Τα είπαν και για το γιαούρτι Αραχωβίτης-Andriukaitis

Σειρά ζητημάτων επιλύθηκε στη συνάντησή τους

Σε πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας και με πνεύμα συνεννόησης πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις και στελεχών του επιτελείου του, με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Σε συνέχεια της υπόθεσης «Ελληνικό Γιαούρτι» και της παράτυπης χρήσης του όρου από την Τσεχία, ο κ. Αντρουκάιτις ενημέρωσε τον Έλληνα Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, ότι η Τσεχία υπέβαλε εγκαίρως το σχέδιο αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας της, προκειμένου να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο, μετά από τις έντονες πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2017, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας για το θέμα. Στις 20 Νοεμβρίου 2018 έγινε η πρώτη συνάντηση των Αραχωβίτη και Αντρουκάιτις στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το ζήτημα και ζήτησε σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία είχε θεσπίσει σχετική νομοθεσία από το 2016, για τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία για ‘παραπλάνηση του καταναλωτή’.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών και παθογόνων, όπως η αφρικανική πανώλη που πλήττει τους χοίρους σε χώρες της Ευρώπης, η οζώδης δερματίτιδας, που είχε θέσει σε δοκιμασία την ελληνική βοοτροφία και το βακτήριο Xylella Fastidiosa, που αφορά κυρίως τον τομέα της ελαιοκομίας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε: «Αγαπητέ Επίτροπε, καταρχήν θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσπάθειά σας και τα αποτελέσματα που φέρατε για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, σε σχέση με την Τσεχία. Με την παρέμβαση του Επιτρόπου, κατάφερε η Επιτροπή να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της. Ήδη έστειλε το σχέδιο αλλαγής στην Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσε, όπου θα αξιολογηθεί και θα προχωρήσει στη νομοθέτησή του η Τσεχία».

Με τη σειρά του, ο κ. Αντρουκάιτις δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή μας συνάντηση, διότι συζητήσαμε εκτενώς πολλά θέματα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης της επέκτασης διαφόρων ασθενειών στην ελληνική επικράτεια, όπως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, του Xylella, της οζώδους δερματίτιδας, όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και τους αγρότες της.

Ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία και ειδικά για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού. Είμαι περήφανος για τις θέσεις σας, πρόκειται για ένδειξη χώρας προέλευσης και αυτή είναι η θέση μας. Με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη αυτή μπορούμε να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε μια ενιαία αγορά, με διαφορετικές αγροτικές κληρονομιές».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε περάν των προαναφερομένων το επείγον ζήτημα της περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τα ζωϊκά υποπροϊόντα, η παρακολούθηση της υλοποίησης των συστάσεων σε συνέχεια των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Κτηνιατρικής, Υγείας Φυτών και Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων, το σχέδιο δράσης της χώρας μας επί του ζητήματος της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, η σύνδεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφική πολιτική, η σημασία ενός Ενιαίου Συστήματος Επίσημων Ελέγχων και η ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών.

You might also like