Γιώργος Καραγιάννης: Φτιάχνω μόνος μου παγωτά και γρανίτες

Γιώργος Καραγιάννης

Φτιάχνω μόνος μου παγωτά και γρανίτες

Εκδόσεις Ψύχαλος, Αθήνα 2014

ISBN:9786185049140

Σελ. 312

Υπήρχε μια εποχή που τα παιδιά περίμεναν την 25η Μαρτίου για να συναντήσουν στα ψυγεία της ΕΒΓΑ τα πρώτα παγωτά της νέας περιόδου και να γευτούν ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως γλυκίσματα, ένα ‘μαγικό επιδόρπιο’ όπως το αποκαλεί ο συγγραφέας, εστιάτορας και σεφ Γιώργος Καραγιάννης.

Την εποχή εκείνη υπήρχαν ακόμα οι πλανόδιοι παγωτατζήδες σε όλη την Ελλάδα που περιδιάβαιναν δρόμους και πλατείες με το ψυγειάκι τους χαρίζοντας στιγμές δροσιάς και απόλαυσης. Αυτές εικόνες, χαραγμένες στο μυαλό του, ώθησαν τον Γ. Καραγιάννη στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, ένα από τα πολλά που κοσμούν το βιογραφικό του.

Προερχόμενος από μαγειρική οικογένεια, έχοντας ο ίδιος περάσει από πολλές και διαφορετικές κουζίνες, ο Γ. Καραγιάννης αποφάσισε κάποια στιγμή στη ζωή του να εμβαθύνει όχι μόνο στην τεχνική αλλά και στη φιλοσοφία της μαγειρικής γι΄ αυτό και στα βιβλία του δεν λείπει ποτέ η ιστορική αναδρομή και εξέλιξη του θέματος με το οποίο καταπιάνεται και η αποτύπωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε φαγητού ή πρώτης ύλης.

Έτσι κι εδώ: πριν ο αναγνώστης έρθει σε επαφή με τις υπέροχες συνταγές και τις χρήσιμες τεχνικές του Γ. Καραγιάννη, θα μάθει την ιστορία του παγωτού (το οποίο απαντάται στις αρχαίες κοινωνίες της Κίνας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου ως χυμός φρούτου αναμεμειγμένος με χιόνι) και των παγωτομηχανών· ο συγγραφέας είναι συλλέκτης και κάτοχος πολλών σχετικών μηχανών- κειμηλίων τις οποίες εκθέτει στο εστιατόριό του στα Σεπόλια (Κεμπαπτζίδικον ‘Δια Χειρός Γεωργίου Καραγιάννη‘).

Θα ακολουθήσουν οι σελίδες με τις πληροφορίες για το ίδιο το παγωτό, τα συστατικά και τις τεχνικές δημιουργίας του. Θα περιγράψει αρχικά τις κατηγορίες παγωτών (γάλακτος, παρφέ, κρέμα, σοκολάτα, καϊμάκι) και στη συνέχεια θα ασχοληθεί με πιο εξειδικευμένα παρασκευάσματα όπως τις γρανίτες, τα παγωτά σορμπέ και τα γιαουρτοπαγωτά.

Και παγωτό ντοματάκι παρακαλώ…

Σε ειδικό τμήμα του βιβλίου παρουσιάζονται τα απαραίτητα μηχανήματα για την παρασκευή παγωτού και αμέσως μετά έχουμε ένα καταιγισμό συνταγών με αναλυτικά σχόλια και εμβόλιμες παρατηρήσεις.

Πόσες συνταγές περιέχει το βιβλίο; Μα, όσες γεύσεις συναντάει κανείς στις βιτρίνες των ψυγείων σε όλη την Ευρώπη: από τις κλασικές γεύσεις όπως σοκολάτα, κρέμα βανίλια και αγαπημένες σε όλους όπως  stracciatella, μέχρι παγωτό ντοματάκι, κάστανο, ρυζόγαλο, αλλά και παγωτό σόγιας, παγωτό χωρίς τη χρήση παγωτομηχανής κ.ά.

Οι οδηγίες είναι αναλυτικές, ακριβείς και εύληπτες, ενώ ο συγγραφέας δίνει  επεξηγήσεις σε ‘δύσκολα’ σημεία της παρασκευής και προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για τα υλικά που προτείνει.

You might also like