Πυρά Θεσσαλών κτηνοτρόφων για την τιμή του γάλακτος

Επιστολή στον υπουργό Β. Αποστόλου, απειλές για κινητοποιήσεις ενώ οι τιμές πέφτουν…

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται αυτό το διάστημα στα …κάρβουνα. Αιτία η συνεχής πτώση της τιμής του φρέσκου γάλακτος, ένα φαινόμενο το οποίο έχει μεν πολλές αιτίες, στην ουσία όμως πλήττει μόνο τους παραγωγούς. Οι τελευταίοι πιέζουν -με επιστολές  προς το παρόν, ενδεχομένως με κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα- την πολιτεία να πάρει θέση.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό την Πέμπτη 18/1 με κύριο θέμα την πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κι όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση αυτή από την οποία όμως είναι πολύ αμφίβολο αν θα προκύψει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία έστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό ΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας στη Βουλή έριξε την ευθύνη για τη μείωση στο γεγονός ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος δεν είναι οργανωμένος  για να μπορέσει να διεκδικήσει και να πετύχει καλύτερες τιμές.

Δεν υπάρχει ΕΛΓΟ…

«Αντί να μας απαντήσετε  για τους ελέγχους που έχει κάνει ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα, μετά από δύο επιστολές που σας στείλαμε, με θράσος κατηγορείτε τους αιγοπροβατοτρόφους για την πτώση των τιμών. Έχετε το μοναδικό οργανισμό που βάσει νομοθεσίας έχει την υποχρέωση να κάνει ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα και αντί να τον χρησιμοποιήσετε για να σταματήσει η ασυδοσία στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος,  όπου χρησιμοποιείται για την παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων, ρίχνετε την ευθύνη στους κτηνοτρόφους» αναφέρει στην επιστολή της η Ομοσπονδία των κτηνοτροφιών συλλόγων..

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την απουσία του ΕΛΓΟ- Δήμητρα (ο οποίος βρίσκεται αυτό το διάστημα σε φάση πλήρους αναδιάρθρωσης με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί με τον αναγκαίο ρυθμό) από το πεδίο των ελέγχων και θεωρεί ότι υπουργείο και ελεγκτικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της κτηνοτροφίας.

Παράλληλα η Ομοσπονδία στην οργισμένη και απειλητική επιστολή της, αναφέρει και τη σειρά των άλλων προβλημάτων που επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη -εξαιτίας των τιμών- κατάσταση: αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους.

Διεπαγγελματική με δυο κεφάλια…

Για το ζήτημα των δύο αιτήσεων προς το υπουργείο για τη δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Φέτας (άλλο ένα ελληνικό παράδοξο…), η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «μόνο μία μπορεί να προχωρήσει στην δημιουργία της διεπαγγελματικής καθώς έχει το 70% της παραγωγής φέτας στην Ελλάδα και κανένας άλλος δεν μπορεί να έχει το απαραίτητο 33% που ορίζει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για να μπορέσει να συσταθεί διεπαγγελματική οργάνωση».

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι  υπάρχει στη Θεσσαλία νεοσύστατος συνεταιρισμός κτηνοτρόφων που προσπάθησαν φέτος να πουλήσουν το αιγοπρόβειο γάλα ομαδικά αλλά οι τυροκόμοι δεν έδωσαν καν προσφορά με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να το πουλήσουν μεμονωμένα.

You might also like