“Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία”

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση των Κτηνοτρόφων Αττικής.

Το φετινό σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιρισμών (ICA) για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών, 7 Ιουλίου, ήταν: «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία». Και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργάνωσε εκδήλωση στην έδρα του (Πλ. Γεμιστού 14, Αχαρναί περιοχή Βουστάσιο Κοντογιάννη) με την μορφή ανοικτής συζήτησης με θέμα: Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία, ως συνέχεια της εκστρατείας «Σώστε το Γάλα», και της ανάγκης για Βιώσιμες Συμβιωτικές λύσεις για τοπική ανάπτυξη.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιχαηλίδης, αγροτικός δημοσιογράφος

 

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε στην ανοικτή συζήτηση της 7-7-2018, αποφασίσθηκε η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών επιθυμίας για συμβίωση να ολοκληρωθεί την Δευτέρα, στις 15 Οκτ 2018, την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας.

Το κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό της εκστρατείας «Γάλα-Συνεργατισμός-Αγρότισσα» είναι ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμπολίτες να εκφράσουν την καλή τους διάθεση για συμβίωση όλων των συμπολιτών με την συνυπογραφή αυτής της επιθυμίας.

Όπως είπε η γραμματέας Μάγδα Κοντογιάννη μέχρι στιγμής έφθασαν στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής καταστάσεις με 1.000 υπογραφές, ενώ άλλες 229 ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώνει το δημόσιο ψήφισμα στο (https://secure.avaaz.org/el/petition/DIMOSIA_SOSTE_TO_GALA_MAS/).

Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες, μέχρι σήμερα, είπε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης και επιθυμούν, μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους νεοαφιχθέντες συμπολίτες τα τελευταία 20-30 χρόνια, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ένα νέο «συμβόλαιο», που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες, με όλους μαζί και να επιβιώσουν με τις καλύτερες δυνατές ωφέλειες για όλους.

Ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής Αττικής με τους ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε στις αρχές του συνεργατισμού και στην ανάγκη για βιώσιμες κοινωνίες. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία, ακούστηκαν μεταξύ άλλων:

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» προτίθεται να υπογράψει Δήλωση Κατανόησης με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για την προώθηση των παραδοσιακών τυριών της Αττικής και του πρόβειου κρέατος της Αττικής.

Ανάμεσα στις αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες αναφέρθηκαν: κατάθλιψη, άγχος, αυτοκτονίες (λόγω απομόνωσης), οικονομική ανασφάλεια, βία, εξάρτηση από ασταθείς καιρικές συνθήκες, έλλειψη κινητικότητας, παιδική παραμέληση, εκτεταμένο-24ωρο συνεχές ωράριο εργασίας ή διαθεσιμότητας, έλλειψη αδείας και πολλά άλλα.

Ο «λευκός χρυσός», το γάλα μας, είπε η Μάγδα Κοντογιάννη, υφίσταται τα αντίποινα της επιτυχίας να πληρώνονται τα αγροτικά προϊόντα σε 60 ημέρες. Δηλαδή οι μεταποιητές-γαλακτοβιομηχανίες, δημιούργησαν μια μορφή εναρμονισμένων πρακτικών και διέκοψαν απότομα την αγορά γάλακτος με διάφορους ισχυρισμούς. Ίσως μια μοναδική δυνατότητα είναι η οικοτεχνία των αγροτών.

Η εκδήλωση έγινε υπαίθρια, με μια καταπληκτική βραδιά, με προβολείς, και γκιούμια με παγάκια και μπουκάλια νερό για όλους, στην τοποθεσία “Βουστάσιο Κοντογιάννη”, γεμάτη με λουλούδια από την Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών (Άνω Πατήσια). Μάλιστα «συμμετείχε» και ο βραστήρας τυροκόμησης την INOX (Καπνοπώλη-Παπαφλωράτου), και το επιδεικτικό αρμεκτήριο της Venter. Αντί για καρέκλες υπήρχαν μπάλες από άχυρο, πολύ εξυπηρετικές, με κουρελούδες από επάνω. Καταπληκτική βραδιά και οι συζητήσεις εξαιρετικές.

You might also like