Big data, drones, sensors, blockchain, 3D print: τα νέα ‘εργαλεία’ της γαλακτοκομίας

Σεμινάριο νέων (εντυπωσιακών) τεχνολογιών στο World Dairy Summit 2017.

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των ‘big data’ θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τις πρόσφατες διαπιστώσεις της International Dairy Federation (IDF).

 

Οι διαπιστώσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο φετινό World Dairy Summit, το κορυφαίο ίσως γεγονός της παγκόσμιας γαλακτοκομικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων απ΄ όλο τον κόσμο.

Η γαλακτοκομική βιομηχανία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της IDF,  βρίσκεται στο κατώφλι της υιοθέτησης νέας και δυναμικής τεχνολογίας που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παράδοση θρεπτικών, ασφαλών και βιώσιμων τροφίμων σε έναν ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Οι υπεύθυνοι της IDF σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του World Dairy Summit, την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασαν διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια γαλακτοπαραγωγή.

Ένα από τα πάνελ του World Dairy Summit 2017 στο Μπέλφαστ. Στο κέντρο η πανταχού παρούσα πρόεδρος της IDF, πρόεδρος του Summit και chief executive της Dairy UK, Judith Bryans- ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας. Φωτογραφία: IDF.

 

Μεταξύ αυτών η χρήση drones, οι αισθητήρες (sensors), η τρισδιάστατη εκτύπωση και το blockchain που για ορισμένους θεωρείται η μετεξέλιξη του internet για την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Οι τεχνολογίες αυτές, σε συνδυασμό με την πρόοδο στον τομέα των big data (η συλλογή δεδομένων από την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, μιας παραγωγικής μονάδας ή μιας κτηνοτροφικής/ γαλακτοπαραγωγικής φάρμας) θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά τη γαλακτοκομική βιομηχανία, σύμφωνα με τους εισηγητές της IDF.

Οι σύνεδροι του World Dairy Summit πληροφορήθηκαν με ποιο τρόπο η διαχείριση των big data και νέες τεχνολογίες καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές (αλλά και …προσιτές επίσης) και δημιουργούν ένα είδος ‘επανάστασης’  στον τομέα της σίτισης των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σεμιναρίου, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογίας και η αξιοποίηση των big data μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων  και να οδηγήσουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας.

Το κτίριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το World Dairy Summit 2017, στο Μπέλφαστ. Φωτογραφία: Αντώνιος Νταντάσιος (Prognosis Biotech).

 

Το σεμινάριο επιβεβαίωσε ότι η νέα τεχνολογία και η χρήση των big data πρέπει να προσδώσουν αξία στην αλυσίδα εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ότι σε πρακτικό επίπεδο, η τεχνολογία πρέπει να επιτρέπει στο γεωργό να λαμβάνει καλύτερες διαχειριστικές αποφάσεις.

Η επόμενη ‘επανάσταση’ στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων θα έχει να κάνει με την υιοθέτηση από τους αγρότες προληπτικών πρακτικών διαχείρισης – κι όχι εκ των υστέρων επεμβάσεις σε προβλήματα που προκύπτουν- πρακτικές που θα επιτρέψουν στους αγρότες να κατανείμουν τους πολύτιμους πόρους τους πιο αποτελεσματικά και να λειτουργούν με πιο βιώσιμο τρόπο.

 

You might also like