Τα κόμματα μαλώνουν για ‘φέτα’ και Διεπαγγελματική

‘Αριστερή’ στροφή Αραχωβίτη υπέρ …μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Την ώρα που εξελισσόταν στην Ελασσόνα η διοργάνωση ‘Φέτα 2018’ θέτοντας τις βάσεις για μια νέα περίοδο εξωστρέφειας του σημαντικού αυτού τυροκομικού προϊόντος με την παγκόσμια εμβέλεια και τα πολλά –παγκόσμια επίσης- προβλήματα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία από τη Θεσσαλονίκη και Σταύρος Αραχωβίτης και ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα, διασταύρωναν τα ξίφη τους για το ποιος μάχεται πιο ουσιαστικά για τη φέτα και ποιος προστατεύει καλύτερα το σημαντικό αυτό ελληνικό προϊόν.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσημη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου  επανέλαβε και στη Θεσσαλονίκη τις θέσεις που είχε παρουσιάσει στους κτηνοτρόφους στο χωριό Βλαχογιάννη της Ελασσόνας το καλοκαίρι του 2017 στο πλαίσιο περιοδείας του. Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον ακροατηρίου κτηνοτρόφων και τυροκόμων, είχε δεσμευτεί οτι θα στηρίξει  την (όποια) απόφαση θα λάβει ο κτηνοτροφικός και μεταποιητικός κλάδος σχετικά με τη Διεπαγγελματικ΄΄η Οργάνωση Φέτας. Επίσης απο τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα έντασης των ελέγχων στη γαλακτοκομική αγορά, ενώ έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας των Συνεταιρισμών στο 10%. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης ανοικτά στο πρόβλημα των ‘ελληνοποιήσεων’ ξένου γάλακτος που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στον ΠΟΠ χαρακτήρα του προϊόντος.

Αυτό το τελευταίο – κάτι που γνωρίζουν μέχρι και τα μικρά παιδιά στα χωράφια της Ελασσόνας, του Τύρναβου και της Τσαρίτσανης – ενόχλησε τον υπουργό ο οποίος εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Καμία ουσιαστική δέσμευση προς τους αγρότες δεν έδωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύοντας πως στο πρόγραμμα της πολιτικής του δεν υπάρχει ως προτεραιότητα ο παραγωγικός αγρότης. Αναφέρθηκε μόνο σε μία εξαγγελία για φορολογία 10% προς τους συνεταιρισμούς. Πέραν τούτου ουδέν. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή η φορολογία των συνεταιρισμών ανέρχεται στο 13% επί των πλεονασμάτων.

Χτες (15/9), από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για όσους στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της υπαίθρου και τους ανθρώπους του μόχθου. Σήμερα, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την κτηνοτροφία, δήλωσε ότι γνωρίζει ποιοι εισάγουν γάλα και προχωρούν σε ελληνοποιήσεις. Τον καλούμε λοιπόν να είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά τη φέτα, το εθνικό μας προϊόν ΠΟΠ και να προσκομίσει είτε εδώ στο υπουργείο είτε στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος.

Γιατί όποιος μιλά χωρίς να έχει στοιχεία, το μόνο που καταφέρνει είναι να βοηθά στη δημιουργία κακού κλίματος και εγκατάλειψης του κτηνοτροφικού κλάδου. Μια εγκατάλειψη, η οποία στην ελληνική ύπαιθρο άρχισε από τις δεκαετίες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς καλούμαστε πλέον να σταματήσουμε την κατρακύλα».

‘Αριστερή’ στροφή από το νέο υπουργό

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη δήλωσή του ο νέος υπουργός (στη φωτο) ‘μετατοπίζεται’ φραστικά τουλάχιστον όσο αφορά τον ‘προσανατολισμό’ που επιθυμεί η κυβέρνηση να έχει η Διεπαγγελματική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τελική φάση δημιουργία της. Ενώ ο Βαγγέλης Αποστόλου επί χρόνια τηρούσε μια πολιτική ίσως αποστάσεων ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα, ο νέος υπουργός ξιφουλκεί κατά των μεγάλων βιομηχανιών. Αναφέρει συγκεκριμένα στο κείμενό του που έδωσε στη δημοσιότητα «Όσο για τις αστήρικτες κατηγορίες εναντίον του ΥΠΑΑΤ για δήθεν στήριξη παλαιών συνδικαλιστών, έχω να δηλώσω ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, που είχε στόχο μία και ενιαία Διεπαγγελματική Φέτας, στην οποία δεν θα έχουν την πρωτοκαθεδρία οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά οι πραγματικοί παραγωγοί και τα υγιή συνεργατικά σχήματα. Οι γαλακτοβιομηχανίες ήταν και είναι, εξάλλου, οι προνομιακοί συνομιλητές της ΝΔ και όχι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι των Γρεβενών».

You might also like