Εντυπώσεις από το Clermont-Ferrand Γαλλίας

Ο Νίκος Κορδαλής στην κτηνοτροφική έκθεση «SOMMET de l’ elevage».

Το τριήμερο 3-5 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Clermont-Ferrand, της Γαλλίας η έκθεση «SOMMET de l’ elevage», η οποία είναι έκθεση ειδικευμένη σε παραγωγικά ζώα (βοοειδή & πρόβατα) και σε ζώα εργασίας (άλογα και γαϊδούρια) με έμφαση στο μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας.

Κείμενο: Δημήτριος Μιχαηλίδης *

 

Η διεθνής αυτή έκθεση προβάλει μόνο αυτό που έχει η περιοχή και πουλά ή/και εξάγει σε όλο τον κόσμο. Έτσι δείχνουν τον πατριωτισμό τους, και την προσήλωσή τους στην Τοπική Ανάπτυξη“. Αυτή ήταν μια πρώτη γενική παρατήρηση που μας μετέφερε ο Νίκος Κορδαλής, κτηνοτρόφος από τα Μέγαρα Αττικής ο οποίος επισκέφτηκε τη συγκεκριμένη έκθεση.

Η 2α Οκτωβρίου 2018 ήταν αφιερωμένη στους διεθνείς επισκέπτες, με επισκέψεις σε αγροκτήματα, χώρους συγκέντρωσης ζώων και σφαγεία. Από Ελλάδα είχαν δηλώσει 6 άτομα, και από αυτούς οι δύο ήταν μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οι Νίκος Κορδαλής και η Αθηνά Μιχαηλίδου.

Η συμμετοχή εξυπηρετήθηκε από το εμπορικό τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Παρουσίαση των εντυπώσεών τους θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου 2019, στις 12.00, στο κέντρο διασκέδασης Λάμψη (Λεωφόρος Πάρνηθος 279 Αχαρνές) κατά την ανταλλαγή ευχών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, για το 2019.

Ο Νίκος Κορδαλής της εταιρείας Πρόβειο Κορδαλή συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στην έκθεση «SOMMET de l’ elevage» στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας.

 

Πως το κάνουν οι Γάλλοι…

Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο Νίκος Κορδαλής καταγράφονται τα παρακάτω:

 1. Το βόειο κρέας προέρχονταν κυρίως από σφάγια 30, 40 ή/& 50 μηνών.
 2. Οι τιμές στα κρεοπωλεία για το βόειο κρέας ήταν 14€/κιλό για στήθος, 32€/κιλό για μπριζόλα και 45€/κιλό για φιλέτο!
 3. Είναι άξιο απορίας πώς φθάνει στην Ελλάδα το συσκευασμένο βόειο κρέας από Γαλλία να συναγωνίζεται τις τιμές των ντόπιων κρεάτων.
 4. Το κρέας αρνιών προέρχεται από αρνιά 5-7 μηνών.
 5. Τα αρνίσια σφάγια εκεί ήταν 15-25 κιλά χωρίς συκωταριές και κεφαλάκια. Δύσκολα για τις δικές μας διατροφικές συνήθειες, και ίσως απαράδεκτα για την σχεδόν επικίνδυνη για ερημοποίηση Ελλάδα.
 6. Η χονδρική τιμή αρνίσιου κρέατος ήταν 8€/κιλό.
 7. Οι τιμές αρνίσιου κρέατος στα κρεοπωλεία ήταν 11€/ κιλό για τα μπροστινά, 22€/ κιλό για τα παΐδια και 31€/κιλό για τα μπούτια.
 8. Η περιοχή ήταν με μεγάλες κλίσεις, που έμοιαζαν με ημιορεινή Ελλάδα.
 9. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «μικροί». Ο μεγαλύτερος είχε 90 αγελάδες, και βέβαια ακριβώς ανάλογη έκταση γης.
 10. Οι αγελάδες ζουν ελεύθερα μέσα στο αγρόκτημα και βόσκουν με περιορισμό ηλεκτροφόρου σχοινιού.
 11. Σημειωτέον ότι αν δεν έχεις έκταση δεν μπορείς να έχεις αγελάδες.
 12. Οι κτηνοτρόφοι ζουν μέσα στο αγρόκτημά τους.
 13. Αλλά εκεί μέσα στο αγρόκτημα έχουν και τα εστιατόριά τους, τα οποία όλα σερβίρουν μόνο μπριζόλα, σαλάτα και τυριά. Τίποτα άλλο. Και το παραπάνω απλό μενού κοστίζει, εκεί στο αγρόκτημα, 30-35 ευρώ ανά άτομο.
 14. Όλοι οι αγρότες είναι οργανωμένοι σε συνεργατισμούς –συνεταιρισμούς. Δεν εντοπίστηκαν αγρότες που δεν ήταν σε συνεργατισμούς.
 15. Κάθε περιοχή είχε έναν συνεταιρισμό και ένα ή δύο είδη-φυλές ζώων μόνο. Δεν μπορούσε ένας αγρότης να εκθρέψει άλλη φυλή, από την επικρατούσα φυλή στην περιοχή ούτε να κάνεις άλλη καλλιέργεια στην ιδιοκτησία σου.
 16. Τα ζώα προς πώληση συγκεντρώνονται σε προκαθορισμένα σημεία, όπου εκτρέφονται από κοινού (για όσο καιρό μένουν στη συγκέντρωση), και πωλούνται μόνο από τον επίσημο πωλητή του Συνεταιρισμού.
 17. Όλα τα ζώα προς σφαγή, σφάζονται στο συνεταιριστικό σφαγείο και πωλούνται από τον Συνεταιρισμό, ή παίρνουν τα σφάγια οι ιδιοκτήτες για να τα τεμαχίσουν μόνοι και να τα πουλήσουν στο κτήμα τους ή να τα προσφέρουν στο εστιατόριο του αγροκτήματος.
 18. Δεν πουλάει κανείς κτηνοτρόφος ζώα σε τρίτους. Το κρέας προς πώληση πουλιέται από τον Συνεταιρισμό. Τα ζώα προς πώληση πωλούνται από τον Συνεταιρισμό. Η μόνη δυνατότητα είναι να επισκεφτείς το χώρο συγκέντρωσης και να επιλέξεις από τα προς πώληση ζώα, είτε να επιλέξεις μέσω διαδικτύου.
 19. Τα αγροκτήματα δεν κατατμήσονται. Ούτε αλλάζουν χρήση, ούτε εκτροφή φυλής. Πωλούνται ή μεταβιβάζονται ολόκληρα.
 20. Υπήρχε ενιαία τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση για όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μέλη του συνεταιρισμού.

 

Η έκθεση «SOMMET de l’ elevage» ήταν πολύ φιλική για τους επισκέπτες. Υπήρχε ακόμα και χώρος στην έκθεση με όλους τους διεθνείς επισκέπτες όπου ο κάθε επισκέπτης μπορούσε να βάλει τις κάρτες του για να πάρει όποιος θέλει, αλλά και χώρος για να αφήσει κάποιος ένα μήνυμα στον επισκέπτη …

Μια ολόκληρη ομάδα εθελοντών μεταφραστών, από μαθητές σχολείων της περιοχής, εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες στις επικοινωνίες τους καθ όλη την διάρκεια της έκθεσης.

Ο Νίκος  Κορδαλής, της εταιρείας Πρόβειο Κορδαλή, μας ενημέρωσε ότι η έκθεση είχε και διαγωνισμό «καλύτερου» ζώου ανά φυλή. Διαγωνισμοί γίνονταν μόνο για αυτόχθονες φυλές, είτε για εγκλιματισμένες προσαρμοσμένες, βελτιωμένες φυλές.

Στην τεράστια αίθουσα διαγωνισμών, με κερκίδες γύρω- γύρω για παρακολούθηση από όποιον επιθυμούσε, στον διαγωνισμό μετείχαν ζώα από τις φυλές: National salers, Charolais, Parthenais, Blonde d’ Aquitaine, Aubrac, Gascon, Blancbleu, Bazadais, Limousin, Hereford, Ferrandaise & Rouge des pres.

Ένα από τα πιο σημαντικά δυνατά σημεία της έκθεσης «SOMMET de l’ elevage» φαίνεται ότι είναι οι επισκέψεις στα γύρω αγροκτήματα και συνεταιρισμούς, μας είπε κατενθουσιασμένος ο Ν. Κορδαλής. “Βλέπεις και καταλαβαίνεις, κυρίως όμως συζητάς με ομοιεπαγγελματίες ότι σε απασχολεί για το συγκεκριμένο θέμα, και όχι γενικόλογες προσεγγίσεις και ‘βαθιές’ έρευνες” όπως μας είπε. Ο Νίκος Κορδαλής από τις επισκέψεις στα αγροκτήματα, στους χώρους συγκέντρωσης και στα σφαγεία, εντόπισε πολλές ομοιότητες και δυνατότητες.


*  Ο Δημήτριος Μιχαηλίδης είναι αγροτικός δημοσιογράφος.

You might also like