Και στα τυριά: Κάντε το όπως οι Ιταλοί…

Πως οργανώνεται ο έλεγχος της τυροκομικής αγοράς στην Ιταλία.

Ο  Λίο Μπερτόζι (Leo Bertozzi), στέλεχος της ιταλικής τυροκομικής βιομηχανίας και θεσμικός παράγοντας επισκέφτηκε μέσα στο 2018 την Ελλάδα καλεσμένος των διοργανωτών της εκδήλωσης ‘Φέτα 2018’ στην Ελασσόνα. Εκεί, ο Ιταλός παρουσίασε εισήγηση για  το μοντέλο οργάνωσης, λειτουργίας κι ελέγχου της τυροκομικής αγοράς στη χώρα του. Τόσο διαφορετικό (και, φυσικά, πολύ πιο αποτελεσματικό) από το δικό μας.

 

Το ιταλικό σύστημα ελέγχου της τυροκομικής αγοράς, το οποίο υιοθετείται μεταξύ άλλων οργανώσεων και από το Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano, αν και δεν έχει πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, καθώς δεκάδες απομιμήσεις διάσημων ιταλικών τυριών, της παρμεζάνας συμπεριλαμβανομένης,  κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, εντούτοις είναι αυστηρό και δεν επιτρέπει τη διαφυγή σημαντικών κερδών από τους Ιταλούς παραγωγούς. Κάτι που δεν συμβαίνει ούτε με τη δική μας φέτα (ΠΟΠ προϊόν), ούτε με το γιαούρτι.

‘Γκρουπ αναγνωρισμένων παραγωγών’

Όλοι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενός προστατευόμενου προϊόντος π.χ. του Parmigiano-Reggiano, του Grana Padano ή του Prosciutto di Parma, είναι μέλη ενός συστήματος, το οποίο λειτουργεί για τους παραγωγούς και χρηματοδοτείται από αυτούς.

Όπως εξήγησε ο Ιταλός αξιωματούχος, κάθε παραγωγός πληρώνει περίπου 6 ευρώ το κεφάλι του Parmigiano-Reggiano (40 κιλά), δηλαδή 0,15 ευρώ ανά κιλό στο συγκεκριμένο σύστημα για να είναι μέλος του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ετήσια έσοδα ενός άλλου συστήματος, αυτού για το διάσημο τυρί Grana Padano ξεπερνάνε τα 32 εκατ. ευρώ και από αυτά το 70% κατευθύνεται για προβολή και προώθηση, εγχώριους και διεθνείς ελέγχους και πιστοποιήσεις, ενώ το 30% σε λειτουργικά έξοδα. Οι έρευνες και η προβολή, οι αξιολογήσεις και η ενημέρωση των παραγωγών γίνεται από αυτό το σύστημα το οποίο με τη σειρά του ‘ελέγχεται’ από το κράτος ανά τριετία.

Το 2006 τα επιμέρους συστήματα των ιταλικών προστατευόμενων προϊόντων δημιούργησαν την Associazione Italiana Consorzi Indicazioni Geografiche, την Ιταλική Ομοσπονδία Συστημάτων Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Ο Λ. Μπερτόζι δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η δομή ελέγχου στην Ιταλία γίνεται περίπλοκη και για το ότι τα συστήματα προστασίας γίνονται με το χρόνο όλο και πιο σύνθετα προκειμένου όμως να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα, επέμεινε όμως στον εθελοντικό, μη- κρατικό χαρακτήρα τους.


Leo Bertozzi: πρώην διευθυντής, Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano (2001- 2012).

You might also like