Ν. Μούτσος: «Κοιτώ την αγορά & τρέμει το φυλλοκάρδι μου»

Ο επικεφαλής στο Τυροκομείο Σταύρος Καρούσος μιλάει στο Dairy News.

O Νίκος Μούτσος δεν ήταν από πάντα τυροκόμος. Με την τυροκομία τον συνδέει το γεγονός ότι έχει παντρευτεί την αδελφή ενός εξαιρετικού τυροκόμου από την Αιτωλοακαρνανία, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Μετά το θάνατο του Σταύρου Καρούσου, ο Νίκος Μούτσος ανέλαβε τους …μπελάδες αλλά και τη φήμη του εμβληματικού τυροκομείου του εκλιπόντα.

 

Εδώ και πέντε χρόνια ο Νίκος Μούτσος είναι επικεφαλής στο Παραδοσιακό Τυροκομείο Καρούσος στο Στάνο Αμφιλοχίας. Ο Σταύρος Καρούσος, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 55 ετών τον Μάρτιο του 2018 ήταν η τρίτη γενιά Κεφαλλονιτών τυροκόμων που δραστηριοποιούνταν στην Αμφιλοχία για πολλές δεκαετίες.

Το 2003 ο Στ. Καρούσος μετέτρεψε το τυροκομείο της οικογένειάς του σε καθετοποιημένη μονάδα τυροκομικών προϊόντων η οποία παράγει σειρά ποιοτικών σκληρών τυριών, μοναδικών σε γεύση, τα όποια διακρίνονται σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς ( iTQi 2018, Βρυξέλλες).

Το τυροκομείο παράγει γραβιέρα, ΠΟΠ κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, πεκορίνο, ανθότυρο, μυζήθρα ξερή, από γάλα που συλλέγεται καθημερινά και τυροκομείται την επομένη.

«Πηγαίνουμε …by the book» μας λέει χαριτολογώντας ο επιβλητικός Νίκος Μούτσος, εννοώντας ότι τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, αφήνοντας το τυρί να ωριμάσει στα ψυγεία για το χρόνο που πρέπει, δεν φέρνει γάλα από το …εξωτερικό κ.ά..

Νίκος Μούτσος: επικεφαλής στο Παραδοσιακό Τυροκομείο Καρούσος στο Στάνο Αμφιλοχίας.

 

«Τα προβλήματα όμως είναι πολλά. Έχει μειωθεί η κατανάλωση και το λιανεμπόριο έχει περάσει σε πέντε μεγάλες αλυσίδες· αυτό δυσκολεύει τη δουλειά μας. Εμείς δουλεύουμε με το My Market και το Μetro– ευτυχώς ο κύριος Παντελιάδης μας στηρίζει, διαφορετικά δεν ξέρω πως θα διαθέταμε τα προϊόντα μας. Κάνουμε επίσης και κάποιες εξαγωγές στις ΗΠΑ» μας λέει προβληματισμένος ο Ν. Μούτσος.

Περνάμε στο θέμα των τιμών στις οποίες πωλούνται τα εξαιρετικά προϊόντα του τυροκομείου του αλλά και των συναδέλφων του στην Αμφιλοχία. «Κατανοώ ότι για ορισμένους Έλληνες, οι τιμές είναι υψηλές» μας λέει με ειλικρίνεια ο Ν. Μούτσος και δίνει ο ίδιος μια λύση: «Θα τους προτείνω όμως  αντί για ένα κιλό τυρί να αγοράσουν μισό κιλό. Να βάλουν την ποιότητα μπροστά. Εμείς θέλουμε έξι κιλά γάλα για να φτιάξουμε ένα κιλό τυρί και πληρώνουμε το γάλα στον παραγωγό 93-95 λεπτά το κιλό».

Από αριστερά: Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα και Πεκορίνο: βραβευμένα προϊόντα του Τυροκομείου Καρούσος.

 

Όπως μας εξηγεί οι τυροκόμοι στην Αμφιλοχία δέχονται πιέσεις από το οργανωμένο λιανεμπόριο για μείωση των τιμών την ώρα που οι δαπάνες τους είναι ανελαστικές. «Θα τα κλείσουμε τα τυροκομεία έτσι που πάμε… Κάνουμε όμως ότι μπορούμε. Εμείς, για παράδειγμα, πήγαμε σε εκθέσεις του εξωτερικού, στείλαμε τα προϊόντα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς και πήραμε βραβεία. Είμαι όμως απογοητευμένος διότι βλέπω ότι δεν πληρώνεται η ποιότητα» μας εκμυστηρεύεται.

Όπως κι άλλοι συνάδελφοί του ο Νίκος Μούτσος ζητάει περισσότερους ελέγχους, ειδικά σε όσους πωλούν ‘μαϊμού’  γραβιέρα Αμφιλοχίας ενώ επιθυμεί περισσότερη στήριξη από την πολιτεία. «Για να αγοράσουμε π.χ. ένα ανταλλακτικό πρέπει να προκαταβάλλουμε όλο το ποσό ενώ εμείς δίνουμε τα τυριά, προκαταβάλουμε ΦΠΑ και πληρωνόμαστε μετά από μήνες. Έχουμε φάει και κάτι φέσια… Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και τρέμει το φυλλοκάρδι μου» μας λέει σκεφτικός.

 

You might also like