Ολοκληρώθηκε στην Ελασσόνα η ’Φέτα 2018’

Μικρή η συμμετοχή παραγωγών, θετική επανεκκίνηση του θεσμού.

Ολοκληρώθηκε μετά από ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις τριήμερο η Διοργάνωση ‘Φέτα 2018’ στην Ελασσόνα. Ο  Δήμος και η Περιφέρεια με την αιγίδα, τη συμμετοχή και τη βοήθεια πολλών τοπικών επαγγελματικών κι άλλων φορέων καθώς και Μέσων επικοινωνίας έβαλαν τις βάσεις για την επανεκκίνηση ενός σημαντικού και απολύτως αναγκαίου θεσμού.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Αν και η προσέλευση του εξειδικευμένου κοινού (κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, επαγγελματίες του πρωτογενούς κλάδου και της μεταποίησης) ήταν μάλλον περιορισμένη στις περισσότερες συνεδριακές εκδηλώσεις, η επανεκκίνηση του θεσμού ύστερα από μια εξαετία αδράνειας (τελευταία διοργάνωση το 2012) κρίνεται ως απολύτως θετική και θέτει τις βάσεις για την περεταίρω ανάπτυξή του σε ένα μείζον κτηνοτροφικό/ γαλακτοκομικό/ τυροκομικό γεγονός με πολλές προεκτάσεις στον τουρισμό, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, του δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Γεωργίου Λαδόπουλου και κορυφαίων στελεχών του κλάδου που στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να στελεχώσουν την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (Παλάσκας, Σατολιάς, Αποστολόπουλος, Πεβερέτος, Βιτάλης κ.ά.), τέθηκαν τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτο/τυροκομία.

Την Παρασκευή 14/9 στην Ελασσόνα. Από αριστερά: Δημήτρης Αυλωνίτης γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παύλος Σατολιάς μέλος ΔΟΦ – Πρ. ΟΔΗΠΠΑΦ από τα Καλάβρυτα, Γιάννης Βιτάλης Πρόεδρος (της προσωρινής) Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας από την Ήπειρο, Χρήστος Αποστολόπουλος Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ και Βασίλειος Κόκκαλης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Παρά την αναμενόμενη ένταση των τοποθετήσεων, είναι θετικό ότι όλες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι η υπόθεση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας βαδίζει προς αίσιο τέλος και πως σύντομα ο ελληνικός κτηνοτροφικός και γαλακτο/τυροκομικός κλάδος θα έχει στα χέρια του ένα επιπλέον εργαλείο στην προσπάθεια να προστατευτεί η ελληνική πρωτογενής παραγωγή, να διατηρηθεί και να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φέτας και να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προσπάθειες απομίμησης του ‘λευκού χρυσού΄ της χώρας.

Ο Βασίλειος Κόκκαλης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε τη σύνταξη νέας νομοθεσίας για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο γάλα και τον πλήρη, συνεχή κι αυστηρό έλεγχο της αγοράς. Εντός Οκτωβρίου, υποσχέθηκε.

 

Ο υφυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή διεθνώς όσο αφορά τη φέτα και παρά τις μικρές επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες φρόντισε να υπερτονίσει (συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία), δεν μπόρεσε να κρύψει τον προβληματισμό του – την ανησυχία του για την ακρίβεια- για το τι πρόκειται να συμβεί σε άλλες μεγάλες αγορές της Ασίας όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τον ΠΟΠ χαρακτήρα της φέτας και ανέχονται (αν όχι υποθάλπουν) την παραγωγή και διακίνηση παράτυπων προϊόντων που αποκαλούνται ‘φέτα’.

Ο Παύλος Σατολιάς μέλος ΔΟΦ – Πρ. ΟΔΗΠΠΑΦ από τα Καλάβρυτα, όπως πάντα ένας από τους πιο ουσιαστικούς κι αιχμηρούς ομιλητές. Περιμένει, κι αυτός, έργα από την πολιτεία, χωρίς να παραβλέπει τις ευθύνες του κλάδου του.

 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσημα ότι το ΥπΑΑΤ θα έχει έτοιμο μέσα σε λίγες εβδομάδες, σχέδιο νόμου για τον έλεγχο της ελληνικής γαλακτοκομικής αγοράς, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο των ‘ελληνοποιήσεων’ αθρόων εισαγωγών ξένου γάλακτος στην Ελλάδα και της παραβίασης του ΠΟΠ χαρακτήρα της φέτας από μερίδα ασυνείδητων παραγωγών που θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα κορυφαία και το σημαντικότερο λευκό τυρί του κόσμου.

Ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Ζήτησε ουσιαστική συνεργασία όλων των παραγόντων της ελληνικής αγοράς.

 

Από τη μεριά της η ευρεία αγορά, κτηνοτρόφοι αλλά και μεταποιητές, δηλώνουν ουσιαστικά άγνοια για τις προθέσεις του ΥπΑΑΤ και δηλώνουν οτι ουδέποτε ερωτήθηκαν ή κλήθηκαν να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Διοργάνωση ‘Φέτα 2018’ περιλάμβανε ξεναγήσεις σε τοπικά τυροκομεία. Εδώ ο καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών Θεόφιλος Μασούρας (πρώτος από αριστερά) ξεναγείται μαζί με ομάδα επισκεπτών στο Τυροκομείο Αληθινό, στα Καλύβια Ελασσόνας.

 

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της Διοργάνωσης Φέτα 2018, στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

 

Στις περισσότερες από τις συνεδριακές εκδηλώσεις του τριημέρου κυριάρχησε το πρόβλημα των τιμών του γάλακτος οι οποίες βαίνουν για μια ακόμα περίοδο μειούμενες, ενώ επιστήμονες από κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια (Γεώργιος Αρσένος, Καθηγητής Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ, Αναστάσιος Ακτύπης, Λέκτορας Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), με καυστικές παρεμβάσεις τους την τελευταία ημέρα της Διοργάνωσης, άνοιξαν μια σειρά ζητήματα που θα έπρεπε να ‘καίνε’ όλους όσους ασχολούνται με την παραγωγή.

Φρέσκια φέτα ημέρας από τη Μάγδα Κοντογιάννη, στο περίπτερο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Ο υφυπουργός ΥπΑΑΤ (αριστερά) και ο δήμαρχος Ελασσόνας προσπαθούν να καταλάβουν πως γίνεται…

 

Το μέλλον των ελληνικών φυλών και η προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου, η προστασία της φέτας στις διεθνείς αγορές και η ανάδειξη της μοναδικότητάς της, η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την τουριστική βιομηχανία κατά το πρότυπο των ΄Δρόμων του Κρασιού’ ήταν επίσης μερικά από τα θέματα που ανέδειξε η Διοργάνωση ‘Φέτα 2018’.

Το περίπτερο του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Δεύτερος από δεξιά ο πρόεδρος Τάσος Αντωνίου, περήφανος για έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς συνεταιρισμούς.

 

Ο Γιάννης Κατέρης, πάντα συνεπής στα ‘ραντεβού’ του, συμμετείχε και στη Φέτα 2018.
You might also like