Η Ινδία μπορεί να είναι ο νέος παίκτης στο γάλα

Συμπεράσματα από το συνέδριο του γαλακτοκομικού δικτύου IFCN.

Η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων των Ινδών καταναλωτών, η ποιότητα του γάλακτος και η αποτελεσματικότητα  των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων  ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν του συνέδρους κατά το πρόσφατο 7ο  Regional Workshop του International Farm Comparison Network (IFCN) στην πόλη Pune της Ινδίας.

 

Στο συνέδριο,  80 ειδικοί της γαλακτοκομίας από 55 διαφορετικούς γαλακτοκομικούς οργανισμούς και εταιρείες συζήτησης για την ποιότητα του γάλακτος και τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ινδίας.

Η ποιότητα του γάλακτος στην Ινδία αντιμετωπίζει πλήθος προκλήσεων όπως π.χ. ο αριθμός των βακτηρίων  τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται πολύ πάνω από τα πρότυπα που ορίζονται στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι η μόλυνση με αντιβιοτικά και αφλατοξίνες αποτελούν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις που καλεί να αντιμετωπίσει η γαλακτοβιομηχανία της χώρας.

«Ίσως θα έπρεπε να καθορίσουμε καλύτερα τη βασική αιτία του προβλήματος», δήλωσε ο Amitabha Ray, πρόεδρος της εταιρείας Schreiber Dynamix. Η γνώση σχετικά με το θέμα της ποιότητας του γάλακτος έχει μεγάλα περιθώρια  ανάπτυξης μεταξύ των καταναλωτών και των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού γάλακτος στην αχανή ασιατική χώρα. Η αλήθεια είναι οτι οι Ινδοί είναι καχύποπτοι για την ποιότητα γάλακτος που αγοράζουν με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε λανθασμένες πρακτικές.

«Με το βράσιμο του γάλακτος που κάνουν οι περισσότεροι Ινδοί καταναλωτές, υποθέτουν ότι τα θέματα ποιότητας γάλακτος μπορούν να λυθούν. Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια» σχολίασε ο Anders Fagerberg, πρόεδρος της IFCN.

«Η διαχείριση της ποιότητας του γάλακτος πρέπει να ξεκινήσει από το αγρόκτημα και να επεκταθεί σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του γάλακτος» δήλωσε ο Torsten Hemme Διευθύνων Σύμβουλος της IFCN. Το συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι τα πρότυπα ποιότητας για το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καθοριστούν από κοινού από την κυβέρνηση και τη γαλακτοκομική βιομηχανία, προκειμένου ο κλάδος να κάνει βήματα μπροστά. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια στέρεη επιστημονική βάση και να  μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα πρότυπα μπορούν να βελτιωθούν σταδιακά.

Σύμφωνα με την IFCN  ένα οργανωμένο και σαφές σύστημα διαχείρισης της ποιότητας μονάδων παραγωγής θα βελτιώσει επίσης την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ινδικής γαλακτοβιομηχανίας.

Μέσω αυτού, ο τοπικός παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις πιθανές εισαγωγές και θα μπορέσει να παράξει προστιθέμενη αξία στη φάρμα του,  δημιουργώντας ευκαιρίες εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων του.

You might also like