Συνεργασία ΥΠΑΑΤ, ΕΦΕΤ & Περιφέρειας Αττικής

Υπογράφτηκε πρωτόκολλο για τους ελέγχους τροφίμων.

Ανανεώθηκε αυτή την εβδομάδα  το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και της Περιφέρειας Αττικής.

 

Ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, αμέσως μετά την υπογραφή μίλησε για μία επιτυχημένη συνεργασία που γίνεται αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά. «Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να συντονίσουμε τους ελέγχους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα εννοώ στην ποιότητα και στην υγιεινή των τροφίμων που απολαμβάνει ο καταναλωτής, αλλά και στη διασφάλιση του παραγωγού που παράγει τα προϊόντα, ο οποίος είναι ο πρώτος κρίκος μίας απόλυτα συμπαγούς αλυσίδας. Όποιος κρίκος και να σπάσει σε αυτή την αλυσίδα θα έχει πρόβλημα ολόκληρη η αλυσίδα. Ο παραγωγός, εφόσον παράγει καλά ποιοτικά προϊόντα, θα πρέπει να απολαμβάνει και μία τιμή που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να επιβιώνει, να έχει μια αξιοπρεπή ζωή.»

Επίσης, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Yπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών των δυο υπουργείων και του ΕΦΕΤ.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια αισθάνεται ως καταναλώτρια πιο ασφαλής και τόνισε πως «όταν υπάρχει σχέδιο μπορεί ο Δημόσιος τομέας να λειτουργήσει επ’ ωφελεία στη συγκεκριμένη περίπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων, της υγείας, των καταναλωτών».

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, μίλησε με αριθμητικά στοιχεία για τους ελέγχους του 2018 ανεβάζοντας την εκτίμηση για το σύνολο των ελέγχων σε όλη την Αττική – από κλιμάκια του ΕΦΕΤ και κυρίως της Περιφέρειας – έως και τους 40.000. Παράλληλα, ανέφερε ότι, βάσει ευρωπαϊκών εκτιμήσεων, η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων αγγίζει πλέον το 96%, ένα ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Πολυχρόνης Πολυχρονίου: «Η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 96%»

«Η  συνυπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ουσιαστικά πρόκειται για τον συντονισμό των δυνάμεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και κυρίως της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή των ελεγκτικών τους υπηρεσιών, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά. Ξέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις σας ενδιαφέρουν τα αριθμητικά στοιχεία, παρόλο που μόλις πρόσφατα έκλεισε το 2018 θα σας πω ότι ο ΕΦΕΤ στην Αττική έχει έναν συνολικό αριθμό από 3.000 ελέγχους ενώ ο αριθμός των ελέγχων που έχουν κάνει οι υπηρεσίες οι σχετικές με το τρόφιμο και τη δημόσια υγεία της Περιφέρειας Αττικής είναι δεκαπλάσιες.

Γι’ αυτό είπα κυρίως η Περιφέρεια Αττικής. Θα περάσουμε τις 35.000, πιθανόν να αγγίξουμε και τις 40.000 (σ.σ. για το 2018). Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός και κρίσιμος αριθμός.

Με άλλα λόγια, είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα στον πολίτη, είμαστε για τον πολίτη, είμαστε για τον καταναλωτή και συνεχίζουμε δυνατά και αποφασιστικά. Και να σας δώσω ένα αισιόδοξο και παρήγορο μήνυμα πάλι με αριθμητικά στοιχεία. Η συμμόρφωση των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υψηλή. Αγγίζει το 96% (σ.σ. εκτίμηση των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών για το 2017).

Είναι ίσως ακόμα καλύτερη κι από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν στην ποιότητα των τροφίμων, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει κουλτούρα μέσα στις ίδιες επιχειρήσεις για την ποιότητα των τροφίμων.»

You might also like