Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνεταιρισμό Καλαβρύτων

Ύμνησε το συνεταιριστικό κίνημα, υποσχέθηκε άμεση καταβολή των de minimis, επιτέθηκε κι αυτός στη γαλακτοβιομηχανία.

Τα Καλάβρυτα επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε τις θέσεις του για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή. Σε επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ανέπτυξε το όραμά  του για μια νέα συνεταιριστική εποχή ενώ τόνισε την (ιδεολογικοπολιτική) αντίθεσή του στο άκρατο ανταγωνισμό των αγορών και την προσήλωση στο κέρδος που χαρακτήριζε – κατά τη γνώμη του- παλαιότερες εποχές.

 

«Με την επίσκεψή μου στο Συνεταιρισμό και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, νομίζω ότι  δίνω τη δυνατότητα να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο ότι εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα συνεργασίας κι αλληλεγγύης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Για πάνω από 50 χρόνια ο Συνεταιρισμός είναι υγιής, μεγαλώνει κι εξελίσσει τη δραστηριότητά του- αντέχοντας στις πιέσεις των καιρών» είπε ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν πολλά τέτοια εγχειρήματα στην πατρίδα μας κι εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες της επιτυχίας τους: τη συλλογικότητα, τη συνεργασία, την ευθύνη για τον τόπο και το διπλανό, την ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το συνεταιριστικό κίνημα» συμπλήρωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θέλει να θέσει τα θεμέλια ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα προτάσσει τα ανταγωνιστικά  πλεονεκτήματα της Ελλάδας.  «Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε  τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, θα πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που τα παράγουν. Δεν γίνεται να τους αφήνουμε έρμαιο των μεγάλων συμφερόντων» είπε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του θυμήθηκε ότι τα πρώτα δύσκολα χρόνια έθεσε σε προτεραιότητα την άμυνα απέναντι σε μια πολύ επιθετική στάση όσων ασπάζονται το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού.  «Σε δύσκολες στιγμές, το 2016, νομοθετήσαμε το συνεταιριστικό νομό, ώστε οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ευνοηθεί εκ νέου η δημιουργία νέων. Το 2017 νομοθετήσαμε την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά κι ευαλλοίωτα προϊόντα, ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά» είπε.  Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τάξη που μπήκε στις πληρωμές των προγραμμάτων στους ελέγχους στο γάλα και το κρέας και τόνισε οτι η ελληνική παραγωγή πρέπει να περάσει στην  ‘αντεπίθεση’ .

 

Άμεσα τα de minimis

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών (από το 18% στο 12%), έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα αγροτικής οικογένειας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ που θα ωφεληθεί περίπου 600 ευρώ το χρόνο και σχολιάζοντας ειρωνικά όσους θεωρούν το μέτρο ήσσονος σημασίας είπε:  «Ας λένε κάποιοι ότι είναι ψίχουλα και παραχολογία τα χρήματα αυτά. Για τον αγροτικό κόσμο είναι πολύ σημαντικά τα 600 ευρώ».

Προβεβλημένα μέτρα της κυβέρνησης των τελευταίων εβδομάδων ήταν στην ομιλία του πρωθυπουργού: η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τα κίνητρα για τα συνεργατικά σχήματα, οι ενισχύσεις de minimis για τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 42 εκατ. ευρώ, μέτρο το οποίο αφορά 40-45.000 κτηνοτρόφους ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Τα τελευταία θα δοθούν άμεσα μέχρι τα τέλη του χρόνου.

«Για μια μέση παραγωγική επιχείρηση, με 200 αιγοπρόβατα, αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 ευρώ. Ενισχύσεις που τις δίνουμε εκεί που πρέπει και δεν τις σπαταλάμε εδώ κι εκεί. Τις δίνουμε σε αυτούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» είπε κερδίζοντας το χειροκρότημα των παριστάμενων. Αναφέρθηκε επίσης σε  μέτρα ήδη γνωστά και σε εξέλιξη όπως η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, η στήριξη του ελληνικού γιαουρτιού (σύνταξη φακέλου για ΠΓΕ) κ.ά.

Σημαντική θεωρείται η ανακοίνωση για διάθεση τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δημόσια ιδρύματα, πρόταση που παλεύει εδώ και καιρό ο Παύλος Σατολιάς του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κι αφορά γεύματα σχολείων, γεύματα σε μετανάστες και γεύματα σε απόρους- εκεί τα προϊόντα θα είναι συνεταιρισμών.

 

Επίθεση στη γαλακτοβιομηχανία

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια ασυνήθιστη επίθεση προς τη γαλακτοβιομηχανία. Είπε συγκεκριμένα: «Κατά την επίσκεψή μου στο εργοστάσιο ρώτησα και μου έκανε εντύπωση η απάντηση που μου έδωσαν για την τιμή για το πρόβειο  γάλα. Μου απάντησαν ότι ο Συνεταιρισμός δίνει στον κτηνοτρόφο 1,072 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή άλλες μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν τιμή 0,75 ευρώ στους κτηνοτρόφους και λένε ότι δεν βγαίνουν κιόλας. Ενώ εσείς λέτε ότι έχετε και 2 εκατ. κέρδη το χρόνο. Το λέω αυτό για να προβληματιστούν όλοι. Κάποια συμφέροντα στον τόπο μας – και βρήκαν φυσικά  και το κάνουν- λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τον άνθρωπο του μόχθου που εργάζεται καθημερινά βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι. Βούλησή μας πολιτική είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη. Το νέο παραγωγικό μέλλον πρέπει να στηρίζεται σε υγιή συνεργατισμό. Δεν έχουμε ως αξία των άκρατο ανταγωνισμό, την αρπαχτή και το εφήμερο κέρδος» είπε ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία που ασφαλώς τόνωσε τα αριστερά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του.


Φωτογραφίες: ΕΡΤ, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, Καλάβρυτα News.

You might also like