Εκδήλωση Παν/μίου Rutgers, στο Βελλίδιο, στις 10/9 (18.00).

Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά»

Το Πανεπιστήμιο Rutgers θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, (18.00 – 20.00 μ.μ.). Το τριετές αυτό πρόγραμμα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίας του προγράμματος στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του προγράμματος θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους στοχεύει να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροδιατροφικό τομέα για τη νέα γενιά, να προετοιμάσει τους νέους για θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων και οικογενειακά αγροκτήματα αλλά και το πώς θα τους υποστηρίξει ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Πέρα από την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει επίσης τις κατάλληλες υποδομές (κατασκευή ή ανακαίνιση θερμοκοιτίδων, κέντρα αγροδιατροφικής καινοτομίας, δίκτυα υποστήριξης και προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών) για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και θα εμπλέξει τους νέους στις δραστηριότητες του προγράμματος μέσω της διάχυσης καλών πρακτικών και επιτυχημένων εγχειρημάτων.

O αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και απασχολησιμότητας, ειδικά για τους νέους, η δυναμική αυτή όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη.


Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey & Company, ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 260.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.

Η πρωτοβουλία «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» θα στοχεύσει σε υποκλάδους του αγροδιατροφικού τομέα με μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μείωση της ανεργίας στους νέους, η οποία το Μάϊο του 2018, έφτασε το 43,2 % (Eurostat, 2018). Το πρόγραμμα εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων» που έχει ως στόχο τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας.

Η εκδήλωση θα παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα και θα δώσει την ευκαιρία σε νέους να αναζητήσουν υποστήριξη για την επαγγελματική εξέλιξή τους στην αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα. Ωφελούμενοι του προγράμματος θα μιλήσουν για την εμπειρία τους και τους τρόπους με τους οποίους αυτό το πρόγραμμα άλλαξε τις εργασιακές προοπτικές τους.

Ο Robert M. Goodman, Πρύτανης της Σχολής Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers, δηλώνει: “Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα γενιά» έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση των νέων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αναζωογόνηση αγροδιατροφικού τομέα και θα αντλήσει τεχνογνωσία από την τεράστια εμπειρία που διαθέτει το πανεπιστήμιο Rutgers και οι συνεργάτες του  – η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-σε αυτόν τον τομέα“.

Η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος στην Ελλάδα τονίζει: “Στόχος της  εκδήλωσής μας είναι να ενημερώσει σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα θα υποστηρίζει τους νέους, σε μια χώρα που έχει πληγεί από το  κοινωνικό και προσωπικό κόστος της κρίσης. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας και εμείς στις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας”.

Πληροφορίες http://generationag.org

Κτίριο 13- Περίπτερο 31, μέσα στο Αμερικάνικο περίπτερο.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ημερομηνία: Δευτέρα, 10Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα: 18.00 – 20.00 μ.μ.

Τοποθεσία: Αίθουσα Ολυμπιάς, Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, Λεωφόρος Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου Θεσσαλονίκη.

You might also like