“Η κοπανιστή: Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές”

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλου από τη Μύκονο.

Δημήτρης Ρουσουνέλος

Η κοπανιστή: Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές

Εκδόσεις  Scala Gallery 2015

ISBN: 978-960-98429-2-1/ Σελ.:178- Τιμή: 20 ευρώ

 

Η κοπανιστή είναι ένα από τα σπουδαία τυριά της Μυκόνου. Η τυροκομική παράδοση του νησιού δεν είναι μεγάλη αλλά τα δείγματά της είναι εξαιρετικά. Εξίσου εντυπωσιακή, για όσους είχαν την ευκαιρία να τη δοκιμάσουν, είναι η γαστρονομία του νησιού- καμία σχέση με την ‘αγοραία’ μαγειρική των …χλιδάτων κέντρων διασκέδασης που ενίοτε προσποιούνται ότι είναι κι εστιατόρια. Από την άλλη πλευρά, ο  Δημήτρης Ρουσουνέλος είναι ένας Μυκονιάτης εκδότης και δημοσιογράφος, ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, ενεργός blogger και διοργανωτής πολιτιστικών και τοπικών γαστρονομικών  εκδηλώσεων.

Αγαπάει τα προϊόντα της γης και της θάλασσας, τη συλλογική μαγειρική, τη γαστρονομία των παραδοσιακών εκδηλώσεων, όπως τα χοιροσφάγια, τα πανηγύρια, τη μαγειρική της παρέας, που συνδυάζονται με γλέντι και συζήτηση, πιάνοντας το νήμα του γαστρονομικού πολιτισμού από τα συμπόσια της αρχαιότητας ως σήμερα.

Όλα αυτά λοιπόν βρίσκονται σε ένα βιβλίο: η τυροκομία, η γαστρονομία, η Μύκονος και ο πολιτισμός της. Με πρωταγωνίστρια την κοπανιστή.

Ο Δ. Ρουσουνέλος ξεκίνησε να γράψει, όπως αναφέρει, κάποια ολιγοσέλιδη παρουσίαση για ένα από  τα αγαπημένα Μυκονιάτικα προϊόντα και, τελικά,  προέκυψε μια σχετικά ευρεία ερευνητική αναφορά. Φίλοι που αγαπούν τη μαγειρική, επαγγελματίες μάγειρες και δημοσιογράφοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του κι έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με 43 συνταγές.

Όπως υποστηρίζει για την κοπανιστή «ένα τέτοιο ιδιαίτερο τυρί δεν είχε ως τώρα την ευκαιρία να περάσει στον καταναλωτή με άλλο τρόπο πέρα από τον κλασσικό πάνω σε μια μπουκιά ψωμί ή παξιμάδι με λίγο λάδι, ντομάτα και ρίγανη».

Οι συνταγές του βιβλίου

Στο βιβλίο εκτός από τις αναφορές στο συγκεκριμένο τυρί θα βρείτε και εξαιρετικές συνταγές (υπέροχα φωτογραφημένες) που ξεκινάνε από σάντουιτς µε κοπανιστή και γλυκό κουταλιού ελιά μέχρι μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή, κι από λαδοπαξίµαδα Κυθήρων µε κοπανιστή Μυκόνου, ντοµάτα και καπνιστά µύδια (μια συνταγή του  Χριστόφορου Πέσκια) ως γλυκοπατάτα µε βούτυρο κοπανιστής και λούζα.

Η Νανά ∆αρειώτη μαγειρεύει τερίνα κοπανιστής µε καρύδια και σταφίδες ενώ ο Βαγγέλης Πελέκης συμμετέχει με δύο πιάτα:  σπαγγέτι µε κοπανιστή και µάραθο, αλλά και πένες µε κοπανιστή και ντοµατίνια.

Είναι πραγματικά απίστευτοι οι γευστικοί συνδυασμοί που επιχειρούνται από τους συμμετέχοντες σεφ αλλά κι εντυπωσιακά ευρεία η χρήση του συγκεκριμένου τυριού που ‘δένει’ αρμονικά σε πίτες, με κρέας, με ψαρικά, σε γλυκά, ακόμα και σε παγωτό (όπως το παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα, μια συνταγή του Νίκου Κουκιάσα).

 

Ο Δημήτρης  Ρουσουνέλος (1957) σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική του Πειραιά (ΠΑΠΕΙ σήμερα), υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας ‘Η Μυκονιάτικη’ (1988-2001) ενώ από τις εκδόσεις Ίνδικτος κυκλοφορούν τα βιβλία του ‘Μυκονιάτικη Μαγειρική – Ψηφίδες Πολιτισμού’ (2001) και ‘Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο – Γεύσεις θυσίας’ (2002). Σήμερα δραστηριοποιείται στο Ματογιάννι της Μυκόνου με τον εκδοτικό οίκο Scala Gallery. Παράλληλα ασχολείται με το εμπόριο έργων τέχνης και κοσμημάτων.

Φωτογραφίες: www.mykonosgastronomia.gr & Εκδόσεις Ίνδικτος.

You might also like