Μια συζήτηση με τον Γιώργο Βοϊδή, από το ‘Αγρόκτημα Βίγλα’ της Λήμνου

Ο Γιώργος Βοϊδής πριν ασχοληθεί με την τυροκομία ήταν τραπεζικός υπάλληλος. Έγινε τυροκόμος στη Λήμνο όπου εγκαταστάθηκε το 2015 μαζί με τα δύο αγόρια του, τον Άρη και τον Γιάννη, αμφότεροι μηχανολόγοι. Μια νέα εποχή για τον ίδιο, την οικογένειά του και την τυροκομία της Λήμνου ξεκίνησε ήδη…

 

Εκεί έστησαν την τυροκομική μονάδα Αγρόκτημα Βίγλα. «Δεν είχαμε κάποια εμπειρία, αλλά είχαμε μεράκι. Είμαστε λάτρεις του πρωτογενούς τομέα και των προϊόντων, γι’ αυτό κάναμε τη μονάδα» μας λέει χαμογελώντας ο τυροκόμος.

Η συζήτησή μας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού του. Το τυροκομείο παράγει τα δύο ΠΟΠ τυριά του νησιού, φέτα και καλαθάκι Λήμνου, αλλά και ανθότυρο και παραδοσιακό γιαούρτι.

Επίσκεψη συμμετεχόντων στο Lemnos Philema (τοπική γαστρονομική εκδήλωση) στο τυροκομείο Αγρόκτημα Βίγλα και ξενάγηση από τον Γ. Βοϊδή (πρώτος από δεξιά).

 

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από το φλέγον ζήτημα των ημερών, τουλάχιστον για τους κτηνοτρόφους, την τιμή του γάλακτος. « Οι τιμές φέτος ήταν χαμηλές, υπάρχει πληθώρα γάλακτος και προκύπτουν προβλήματα. Με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και τυριών που γίνονται, έχουν μπλοκάρει οι πωλήσεις των τυριών κι εμείς έχουμε μπλοκάρει την παραγωγή μας. Τα ψυγεία μας έχουν προϊόντα που δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε εύκολα στην Αθήνα» μας είπε ο Γ. Βοϊδής. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, στην Αθήνα οι προσφερόμενες τιμές χονδρικής για τη φέτα που παράγει κυμαίνονται από 3,5 μέχρι 4 ευρώ.

Ο Γ. Βοϊδής είναι ασφαλώς απογοητευμένος από τις συμφωνίες τύπου CETA που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, χωρίς την κατοχύρωση της φέτας, θεωρεί όμως ότι το ‘παιχνίδι’ χάθηκε εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, όταν το πρόβλημα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. «Η ‘φέτα’ εδραιώθηκε, πιστοποιήθηκε και …γίνεται» μας είπε πικρόχολα.

Τα πρώτα προϊόντα του Αγροκτήματος Βίγλα.

 

Στη Λήμνο οι τυροκόμοι προσβλέπουν -εκτός των άλλων- στον τουρισμό. «Τα ξενοδοχεία δεν είναι πελάτες, η εστίαση είναι. Τα ξενοδοχεία ψάχνουν το φθηνότερο ανεξάρτητα από την ποιότητα, έτσι, στη Λήμνο, κανείς τυροκόμος δεν μπορεί να εισέλθει με αξιώσεις στην ξενοδοχειακή αγορά» μας λέει με απογοήτευση.

Ζητάμε από το συνομιλητή μας να αποτιμήσει το ρόλο του κράτους στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου: «Δεν είχαμε καμία βοήθεια από το κράτος. Ακόμα βγάζουμε χαρτιά για την αδειοδότηση· δεν λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες. Δεν ξέρω αν είναι η έλλειψη προσωπικού ή οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας. Έχω κάνει αίτηση από το 2015 για τηλέφωνο κι ακόμα περιμένω- πληρώνω δορυφορικό για να κάνω τη δουλειά μου».

Μελίχλωρο φυσικής ωρίμανσης, από το τυροκομείο Αγρόκτημα Βίγλα Λήμνου.
You might also like