Συνάντηση ΕΦΧΕ- Αποστόλου για όλα τα ‘καυτά’ ζητήματα

Βρέθηκαν σημεία σύγκλισης, διατυπώθηκαν κάποιες 'δεσμεύσεις'.

Σημεία σύγκλισης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου είχαν κατά τη συνάντησή τους τις προηγούμενες μέρες  οι παραγωγοί γάλακτος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο φόντο σημαντικών εξελίξεων (όπως ο ‘αποκεφαλισμός’ του δ.σ. του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και η αντικατάστασή του με νέα πρόσωπα), αλλά μέσα σε (γενικότερο) αρνητικό κλίμα εξαιτίας των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά γάλακτος.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο γενικός γραμματέας Νίκος Αντώνογλου, παράγοντες και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από πλευράς της ΕΦΧΕ ο πρόεδρος της, Ηλίας Κοτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Θανάσης Βασιλέκας, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Βουλγαρίδης και ο γενικός γραμματέας Θανάσης Τζελέπης.

Οι παραγωγοί έθεσαν κυρίως τα παρακάτω θέματα:

1.Αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ως προς την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού από ελληνικές πρώτες ύλες κι όχι από εισαγόμενο γάλα ή συμπύκνωμα.

2.Επενδυτικά κίνητρα και συνδεδεμένη ενίσχυση στην παραγωγή γενετικά βελτιωμένων ζώων με στόχο την αναβάθμιση των ελληνικών μονάδων.

3.Παρέμβαση στην αγορά ως προς τις ελληνοποιήσεις γάλακτος, με συμμετοχή αγελαδοτρόφων της ΕΦΧΕ στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ- Δήμητρα.

4.Διεξαγωγή ενημερωτικής ημερίδας με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα οφέλη του αγελαδινού γάλακτος.

5.Παράταση στις αδειοδοτήσεις για τις σταβλικές εγκαταστάσεις εντός οικισμών.

6.Βελτίωση της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ και κίνητρα για την ανάπτυξη της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος, στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

7.Κίνητρα για τη γενετική βελτίωση με αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο, όπως συμβαίνει στη γειτονική Βουλγαρία.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (δεξιά), και ο Ηλίας Κοτόπουλος,πρόεδρος της ΕΦΧΕ.

 

Δεσμεύσεις υπουργείου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου:

1.Δεσμεύτηκε ότι σχεδιάζεται φάκελος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού από ελληνικές πρώτες ύλες. Θα υπάρξει επιτροπή, στην οποία  θα κληθεί να συμμετάσχει και η ΕΦΧΕ.

2.Υποσχέθηκε πως θα εξεταστεί το αίτημα για την αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση στις μοσχίδες, που προέρχονται από γενετική βελτίωση, ώστε να βελτιωθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

3.Τόνισε ότι θα υπάρξει τροπολογία για παράταση στην αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, εντός οικισμών, στον επερχόμενο νόμο για τον αγροτοσυνδικαλισμό.

4.Συμφώνησε στη διεξαγωγή ημερίδας για τα οφέλη του αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή και γενικότερα για την ενημέρωση των καταναλωτών, για το νέο κανονισμό περί αναγραφής του τόπου προέλευσης του γάλακτος.

5.Για το ζήτημα ασφαλιστικών φορολογικών συντελεστών εξήγησε πως δεν είναι δικό του αλλά φάνηκε ανοιχτός στις βελτιώσεις του πλαισίου για τον Αύγουστο του 2019, δεδομένου ότι οι γειτονικές χώρες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές.

6.Υποστήριξε ότι θα επανεξετάσει και τα επενδυτικά κίνητρα διότι οι αγελαδοτρόφοι ουσιαστικά απορρίπτονται από τα επενδυτικά προγράμματα λόγω πολύ χαμηλής βαθμολογίας.

7.Για τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ – Δήμητρα υποστήριξε πως θα δει το αίτημα των παραγωγών για συμμετοχή τους τονίζοντας ωστόσο, ότι ο τρόπος λειτουργίας του οργανισμού, όπως είναι αυτή τη στιγμή έχει  προσωρινό χαρακτήρα.

Στην κεντρική φωτογραφία: ο υπουργός Β. Αποστόλου. με το προεδρείο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.

You might also like