Μπάχαλο στη Διεπαγγελματική Φέτας καταγγέλλει ο υπουργός ΑΑΤ

Καμία κουβέντα για την πτώση των τιμών του πρόβειου γάλακτος.

Απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Καρδίτσας  του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα, σχετικά με τις τιμές του πρόβειου γάλακτος και την προστασία της φέτας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, όχι μόνο δεν έδωσε κάποια προοπτική για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε την ευθύνη στους παραγωγούς που δεν είναι ενωμένοι και στους φορείς της αγοράς που διαγκωνίζονται για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα.

 

Αντίθετα για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας αρμέγματος του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο – θετικό σύμφωνα με τους περισσότερους  παράγοντες της αγοράς- θα λύσει κάποια από τα προβλήματα.

«Θα γνωρίζει πλέον ο Έλληνας καταναλωτής το ελληνικό γάλα. Το ζήτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση θα βρει τη στήριξη και στην αγορά. Γιατί η απάτη στην αγορά των τροφίμων γενικά, αλλά και της φέτας ειδικότερα, είναι καλά οργανωμένη και εδραιωμένη» ισχυρίστηκε ο Ευβοιώτης πολιτικός.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η επικοινωνία βάσεων και δεδομένων και ανθρώπων είναι ένα από τα επόμενα βήματα που υλοποιεί το υπουργείο του  σε συνεργασία με το αντίστοιχο των Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραπλάνησης, ελληνοποιήσεων και απάτης, είτε αυτές σχετίζονται με την εγχώρια αγορά είτε  με  το ενδοκοινοτικό εμπόριο ή το εμπόριο Τρίτων Χωρών.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα παρακολουθούν όσους είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος και αν παραβιάζουν τους όρους,  θα υπάρξει αυστηρότητα «όχι μόνο γιατί θα παραπλανούν τους καταναλωτές αλλά και γιατί θα υπονομεύουν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της χώρας μας και μάλιστα τη σημαία  της Ε.Ε., τη φέτα».

Αυτοέλεγχος της αγοράς και Διεπαγγελματικές

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «πολλές φορές ο επίσημος έλεγχος δεν μπορεί να διαπιστώσει» τις παραβάσεις και ζήτησε να ενεργοποιηθούν δυνάμεις αυτοελέγχου της αγοράς, γι’  αυτό το λόγο ζήτησε να δημιουργηθεί άμεσα η Διεπαγγελματική. Ταυτόχρονα κατήγγειλε το φαινόμενο της κίνησης για τη δημιουργία δύο διαφορετικών Διεπαγγελματικών.

Ο Β. Αποστόλου ανέφερε συγκεκριμένα: « Τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα, όταν αντιμετωπίζουμε: (1) δύο αντικρουόμενες αιτήσεις αναγνώρισης διεπαγγελματικών οργανώσεων για τη φέτα, τον κυρίαρχο αυτή τη στιγμή θεσμό, που έπρεπε  να έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, ώστε να έχει χαράξει και υλοποιήσει στρατηγική ανάπτυξης  και αυτοκάθαρσης του χώρου και

(2) εξώδικα στο Υπουργείο επειδή καταβάλουμε προσπάθεια επίτευξης εθνικής συνεννόησης. Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε μάχες στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και προδιαγραμμένες αποφάσεις  για την υπεράσπιση της φέτας».

Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός προειδοποίησε την αγορά ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος να μπορέσει να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τα χρήματα που διαθέτει η πολιτεία για την προβολή και προώθηση της φέτας.

«Δεν μπορεί να διαθέτουμε περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη στήριξη των ποιοτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαία μάλιστα τη φέτα και να υπηρετούμε τη στήριξη του κλάδου με διασπαστικές λειτουργίες» ανέφερε συγκεκριμένα.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνική συνεννόηση για τη δημιουργία μίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Όσο για το μείζον θέμα της πτώσης των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει προφανής λόγος για την πτώση αυτή,  δεν είχε όμως κάτι ουσιαστικό να πει στους αιγιοπροβατοτρόφους εκτός από την ανάγκη για περεταίρω ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος το οποίο, πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα (π.χ. Καλάβρυτα, Συνεταιρισμός Ολύμπου) πετυχαίνει καλύτερες τιμές στα μέλη του.

You might also like