ΕΔΟΚ: Θέτει γερές βάσεις με τη νέα της σύνθεση

Την πρώτη του συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΚ την Τετάρτη 19/12/2018. Η συνεδρίαση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς παρουσιάστηκαν τα νέα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, που δίνουν νέα πνοή και δυναμική για να επιτευχθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά το όραμα και οι επιδιώξεις της ΕΔΟΚ.

 

Συγκεκριμένα στους κόλπους της ΕΔΟΚ προστέθηκαν η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων, η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, η Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Σφαγείων και η Ομάδα Επαγγελματιών Διατροφικού Τομέα Brigade.

Οι επαγγελματικοί αυτοί φορείς, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα μέλη, εκπροσωπούν όλο το φάσμα στον τομέα του κρέατος, γεγονός που ενισχύει το κύρος της ΕΔΟΚ και εδραιώνει την αντιπροσωπευτικότητά της.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, «η ΕΔΟΚ διαθέτει αντιπροσωπευτικότητα της τάξης του 72% στην παραγωγή, βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν επίσημα στην εποπτεύουσα αρχή. Η αποτύπωση των στοιχείων των νέων μελών θα ολοκληρωθεί σε έναν περίπου μήνα και θα επιβεβαιωθεί το υψηλό επίπεδο αντιπροσωπευτικότητας και στους υπόλοιπους δύο κλάδους του τομέα, δηλαδή την εμπορία και τη μεταποίηση».

Το έργο «Signed by Nature»

Στη συνεδρίαση ελήφθη ακόμη απόφαση για την προκήρυξη διαγωνισμού για το νέο πρόγραμμα της ΕΔΟΚ και συγκεκριμένα την επιλογή αναδόχου του έργου “Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της Ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγο-προβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία”, με τίτλο «Signed by Nature».

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που αποφάσισε η Κομισιόν για την προώθηση των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τον αγροτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. Θυμίζουμε ότι το νέο αυτό πρόγραμμα που θα “τρέξει” η ΕΔΟΚ είναι το δεύτερο, μετά από το «Meet the Lamb», το οποίο διανύει ήδη το δεύτερο έτος δράσεων που προωθούν το πρόβειο κρέας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΚ ενέκρινε επίσης την παρουσία και συμμετοχή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος στην έκθεση ZOOTECHNIA 19, η οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 31/1 έως τις 3/2, με δικό της περίπτερο και δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις: μια για  το ‘Κρέας και τα Προϊόντα του’ το Σάββατο 2/2, μια ενότητα ομιλιών με τίτλο «Θεσμικές Οργανώσεις στον τομέα του κρέατος-ΕΔΟΚ», για να αναλυθούν οι τρόποι παραγωγής εγχώριου κρέατος, η συμβολή της γαστρονομίας, η στήριξη των προϊόντων ζωικής προέλευσης ενάντια στη δυσφήμισή τους και η σημασία των προγραμμάτων Signed by Nature και Meet the Lamb. Την Κυριακή 3/2 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον ελληνικό γύρο με ομιλίες και τοποθετήσεις τόσο από επιστήμονες όσο και εκπροσώπους της παραγωγικής διαδικασίας.

Τέλος, τα νέα μέλη της ΕΔΟΚ ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις συμμετοχές της ΕΔΟΚ σε προτάσεις πιλοτικών προγραμμάτων με άλλους σημαντικούς φορείς, οι οποίες αναφέρονται σε 4 πυλώνες: α) την εφαρμογή στο μεγάλο αρνί, β) τις προτάσεις εθνικής εμβέλειας για το πρότυπο πρόβειου κρέατος, γ) το αδιάβλητο σύστημα ιχνηλασιμότητας και δ) την παραγωγή κρέατος από διασταυρωμένα μοσχάρια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

You might also like