Τρίκαλα και Γρεβενά ‘καλούν’ ΗΠΑ και Ευρώπη 

Σημαντικές επισκέψεις σε ελληνικές παραγωγικές μονάδες

Δύο σημαντικές – αν και διαφορετικού βεληνεκούς-  γαλακτοκομικές/ τυροκομικές  μονάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες καθώς τις μονάδες αυτές επισκέφτηκαν δύο ‘υψηλοί’ διεθνείς προσκεκλημένοι. Κοινή εντύπωση: οτι το επίπεδο της ελληνικής παραγωγής είναι υψηλό και δικαιολογεί απόλυτα τα εξαιρετικά γευστικά αποτέλεσματα των προϊόντων της. (και) Μέσα πάμε καλά…

 

Η πρότυπη μονάδα παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων των αδελφών Κουρέλλα στα Γρεβενά και η ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα, δέχτηκαν την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης η πρώτη και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα η δεύτερη.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν επισκέφτηκε  πρότυπες παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα  την άνοιξη φέτος και κατά την ολιγόωρη παραμονή  του στη Δυτική Μακεδονία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων των αδελφών Κουρέλλα στα Γρεβενά.

Με την ευκαιρία, είδε μια από τις εγκαταστάσεις μονάδας αιγοπροβάτων με τοπικές φυλές της περιοχής, που τροφοδοτούν μέσω συμβολαιακής συνεργασίας  την  πρότυπη τυροκομική μονάδα Κουρέλλα· πρόκειται για την πρότυπη αιγοπροβατοτροφική μονάδα του κ. Καραγιάννη στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών.

Ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν στην πρότυπη αιγοπροβατοτροφική μονάδα του κ. Καραγιάννη στον Αγ. Γεώργιο Γρεβενών, την άνοιξη του 2017. Άκουσε κάποια παράπονα για το (υψηλό στην Ελλάδα) κόστος των ζωοτροφών. Φωτογραφίες Χόγκαν: Αντιπροσωπεία Ε.Ε. στην Ελλάδα.

 

Ο Φ. Χόγκαν, διαβεβαίωσε από τις μονάδες που επισκέφτηκε ότι «θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να προστατευθεί η μοναδικότητα των δύο αγροτικών προϊόντων  που συνδέονται με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελλάδας όπως είναι η φέτα και το στραγγισμένο  γιαούρτι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο Φιλ Χόγκαν σημείωσε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος» και αναγνώρισε «ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα σε ότι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες». Τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά» και ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων.

Αμερικανική επίσκεψη

Η επίσκεψη του Πρέσβη των Η.Π.Α. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ στο εργοστάσιο ΤΥΡΑΣ των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, πραγματοποιήθηκε κι αυτή την άνοιξη του 2017 και ο αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις μονάδες παραγωγής φέτας και στραγγιστού γιαουρτιού.

Ο Τζ. Πάιατ ενημερώθηκε επίσης για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιδόσεις του ομίλου, ο οποίος διαθέτει πέντε εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απασχολεί συνολικά 1.160 εργαζόμενους. Τον Αμερικανό διπλωμάτη  είχαν την τιμή να υποδεχτούν και να ξεναγήσουν στην ΤΥΡΑΣ, έδρα του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στα Τρίκαλα, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Τάκης και Μιχάλης Σαράντης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Τζέφρυ Ρ. Πάιατ (στο μέσο) στο εργοστάσιο ΤΥΡΑΣ, στα Τρίκαλα. Φωτογραφίες: ΤΥΡΑΣ.

 

You might also like