Η επιστήμη συνάντησε την αγορά, στην Dairy Expo 2018

Πετυχημένη η 5η Επιστημονική Ημερίδα Γαλακτοκομίας & Τυροκομίας.

Με την παρουσία δεκάδων θεατών από το χώρο της γαλακτοκομίας, της τυροκομίας, εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και παρουσία πολλών φοιτητών πραγματοποιήθηκε η “5η Επιστημονική Ημερίδα Για τη Γαλακτοκομία & Τυροκομία“. Την επιστημονική επιμέλεια έχει και φέτος το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων, του ΕΛΓΟ- Δήμητρα.

 

Σημαντικές εισηγήσεις, υψηλού επιστημονικού επιπέδου, οι οποίες καταδεικνύουν την εντυπωσιακή κινητικότητα που επικρατεί στην έρευνα σχετικά με τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα παρουσιάστηκαν στην 5η Επιστημονική Ημερίδα για τη Γαλακτοκομία και την Τυροκομία, με την οποία άνοιξαν οι παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Dairy Expo 2018.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν έξι εισηγήσεις από ισάριθμους ερευνητές και στελέχη του γαλακτοκομικού/ τυροκομικού κλάδου. Την εκδήλωση άνοιξε η Αλεξάνδρα Μέγα, Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και Προϊσταμένη Εποπτείας Γάλακτος Ηπείρου στον  ΕΛΓΟ-Δήμητρα,  η οποία παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις στον κλάδο, σε συσχέτιση με τις νέες καταναλωτικές, διατροφικές και γευστικές συνήθειες των σύγχρονων δυτικοευρωπαίων και βορειοαμερικανών πολιτών, έκλεισε όμως με μια γευστική (κι επιχειρηματική ασφαλώς…) πρόταση από τη Ασία που συνδέει τα αναψυκτικά τύπου cola με τη δημοφιλή σε όλο τον κόσμο γεύση του γιαουρτιού.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα (Διευθύντρια Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Προϊσταμένη Εποπτείας Γάλακτος Ηπείρου, ΕΛΓΟ- Δήμητρα), παρουσίασε την εισήγηση «Σύγχρονες τάσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα», στην Dairy Expo 201

 

Οι επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας μπροστά σε ένα κοινό που φαινόταν εξοικειωμένο με τους τεχνικούς όρους, τις χημικές διεργασίες και τα αναλυτικά αποτελέσματα, έδειξαν ότι η επιστήμη στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της γαλακτοκομικής και τυροκομικής βιομηχανίας, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει πιο  καινοτόμα και πιο ελκυστικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα ανέδειξαν την αξία της συνεχούς επιμόρφωσης των ανθρώπων της παραγωγής και της μεταποίησης στις εξελίξεις που λαμβάνουν  χώρα στον τομέα των  γαλακτοκομικών προϊόντων.

Την ημερίδα έκλεισε η Ευθυμία Κονδύλη, η οποία είχε την επιστημονική ευθύνη της Ημερίδας. Παρουσίασε την εξαιρετική εργασία που πραγματοποίησε από κοινού με τις Ε. Παππά, Λ. Μποσνέα για την «Αξιοποίηση αίγειου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου και ημίσκληρου τυριού», έργο το οποίο υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων- Τμήμα Γάλακτος, στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Η Ευθ. Κονδύλη επιβεβαίωσε με επιστημονικούς όρους, ότι το γίδινο γάλα είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη που έχει ευοίωνο μέλλον καθώς γίνεται αντιληπτό απ΄ όλο και περισσότερους επιστήμονες, παραγωγούς και γαλακτοκόμους/τυροκόμους – και φυσικά καταναλωτές- η μεγάλη αξία του.


Εκτενέστερο ρεπορτάζ  από την 5η Επιστημονική Ημερίδα Γαλακτοκομίας & Τυροκομίας μπορείτε να διαβάσετε στο επερχόμενο τεύχος του περιοδικού Dairy News, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η Ευθυμία Κονδύλη (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων- Τμήμα Γάλακτος, ΕΛΓΟ-Δήμητρα), στο βήμα της 5ης Επιστημονικής Ημερίδας για τη Γαλακτοκομία & την Τυροκομία, στην Dairy Expo 2018.


 

 

 

You might also like