Γιώργος Τουμπής (ΑΜΦΙΓΑΛ): «Σήμερα πωλείται φέτα σε τιμές που κάποτε πουλιόταν τρίμμα»

Μιλάμε, στην Αμφιλοχία, με το διευθυντή του σύγχρονου εργοστασίου της Αμφιγάλ.

O πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τουμπής είναι διευθυντής του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Κεχρινιά, κοντά στην Αμφιλοχία. Το εργοστάσιο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, με ιδιοκτήτη τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου και η πορεία του είναι συνεχώς ανοδική.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Αντωνίου, αρχείο Αμφιγάλ

 

Το εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ παράγει φέτα, παραδοσιακά σκληρά τυριά της Αμφιλοχίας (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και πεκορίνο) και ανθότυρο, μυζήθρα και τσαλαφούτι τα οποία διατίθενται ήδη σε δύο λιανεμπορικές αλυσίδες, στον Σκλαβενίτη και τα Market In. Το Dairy News συνάντησε τον Γ. Τουμπή στην Αμφιλοχία και είχε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Dairy News| Κύριε Τουμπή τι είναι αυτό που σας απασχολεί καθημερινά στο εργοστάσιο κι αποτελεί προτεραιότητά σας;

Γιώργος Τουμπής|  Η τυροκομία είναι κάτι που δεν θα σε αφήσει ποτέ να ‘ησυχάσεις’. Από την πρώτη ύλη και τη ζώνη γάλακτος που πρέπει αρχικά  να τη βρεις και στη συνέχεια να εξασφαλίσεις την ποιότητά της, μέχρι τη στιγμή που θα καταναλωθεί το προϊόν. Είσαι πάντα σε ένταση κι έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα. Θέλουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να διατηρήσουμε την ποιότητα σε βάθος χρόνου.

Σημαντική επένδυση για την Αμφιλοχία και ‘κόσμημα’ για τη συνεταιριστική τυροκομία στην Ελλάδα, το εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ είναι μοχλός ανάπτυξης .

 

Η τυροκομία έχει ενισχυθεί τα τελευταία με μια αυστηρή νομοθεσία. Τι γνώμη έχετε εσείς γι’  αυτό;

Οι πιστοποιήσεις, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, το HACCP κ.ά. έχουν φτάσει σε ένα σημείο που μπορούν πλέον να προβλέψουν σχεδόν τα πάντα- το σημαντικό είναι να τα εφαρμόζουμε. Να μην είναι απλώς ένα χαρτί που έχει μπει στο συρτάρι. Η νομοθεσία είναι ικανοποιητική, τα όποια προβλήματα ακούμε να παρουσιάζονται, οφείλονται στη μη εφαρμογή της.

Πως πάει η κατάσταση στο γάλα;

Η εισκόμιση του γάλακτος δεν είναι πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι εισαγωγές από το εξωτερικό. Έχουμε άμεση επαφή με τους κτηνοτρόφους, βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι τιμές συμπιέζονται και φτάνουν σε σημείο που οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ο εξωτερικός χώρος στο εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ.

 

Για ποιες τιμές μιλάμε;

Πρόβειο γάλα σε τιμές 0,75 και 0,80 λεπτά το λίτρο. Δεν έχω συναντήσει μέσο παραγωγό, δηλαδή αυτόν που παράγει 40 με 80 τόνους γάλα το χρόνο,  που να βγαίνει με τέτοιες τιμές. Κι αν δεν επιβιώσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος, όσες εισαγωγές γάλακτος κι αν γίνουν, τα τυροκομεία θα βγάζουν μόνα τους τα μάτια τους. Πολλοί μας λένε ότι αν είχε ζήτηση το κρέας, θα είχαν σφάξει τα ζώα τους. Η φετινή και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολες…

Τι πρέπει να γίνει;

Η εισαγωγή δεν είναι παράνομη. Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος είναι κάτι θετικό. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί το γάλα μέσα στο τυροκομείο. Όταν χρησιμοποιείται γάλα από το εξωτερικό για προϊόντα που είναι ΠΟΠ, αυτό είναι απαράδεκτο διότι, ουσιαστικά, έχουμε ένα προϊόν το οποίο θα έπρεπε να προστατεύουμε κι εμείς το εξευτελίζουμε. Σήμερα πωλείται φέτα σε τιμές που άλλες εποχές πουλούσαμε τρίμμα.

Η φέτα της ΑΜΦΙΓΑΛ είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του εργοστασίου.

 

Βλέπετε νέους ανθρώπους να μπαίνουν στον κτηνοτροφικό κλάδο;

Πριν μερικά χρόνια έμπαιναν αρκετοί. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες κι επειδή δεν υπάρχει οργάνωση στον πρωτογενή τομέα και ορθή διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι θα εγκαταλείψουν.

Εδώ όμως υπάρχει κάποιος ρόλος και για σας, ως συνεταιριστικό κίνημα.

Ο Συνεταιρισμός προσπαθεί  να βοηθήσει. Εμείς για παράδειγμα στην ΑΜΦΙΓΑΛ, δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορούν έναντι του γάλακτός τους να πιστώνονται ζωοτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ταΐσουν τα ζώα τους. Έχουν γίνει πρόσφατα ενέργειες με κτηνιάτρους προκειμένου να πηγαίνουν στον παραγωγό, να συζητάνε μαζί του και να βοηθήσουν στην αύξηση της κατά κεφαλή απόδοσης του ζωικού κεφαλαίου. Έτσι θα αυξήσει ο παραγωγός τα έσοδά του με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο. Τα ζώα δεν είναι μηχανήματα: όσο πιο όμορφα αισθάνονται στο χώρο που διαβιούν, τόσο περισσότερο αποδίδουν.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Η δημιουργία του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ ήταν μια προσπάθεια του Δήμου και του Συνεταιρισμού για την οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ. Θέσαμε σωστές βάσεις, έχουμε κάνει ορθολογικά βήματα προς τα μπρος κι ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν θέλουμε να είμαστε ένα ‘πυροτέχνημα’, θέλουμε να μείνει το εργοστάσιο στο νομό. Για αργότερα μας ενδιαφέρει το γάλα και το γιαούρτι.

Πιστεύετε  ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης;

Ασφαλώς, ειδικά στις εξαγωγές. Οι διεθνείς έρευνες για τη φέτα δείχνουν ότι  η ζήτηση της φέτας παγκοσμίως είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή…

You might also like