Μαύρη Θάλασσα: δημιουργείται δίκτυο αγροτικών προϊόντων

Διέξοδος (και εξωστρέφεια) για τα ελληνικά προϊόντα η περιοχή της.

Πραγματοποιήθηκε χθες η εναρκτήρια εκδήλωση του διακρατικού επιχειρησιακού προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» με τίτλο «Βιώσιμα Δίκτυα Αγροτικών Προϊόντων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», την οποία διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης.

 

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός ΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος τόνισε οτι με  αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να οδηγηθεί προς ένα καλύτερο μέλλον.

«Τα επώνυμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να βρουν διέξοδο στις διεθνείς αγορές, με τρόπο που θα αποφέρει ανάλογη προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς», τόνισε στην ομιλία του ο  Στ. Αραχωβίτης. Ο υπουργός δήλωσε οτι  «η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί την πρώτη ύλη για μία οικονομία εξωστρέφειας, αλλά η εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων είναι η επωνυμία, η ποιότητα, το brand name. Η ταύτιση του καταναλωτή των διεθνών αγορών με μια ονομασία, εθνική ή τοπική, θα πρέπει να εμπεριέχει αξίες που να αγγίζουν την εμπειρία του κάθε ανθρώπου στον οποίο απευθύνονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ταυτόχρονα να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στα διεθνή δίκτυα διανομής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Υπουργείου: «Είμαστε αποφασισμένοι με αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, να οδηγήσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα σε αυτήν την πορεία προς στο μέλλον, απαλλαγμένοι από τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Βασικό συστατικό στοιχείο του νέου παραγωγικού μοντέλου, που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πελοποννήσιο υπουργό αποτελεί η εξωστρέφεια. Σαν ‘εξωστρέφεια’ χαρακτήρισε την στροφή προς τις εξαγωγές συμπεριλαμβανομένου και του ενδοκοινοτικού εμπορίου.  «Με τη διαφορά ότι θέλουμε να επενδύσουμε στο επώνυμο, τυποποιημένο, πιστοποιημένο για την ποιότητα και προέλευσή του προϊόν. Για να αξιοποιηθούν, όμως, πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι δομικές αδυναμίες του πρωτογενούς μας τομέα, και βασικά το υψηλό κόστος παραγωγής» τόνισε ο υπουργός.

 

You might also like