Ιδρύεται Γαλακτοκομική Σχολή στην Ελασσόνα

Η δεύτερη της χώρας, στην 'καρδιά' μιας δυναμικής παραγωγικής περιοχής.

Την ίδρυση 2ης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα, τη «Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας» ανακοίνωσαν σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός ΑΑΤ Βασίλης Κόκκαλης, ο αναπληρωτής Υπουργός ΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Δήμαρχος  Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου. Ένα ιστορικό αίτημα της Θεσσαλίας οδεύει στην υλοποίησή του αν και η Σχολή ξεκινάει απλώς ως ειδικότητα του ΙΕΚ Λάρισας.

 

Η διάρκεια φοίτησης θα είναι δύο χρόνια. Στους απόφοιτους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις και να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι μαθητές θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος, μέχρι τη συσκευασία των τελικών προϊόντων.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι μαθητές αναλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων των ιδιαίτερων τόπων καταγωγής τους, συνήθως άγνωστων στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετατρέποντας τη Σχολή από απλό χώρο εκμάθησης, σε χώρο ανταλλαγής γνώσεων και πολιτισμού. Η Σχολή τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας από τον Οκτώβριο. Το επόμενο έτος η σχολή θα εγκατασταθεί σε κτίριο ενός παλαιού καπνεργοστασίου του Δήμου Ελασσόνας, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και πρότυπο τυροκομείο.

Βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας (παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο εξοπλισμό), προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων αυτών.

Οι δηλώσεις

Ο, Θεσσαλός στην καταγωγή, υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής, που συνδέει το όνομά του με την έναρξη λειτουργίας της Σχολής.”Η επαρχία Ελασσόνας γνωστή για τα ποιοτικά κτηνοτροφικά της προϊόντα και ιδιαίτερα τη φέτα, εύλογα προέβαλε ως ο φυσικός χώρος για τη δημιουργία μιας δεύτερης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα μας, μετά από εκείνη των Ιωαννίνων” είπε στην εισήγησή του και πρόσθεσε: “Η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας θα είναι ένα δημόσιο «φυτώριο» τυροκόμων στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας τεχνίτες τυροκόμους, σε  ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα”.

Ο Δήμαρχος της Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου δήλωσε σχετικά: “Είναι ιδιαίτερη μέρα για την Ελασσόνα, αφού ένα όραμα 20 ετών, σήμερα είναι πραγματικότητα. Η Ελασσόνα υποδέχεται τη Γαλακτοκομική της Σχολή, μετά από προσπάθειες ετών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του υπουργούς της κυβέρνησης που βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και ήταν παρόν σε κάθε προσπάθεια“.

You might also like