Νικόλαος Ασούτης, ‘Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασαρά’, Άνδρος

To Dairy News συνομιλεί με τον νέο Ανδρειώτη μάστορα της τυροκομίας.

Το τυροκομείο της οικογένειας Ασούτη βρίσκεται έξω από το Κόρθι Άνδρου και παράγει προϊόντα από αγελαδινό γάλα υπό την επωνυμία ‘Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασαρά’. Με συμμετοχές σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα αλλά και βραβεύσεις, ο Νικόλαος Ασούτης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας της τυροκομίας.

 

Η αγελαδοτροφία στην Άνδρο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τις διαστάσεις άλλων, ηπειρωτικών περιοχών. Οι αγελάδες είναι ελευθέρας βοσκής στην πλειοψηφία τους, σύγχρονοι στάβλοι δεν υπάρχουν, ενώ υπάρχει μια σχετική παράδοση τυροκόμησης η οποία μέχρι πρόσφατα αφορούσε την τοπική αγορά. Ο Νικόλαος Ασούτης παίρνει πρώτη ύλη κυρίως από τον αδελφό του ο οποίος δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα.

Από το 2008 η οικογένεια Ασούτη προσπαθεί να πάει ένα βήμα παραπέρα. Ο νεαρός Ν. Ασούτης σπούδασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μια εμπειρία καθοριστική για τον ίδιο διότι όπως μας είπε «Πήρα πάρα πολλά εφόδια για να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση».

Η οικογένεια, επί το έργον, στο τυροκομείο της εταιρείας ‘Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασαρά’.

 

Το 2009 μπήκε σε πρόγραμμα κι έκτοτε η δραστηριότητά του αναπτύχθηκε με επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής τη βράβευσή του τον Σεπτέμβριο του 2017 από το περιοδικό Γαστρονόμος για το ‘Βολάκι’ (παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί από αγελαδινό γάλα).

Το τυροκομείο παράγει επίσης πετρωτή, κοπανιστή (παραδοσιακό Κυκλαδικό τυρί ΠΟΠ, αλοιφώδες με πλούσια αρωματική πικάντικη γεύση), μαραθοτύρι, μαλακό τυρί με γεύση μαστίχα κι επικάλυψη σουμάκ, ενώ υπάρχει και σειρά γραβιερών όπως η απλή, το λαδοτύρι με θρούμπι, ρίγανη και δενδρολίβανο και το κρασοτύρι που ωριμάζει σε οινολάσπη.

Τα προϊόντα της ‘Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασαρά’ έχουν αποκτήσει φίλους κι έξω από την Άνδρο, καθώς διανέμονται σε ορισμένα σημεία στην Αθήνα. Στη μεγάλη λιανική, προϊόντα διατίθενται ορισμένες εποχές του χρόνου από τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

‘Βολάκι’, το (βραβευμένο) παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί από αγελαδινό γάλα.

 

Ο Ν. Ασούτης νιώθει πολύ σίγουρος για την παρουσία του στον κλάδο, δεν παραλείπει όμως να επισημάνει ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος ως παραγωγός. Το σημαντικότερο από αυτά φαίνεται πως είναι οι μετακινήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που αυξάνει το κόστος των προϊόντων.

Ο Ν. Ασούτης δεν έχει ‘απαιτήσεις’ από την πολιτεία, παρόλα αυτά έχει ορισμένες προτάσεις όπως η ανάγκη για φθηνότερη ηλεκτροδότηση των παραγωγικών μονάδων οι οποίες λειτουργούν, μεταξύ άλλων, ενεργοβόρα ψυγεία και ωριμαντήρια, ενώ σχολιάζει και το υψηλό κόστος των ζωοτροφών που αναπόφευκτα βαραίνει το τελικό προϊόν.

You might also like