Γαλακτοκομική μάχη ΗΠΑ- Καναδά στο πλαίσιο της NAFTA

Το ισχυρό λόμπι της γαλακτοκομίας των ΗΠΑ πιέζει τον Καναδά, καθώς οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας  NAFTA πλησιάζουν. Οι Αμερικανοί απαιτούν παραχωρήσεις που η καναδική κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να χορηγήσει.

 

Οι συνομιλίες για τον  εκσυγχρονισμό της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), μεταξύ των τριών ιστορικών εταίρων της,  ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, αναμένεται να αποτελέσουν το πεδίο μιας νέας γαλακτοκομικής μάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο τελευταίος αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αγρότες έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για το σύστημα ποσοστώσεων του Καναδά, σύστημα με το οποίο ο Καναδάς διατηρεί χαμηλά τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ), ενώ αντίθετα πετυχαίνει αυξημένες πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Εξαγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων των Η.Π.Α., ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μια η ισχυρή ομάδα λόμπι του κλάδου, θα εντείνει στο άμεσο μέλλον τις πιέσεις της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), προκειμένου οι αμερικανικές απόψεις να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής.

Η αντιδικία ανάμεσα στους δύο γείτονες είναι πολύ παλιά- κρατάει τουλάχιστον μια 15ετία. Μια επιτροπή του ΠΟΕ απεφάνθη το 2002 ότι ο Καναδάς παραβίασε τις εμπορικές υποχρεώσεις του μέσω παράνομων επιδοτήσεων στη γαλακτοκομική του βιομηχανία, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός σε σχέση με τις  Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έφτασαν σε συμφωνία το 2003. Σήμερα όμως, μια υπόθεση που αφορά την πώληση πρωτεϊνών γάλακτος από τον Καναδά προς τις γαλακτοβιομηχανίες των ΗΠΑ σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές σε βάρος των Αμερικανών αγροτών, απειλεί να δημιουργήσει και πάλη ρήξη.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν  αποκλειστεί από την αρχική συμφωνία του 1994, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να πιέσουν το να είναι μέρος των συνομιλιών στο νέο σύμφωνο NAFTA.

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της NAFTA, πριν από 23 χρόνια, από τους ηγέτες των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Παρακολουθεί, ικανοποιημένος, ο Αλ Γκορ (αριστερά), υπογράφει ο Μπιλ Κλίντον.

 

Η Ουάσινγκτον αποκάλυψε τους στόχους της για τη διαπραγμάτευση της NAFTA τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, λέγοντας ότι θα επιδιώξει την εξάλειψη των μη δασμολογικών φραγμών στις εξαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων. Ο Καναδάς, ωστόσο, αισθάνεται ότι η ανακοίνωση αυτή απευθύνεται περισσότερο στο Μεξικό, το οποίο διαθέτει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα υπέρ του στις συναλλαγές του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τη σκληρή στάση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό  δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, ήδη από τον Απρίλιο, ότι θα υποστηρίξει τους εγχώριους γαλακτοπαραγωγούς ενάντια σε αυτό που ονόμασε «άδικες καναδικές πρακτικές». Η αμερικανική πλευρά ζητάει από  τον Καναδά να αρχίσει να κόβει  δασμούς για να επιτρέψει περισσότερες εισαγωγές.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών για την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού, το 2015-16, ανάμεσα στον Καναδά και 15 ασιατικά κράτη, ο Καναδάς συμφώνησε να ανοίξει κατά 3,25% ετησίως την εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε εισαγόμενα προϊόντα. Η συνθήκη αυτή βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της· οι Καναδοί αγρότες τη δέχτηκαν απορρίπτουν όμως κάθε άλλη σκέψη  για περισσότερες  παραχωρήσεις.

Μας αφορά

Ο τρόπος με τον οποίο θα διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ με τον Καναδά τον εκσυγχρονισμό των συμφωνιών NAFTA θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα λειτουργήσουν οι ΗΠΑ στις ανάλογες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα με την Ε.Ε. Οι πληροφορίες που διακινούνται στα διεθνή πρακτορεία θέλουν τις ΗΠΑ να είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν και με την Ε.Ε. την ίδια σκληρή – σχεδόν αδιάλλακτη- γραμμή που διατήρησαν στις σχέσεις τους με τις ασιατικές χώρες.

Αυτό δεν θα είναι σίγουρα θετική εξέλιξη για τις μικρότερες σε ισχύ ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, που θα πρέπει, σε μια τέτοια περίπτωση, να περιμένουν δυσμενείς εξελίξεις σε ότι αφορά την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων τους σε αντάλλαγμα της χαλάρωσης των μη δασμολογικών φραγμών στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

 

 

You might also like