Κυριακή Μπαμπούνη: «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αυθεντικότητα»

Η 'μάνα του λόχου' στο Τυροκομείο Μπαμπούνη, από τη Νάξο, μιλάει στο Dairy News.

Η κυρία Κυριακή Μπαμπούνη είναι κάτι περισσότερο από τη μητέρα μιας τυροκομικής οικογένειας από τη Νάξο, τα προϊόντα της οποίας διακινούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχουν φανατικούς φίλους. Είναι η ‘ψυχή’ μιας δύσκολης προσπάθειας να στηθεί παραγωγική μονάδα σε Κυκλαδίτικο νησί, το Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνη,  και να δημιουργήσει προϊόντα που θα αρέσουν και θα παράξουν οικογενειακό εισόδημα. Μοιάζει άθλος…

 

Η οικογένεια Μπαμπούνη, αυτοδίδακτοι τυροκόμοι, μπήκε στην τυροκομία το 2010 καθώς μέχρι τότε δραστηριοποιείτο μόνο στον αγροτικό τομέα. Δεν ήταν εύκολη απόφαση αλλά η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της οικιακής τυροκομίας την οποία ασκούσε η οικογένεια μέχρι τότε, και η προς τα έξω προώθηση των προϊόντων που παρήγαγε, την οδήγησε σε μια νέα …λεωφόρο προσπάθειας κι επιτυχίας.

Η κυρία Κυριακή Μπαμπούνη από τη Νάξο.

 

Η οικογένεια έχει δικά της αιγοπρόβατα από τα οποία λαμβάνει την πρώτη ύλη. «Παρά το γεγονός ότι τα δικά μας ζώα βόσκουν στην ύπαιθρο, δεν είναι δηλαδή σταβλισμένα ζώα, το μεγάλο πρόβλημά μας στο νησί είναι το κόστος των ζωοτροφών. Η μεταφορά τους και ο τρόπος αγοράς είναι προβληματικός» μας λέει με έμφαση η Κ. Μπαμπούνη.

Τα προϊόντα της εταιρείας, εκτός από την τοπική αγορά του νησιού, διανέμονται στην Αθήνα (σε εστιατόρια, delicatessen και μεγάλα σουπερμάρκετ) ενώ πραγματοποιούνται και μικρές εξαγωγές, κυρίως στη Γερμανία (λιανική και ελληνικά εστιατόρια), όπου ο σημαντικότερος κωδικός είναι το αρσενικό, το φημισμένο τυρί της Νάξου.

«Είναι ένα τυρί που το βρήκαμε από τους γονείς μας. Η συνταγή είναι πατροπαράδοτη κι εμείς συνεχίζουμε να το παράγουμε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αιγοπρόβειο γάλα σε ίσες ποσότητες» μας είπε η δυναμική Ναξιώτισσα.

Το διάσημο αρσενικό της Νάξου της οικογένειας Μπαμπούνη. Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά τυριά.

 

Το παλαιωμένο αρσενικό (24μηνης ωρίμανσης) όταν συναντήσαμε την Κ. Μπαμπούνη, σε εμπορική έκθεση της πρωτεύουσας, πουλιόταν  στα 18 ευρώ το κιλό, ενώ το ανθότυρο στα 13 ευρώ, τιμές που γενικά θεωρούνται …υψηλές για το μέσο ελληνικό βαλάντιο.

Η Κυριακή Μπαμπούνη το αναγνωρίζει αλλά το αντιπαρέρχεται: «Είναι πράγματι υψηλές οι τιμές των τυριών μας, παρόλα αυτά, εμείς βλέπουμε ότι έχουν απήχηση. Ο κόσμος τα έχει λατρέψει διότι αντιλαμβάνεται την αυθεντικότητά τους».


Κεντρική φωτογραφία: Η Κυριακή Μπαμπούνη εξηγεί στους επισκέπτες τι ακριβώς γεύονται. Και ποιος το φτιάχνει στη Νάξο.

You might also like