Η Κίνα μπλοκάρει εισαγωγές διάσημων  γαλλικών τυριών

Επικαλείται λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας, αλλά δεν πείθει.

Οι αρχές της Κίνας για την υγιεινή των τροφίμων επέβαλαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ξαφνική, προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών μιας ευρείας γκάμας μαλακών κυρίως γαλλικών τυριών, συμπεριλαμβανομένων των πολύ γνωστών παγκοσμίως μπρι, καμαμπέρ και ροκφόρ.

 

Ο λόγος της απαγόρευσης των συγκεκριμένων τυριών είναι ότι οι κινεζικές αρχές θεωρούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ορισμένα βακτήρια του απαντώνται  στην επιφάνεια των τυριών μπρι και καμαμπέρ και ένα βακτήριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπλε τυριού.

 «Δεν μπορούμε να εκτελωνίσουμε παραγγελίες εδώ και τρεις εβδομάδες. Οι προμηθευτές μας, λένε ότι οι υγειονομικές αρχές  έχουν θέσει αυστηρούς κανόνες»  δήλωσε ο Vincent Marion, συνιδρυτής της Cheese Republic, μιας εισαγωγικής εταιρείας η οποία εδρεύει στη Σαγκάη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κίνα, επιτρέπεται μόνο ο εκτελωνισμός και η πώληση σκληρών τυριών όπως το τσένταρ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές που εδρεύουν στην Κίνα, όπως η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. αντέδρασαν αρνητικά στη νέα αυτή απαγόρευση. «Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η Κίνα απαγορεύει τα διάσημα και παραδοσιακά ευρωπαϊκά τυριά που έχουν εισάγονται και καταναλώνονται με απόλυτη ασφάλεια στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για την απαγόρευση επειδή, απλώς και μόνο, η Κίνα θεωρεί ότι το ίδιο τυρί είναι ασφαλές αν παραχθεί στην Κίνα» ανέφερε με νόημα ο William Fingleton, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα (δηλώσεις στο CNNMoney)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα, στο πλαίσιο ενός άτυπου και πάντως απρόβλεπτου ‘εμπορικού πολέμου’, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ε.Ε. προχωράει σε ξαφνικές, αδικαιολόγητες απαγορεύσεις εισαγωγών, συχνά μάλιστα με αστείες δικαιολογίες.

Το 2014, απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές βρετανικού τυριού, αφού οι επιθεωρητές τροφίμων διαπίστωσαν ότι τα πρότυπα υγιεινής σε ένα γαλακτοπαραγωγικό αγρόκτημα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν, κατά την άποψή τους, ανεπαρκή. Πιο παλιά, το 2008, οι αρχές είχαν απαγορεύσει για ένα μικρό διάστημα  την εισαγωγή ιταλικής μοτσαρέλας  με το αιτιολογικό ότι η Ιταλία είχε αποσύρει λίγο πριν ορισμένες ποσότητες τυριών μοτσαρέλα που φέρονταν ότι ήταν μολυσμένες με μια διοξίνη που προκαλεί καρκίνο. Πάντως αυτή τη φορά, η μοτσαρέλα δεν περιλαμβάνεται στην απαγόρευση.

Διεθνείς αναλυτές τόνιζαν ότι αν και η Κίνα δημιουργεί συχνά μικροπροβλήματα στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τυριών, αυτή τη φορά είναι μεγάλη η γκάμα τυριών που απαγορεύτηκε η εισαγωγή τους.

 

You might also like