της φέτας αμαχητί σε όσους το διεκδικούν για να έχουν μερίδιο από αυτή την πίτα, όχι στο εσωτερικό, αλλά  την πίτα στο εξωτερικό που μεγαλώνει με τα προϊόντα φέτας – μαϊμού, που εδώ και δεκαετίες παράγονται. Ο τζίρος αυτός ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια τον χρόνο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η φέτα είναι η πιο περιζήτητη νύφη παγκοσμίως και είναι πολλοί οι μνηστήρες. Τις προϋποθέσεις όμως, έχει κατοχυρώσει μόνο η χώρα μας», ανέφερε ο Γ. Κασαπίδης.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την προστασία των προϊόντων φέτας στις αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, οι πρεσβείες να κινούνται ακόμη και νομικά, όταν εντοπίζουν φαινόμενα καταστρατήγησης του ονόματος της φέτας.

*  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών. Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη διεύθυνση: http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/37461/2017-07-01.html

 

You might also like