ΣΕΒΓΑΠ: “Tο σχέδιο νόμου δημιουργεί στρεβλώσεις “

Ο Σύνδεσμος ζητά και γι' αυτόν, επανακαθορισμό των πιστώσεων/ πληρωμών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), τοποθετήθηκε με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του ΥπΑΑΤ «Διακίνηση και Εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», σε ένα από τα ζητήματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του και συγκεκριμένα στο  ζήτημα των πιστώσεων/ πληρωμών.

 

Σύμφωνα με την επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος, «Το νομοσχέδιο της εμπορίας των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων, ενώ έχει ένα θετικό στοιχείο και θα μπορούσε να έβαζε τέλος στην ασυδοσία των μακροχρόνιων εμπορικών πιστώσεων προς κάθε κατεύθυνση, ο μεροληπτικός όμως τρόπος που εφαρμόζεται είναι αθέμιτος και δημιουργεί τεράστιες διακρίσεις και στρεβλώσεις στο εμπόριο. Δηλαδή, ενώ θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης να πληρώνουν στο 60ήμερο που θεσπίζεται, εξαιρείται σκανδαλωδώς η εμπορική συνδιαλλαγή των παραγωγικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. Εκεί δηλαδή που υπάρχει το μεγαλύτερο πιστωτικό πρόβλημα σήμερα. Με λίγα λόγια, μετατρέπονται έτσι οι παραγωγικές επιχειρήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα και μάλιστα του χειρίστου είδους, χωρίς δηλαδή να εισπράττουν κανένα επιτόκιο δανεισμού. Έτσι θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τον παραγωγό σε λιγότερο από 60 μέρες και θα εισπράττουν από τη λιανική πώληση την αξία των πωληθέντων προϊόντων σε 9 μήνες!».

Θυμίζουμε ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία οι επιχειρήσεις τυποποίησης και επεξεργασίας, καθώς και οι άλλοι αγοραστές αγροτικών προϊόντων είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους αγρότες μέσα σε διάστημα δύο μηνών ανάλογα το προϊόν που παράγουν κι εμπορεύονται.

You might also like