«Ψίχουλα»  θεωρούν τις ενισχύσεις de minimis Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Ανακοίνωση έδωσαν στη δημοσιότητα οι  Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αραδοσιβίων, Ολύμπου,  Τσαριτσάνης, Σαρανταπόρου, Βαλανίδας και Ποταμιάς στην οποία οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αναφέρονται στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ενισχύσεις de minimis που αφορούν την αιγοπρoβατοτροφία.

 

Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι οι οποίοι εκφράζουν τις θέσεις του ΚΚΕ διαφωνούν με την ακολουθούμενη τακτική τόσο από τις διάφορες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλίας) όσο και από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους των παραπάνω συλλόγων, η κάμψη των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας ταυτόχρονα, παραπέμπει σε υιοθέτηση από τους μεταποιητές εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή cartel και αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλες τις ενέργειες και διεκδικήσεις των παραγωγών. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις παραπάνω οργανώσεις του χώρου, γιατί μάλλον το ξέχασαν, ότι τα cartel δεν τα πολεμάς διεκδικώντας de minimis ενισχύσεις» υποστηρίζουν.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι άρχισε να διαφαίνεται το ενδεχόμενο να οριστεί ως κριτήριο για την κατανομή της ενίσχυσης ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων από τον κάθε παραγωγό. Και πάλι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες φάνηκε ότι συμφωνούν (αν δεν την εισηγούνται και την προωθούν) με αυτή τη διευθέτηση.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε κάθε περίπτωση, ότι το χώρο κυριολεκτικά τον λυμαίνονται τα cartel είτε με εναρμονισμένες πρακτικές είτε με ελληνοποιήσεις και οι παραγωγοί μένουν θεατές της ληστείας που συντελείται σε βάρος τους ελπίζοντας σε de minimis αποζημιώσεις».

Πρώτο αίτημα των οργανώσεων των παραγωγών είναι «η γενναία αύξηση του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί και όχι μόνον ο (λάθος) τρόπος κατανομής των ψίχουλων μεταξύ των ομάδων που μπορούν συγκυριακά να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση».

Σύμφωνα με τους συνεταιριστές από την Τσαρίτσανη, τον Σαραντάπορο και τις άλλες περιοχές που υπογράφουν το κείμενο, το αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει:

  • Αποζημιώσεις στη βάση της πλήρους κάλυψης του χαμένου εισοδήματος απ’ όλους τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος- και οι de minimis ενισχύσεις να δοθούν με βάση την παραγωγή (παραχθείσα ποσότητα γάλακτος).
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για το γάλα και το κρέας.

You might also like