Ολοκληρώθηκε ο 8ος διαγωνισμός Ecotrophelia του ΣΕΒΤ

Μεγάλοι νικητές η νέα γενιά και η καινοτομία- ξανά γαλακτοκομικό στους νικητές.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Ιουνίου, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2018. Νικητές του Διαγωνισμού, που διοργανώνει τα τελευταία 8 χρόνια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναδείχτηκαν και πάλι η δημιουργική νέα γενιά και η καινοτομία.

 

Οι συμμετέχουσες ομάδες εντυπωσίασαν την Εθνική Επιτροπή με τα ξεχωριστά προϊόντα που παρουσίασαν, τα οποία χαρακτηρίζονταν από ποιότητα, ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και σεβασμό προς το περιβάλλον. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, η οποία το φθινόπωρο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών “SIAL”, στο Παρίσι, στις 21-23/10/2018.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Αίγλη Ζαππείου, 8 ομάδες φοιτητών από 9 Πανεπιστήμια της χώρας συναγωνίστηκαν με πάθος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα που ανέπτυξαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις για την πρωτοτυπία και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, τόσο με τη γεύση όσο και με τις συσκευασίες τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διάφοροι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πλήθος φοιτητών.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων για το προϊόν “Chestnicks”, μπισκότα χωρίς γλουτένη από βιολογικό αλεύρι κάστανου με σταγόνες σοκολάτας και πρεβιοτικό ινουλίνη (στη φωτογραφία ου ακολουθεί).

Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής/ Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, – ΤΕΙ Πελοποννήσου/ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής για το προϊόν “YOGON”, smoothie γιαουρτιού εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά, σε 2 γεύσεις: μπανάνα & φράουλα.

Το 3ο βραβείο απέσπασαν μετά από ισοπαλία δύο ομάδες: του ΕΜΠ / Σχολή Χημικών Μηχανικών για το προϊόν “Grioche”, αρτοσκεύασμα τύπου brioche με πλήρη υποκατάσταση σε ζωικά λιπαρά και πρωτεΐνες και μερική υποκατάσταση ζάχαρης και αλεύρου, και του ΕΚΠΑ / Τμήμα Χημείας για το προϊόν “Herbaqua”, νερό προστιθέμενης αξίας με την προσθήκη υδατικών εκχυλισμάτων βοτάνων.

Επιπλέον, τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Ανθρώπινης Διατροφής για το προϊόν “Pyra-Meal”, ένα οικολογικό, έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα που αντικατοπτρίζει τη Μεσογειακή Διατροφή.

Τέλος, το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής  /– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  / Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  για το προϊόν “Bee’s Knees”, κύβοι κηρήθρας, βιολογικής πιστοποίησης, λειτουργικοί και ενεργειακοί με υψηλή θρεπτική αξία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ημερίδα που διοργανώθηκε φέτος πριν από την τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού με θέμα «Προωθώντας τη μάθηση με βάση την εργασία», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου RESKILL/ERASMUS+ στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΒΤ. Σκοπός της ήταν η ανάδειξη της σημασίας της σύνδεσης της μάθησης με την απασχόληση και της πρακτικής άσκησης, ως μέσα εκπαίδευσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων της νέας γενιάς. Η ανταπόκριση των φοιτητών μαρτυρά τη δίψα τους για ανάπτυξη και μάθηση.

Κατά την τελετή βράβευσης, ο Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, αναγνώρισε τη σκληρή προσπάθεια και το αξιόλογο έργο όλων των ομάδων και δήλωσε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι που ο Διαγωνισμός “Ecotrophelia” έχει καταστεί θεσμός για τον κλάδο τροφίμων & ποτών στη χώρα μας και οι νέοι φοιτητές αποδεικνύουν, με την ικανότητα, τη διάθεση και το πάθος για δημιουργία που τους διακρίνει, ότι μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά και να συμβάλουν στην προσπάθεια για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτή η νέα γενιά είναι αξιόλογη και πολλά υποσχόμενη “δύναμη” με καινοτόμο πνεύμα, την οποία αξίζει να στηρίξει η βιομηχανία μας και η οποία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η Μ. Πάσχου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, η οποία εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αφορά στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας ‘Έρευνας & Τεχνολογίας, που είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών νέων επιστημόνων και φοιτητών για την εκκόλαψη ιδεών που οδηγούν σε καινοτόμα προϊόντα».

Ο Ξενοφών Σπηλιώτης, Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μίλησε με ενθουσιασμό για τον Διαγωνισμό και τη συμμετοχή του Ιδρύματος: «Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, δια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, συμμετέχει ανελλιπώς από το 2013 στον Διαγωνισμό Ecotrophelia, με αποκορύφωμα το 2015, που κατακτήσαμε το 1ο και το 3ο βραβείο και εκπροσωπήσαμε με επιτυχία τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Η συμμετοχή μας σηματοδοτεί τη δημιουργική διάσταση που επικρατεί στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς και τη συμβολή μας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας».


Στην κεντρική φωτογραφία: O Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφών Σπηλιώτης, ο  Πρόεδρος του ΣΕΒΤ,  Ευάγγελος Καλούσης, και ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων/ ΤΕΙ Θεσσαλίας, Αθανάσιος Μανούρας, με την ομάδα των νικητών του διαγωνισμού Ecotrophelia 2018, τους φοιτητές Νίκο Ζάχο & Νίκο Λαμπράκη.

 

You might also like