Ιωάννης Βερυκάκης: «Οι ξενοδόχοι δεν αγοράζουν από μας»

Διαμαρτύρεται - και με το δίκιο του- ο Κρητικός τυροκόμος.

«Δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς μας. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σαν το καράβι που πάει πάνω- κάτω στα κύματα» μας λέει με πίκρα ο Ιωάννης Βερυκάκης. Ασχολείται εδώ και μια δεκαετία με την κτηνοτροφία και την τυροκομία κι είναι η 3η γενιά στο επάγγελμα, η πρώτη όμως που αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση με απόλυτο επαγγελματισμό. Γνώριμος των μεγάλων εκθέσεων, από την Αθήνα μέχρι την Ελασσόνα όπου τον συναντήσαμε στην εκεί γιορτή της φέτας, ο Κρητικός παραγωγός διαμαρτύρεται για την κατάσταση που επικρατεί.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Το πρώτο ζήτημα που έρχεται στο προσκήνιο μιας συζήτησης με έναν Κρητικό τυροκόμο στις μέρες μας είναι το αδιάθετο τυρί στα ψυγεία των παραγωγών, προϊόντα που δεν μπορούν να βρουν το δρόμο προς την αγορά, εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να διώξουμε τα τυριά. Είμαστε εγκλωβισμένοι: οι εξαγωγές δεν περπατάνε και δεν μας έχουν στηρίξει για να κάνουμε προώθηση των τυριών μας έξω» μας είπε όταν τον συναντήσαμε σε μια από τις εξορμήσεις του στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα προϊόντα του στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Κι αν τα αδιάθετα προϊόντα είναι το υπ. αρ. 1 τυροκομικό πρόβλημα της Κρήτης, το δεύτερο είναι ο τουρισμός και οι σχέσεις του με την τοπική παραγωγή. «Ο τουρισμός δεν βοηθάει. Τα ξενοδοχεία φέρνουν ξένα γάλατα, δουλεύουν με φθηνά τυριά, αγοράζουν από Έλληνες προμηθευτές λευκό τυρί άλμης με 2,80 ευρώ το κιλό το οποίο πλασάρουν ως φέτα και δεν παίρνουν από μας ούτε ξερό ούτε φρέσκο ανθότυρο, ούτε γραβιέρες». Αδιέξοδο…

Την ίδια στιγμή οι Κρήτες τυροκόμοι δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές διότι η κτηνοτροφία στο νησί έχει υψηλά κοστολόγια παρά το γεγονός ότι τα ζώα βόσκουν κυρίως έξω. «Το καλαμπόκι κοστίζει στην Κρήτη 16-17 ευρώ το σακί ενώ σε άλλες Βαλκανικές χώρες π.χ. Βουλγαρία, το κόστος του είναι μόλις 5» μας λέει.

Άμεσα συνδεδεμένο με τα δύο προηγούμενα είναι το ζήτημα των ‘ελληνοποιήσεων’ γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων: εισαγόμενα γάλατα και σφάγια αμνοεριφίων διακινούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο χωρίς να μπορεί ο ντόπιος παραγωγός να μπει στην αγορά. «Τα ξενοδοχεία αγοράζουν με κόστος μικρότερο από αυτό που δίνουμε εμείς στον χονδρέμπορο…» σχολιάζει ο Ιωάννης Βερυκάκης.

Στον πάγκο του δεσπόζουν τα προϊόντα που παράγει ο ίδιος με βάση παραδοσιακές συνταγές, αλλά όπως φαίνεται αποφεύγει τους σύγχρονους ‘πειραματισμούς’ (μπούκοβο, αρωματικά, κάνναβη κ.ά.). «Η Κρήτη βγάζει κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να τα ‘χαλάσουμε’. Πρέπει να μείνουμε στις αξίες μας…» υποστηρίζει.


Κεντρική φωτογραφία: Ο Ιωάννης Βερυκάκης από τα Χανιά, στον πάγκο του σε μια από τις αθηναϊκές εμπορικές παρουσίες του.

You might also like