Αραχωβίτης και Φάμελλος είδαν Μακεδόνες αγρότες

Η (πανάκριβη) ενέργεια στο επίκεντρο των συζητήσεων τους

Τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ενεργειακό και φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.

 

Ειδικότερα, οι  Αραχωβίτης και Φάμελλος δεσμεύτηκαν προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα γίνει συνάντηση το προσεχές διάστημα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, που έχουν στην τήρηση των δόσεων μετά από ρύθμιση χρεών, λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος και των εσόδων τους.

Επίσης, αναφέρθηκαν σε επιπλέον κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιριστικά σχήματα, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην παραγωγική αλυσίδα και τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα που τέθηκε από τους παραγωγούς είναι η σύνδεση του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα κληθούν και φέτος να υποβάλουν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι το ΑΤΑΚ θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου, αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία.

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις, λόγω εμπλοκής με τους δασικούς χάρτες, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιταχυνθεί η αποστολή στοιχείων, όπου αυτό χρειάζεται, για να είναι επιλέξιμα για επιδότηση. Τέλος, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής και τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις από όλες τις πλευρές.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:

«Αυτό που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε είναι η πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά στο αγροτικό ρεύμα στις γεωτρήσεις, όπου το βασικό πρόβλημα είναι οι ρυθμίσεις που κάνουν οι παραγωγοί, αλλά λόγω της ροής της καλλιέργειας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μία ή δύο δόσεις και χάνεται η ρύθμιση. Αναλάβαμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες να έχουμε συνάντηση τόσο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, για να δούμε με ποιον τρόπο – έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση – θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δύο δόσεων ή ενός μικρού αριθμού δόσεων δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση».

Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο Στ. Αραχωβίτης δήλωσε οτι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική κινήτρων για τη τη συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς. Το επόμενο διάστημα  το ΥπΑΑΤ θα προωθήσει νόμο για τον συνδικαλισμό των αγροτών που θα επιλύει ταυτόχρονα και ζητήματα συνεταιρισμών. Εκεί, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα επιλύονται αρκετά από τα ζητήματα που έχουν θέσει οι αγρότες ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει και άλλη κινητροδότηση για τη συμμετοχή των αγροτών στα συνεργατικά σχήματα.

You might also like