Τυροκόμοι των Κυκλάδων παρουσιάστηκαν στην Αθήνα

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος για τα ευπαθή τυριά Κυκλάδων

Το ‘Σάββατο του Παραγωγού’ πραγματοποιήθηκε σήμερα 16/2 στην έδρα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Πλάκα και καλεσμένοι για να παρουσιάσουν προϊόντα τους ήταν τρεις παραγωγοί από τις Κυκλάδες, καθώς και σημαντικά στελέχη της ελληνικής γαλακτοκομικής αγοράς. Η εκδήλωση είχε θέμα ‘Τα Ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων’ και μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των παραγωγών και του κοινού.

 

Στην εκδήλωση παρουσίασαν εισηγήσεις ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. Παν/μίου Reading Μ. Βρετανίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (‘Τα ευπαθή τυριά των Κυκλάδων – Προκλήσεις & Λύσεις, Η Νομοθεσία’) και η Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας (‘Το παραδοσιακό τυρί στην πράξη’).

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος εξηγεί στους καλεσμένους ορισμένα ζητήματα της νομοθεσίας όπως οι όροι και οι προϋποθέσεις για τυροκόμηση με απαστερίωτο γάλα.

 

Στη συνέχεια παρουσίασαν τα τυροκομεία και τα προϊόντα τους οι Νίκος Φρατζέσκαρος, παραγωγός από την Σίφνο και Μανώλης Μπαμπούνης, παραγωγός από τη Νάξο ενώ την παρουσίαση του Λεωνίδα Βλαβιανού από την Αμοργό ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω καιρικών συνθηκών παρουσίασε στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας.

Ο Νίκος Φρατζέσκαρος από το Βαθύ Σίφνου παρουσίασε την αξιέπαινη και πρόσφατα βραβευμένη προσπάθειά του για την προβολή και την προώθηση του τυριού Μανούρα Σίφνου, αλλά και την επένδυση που ετοιμάζει στο χώρο της εκτροφής που διατηρεί στο Βαθύ, ένα δεύτερο, πέτρινο, σύγχρονο τυροκομείο.

Ο παραγωγός από τη Σίφνο ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία και βοήθεια προκειμένου τα εκλεκτά τυριά της Σίφνου να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους για τις αγορές του εξωτερικού. Ξεχωριστή θέση στην εισήγησή του είχε η διπλή βράβευσή του το φθινόπωρο του 2018 στην Αξιολόγηση Ελληνικών Τυριών που διοργάνωσε το περιοδικό Dairy News στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Dairy Expo 2018.

Ο κτηνοτρόφος, τυροκόμος κι εστιάτορας Νίκος Φρατζέσκαρος από το Βαθύ Σίφνου παρουσίασε στην Αθήνα την πολυσχιδή κι ενδιαφέρουσα δουλειά του.

 

Ο Μανώλης Μπαμπούνης παρουσίασε κυρίως το Αρσενικό Νάξου, το εκλεκτό αυτό τυρί από το Κυκλαδίτικο νησί με τη μεγάλη κτηνοτροφική και τυροκομική παράδοση, αλλά και τη μακρά παράδοση της οικογένειάς του στην τυροκομία. Όπως δήλωσε ο νεαρός τυροκόμος από τη Νάξο, η εταιρεία του έχει στραφεί στην παλαίωση ορισμένων από τα τυριά που παράγει, με στόχο την αύξηση της ποιότητάς τους αλλά και της προστιθέμενης αξίας που πρέπει να απολαμβάνουν τα προϊόντα από τις Κυκλάδες.

Ο Μανώλης Μπαμπούνης από τη Νάξο, μέλος μιας τυροκομικής οικογένειας με μακρά παράδοση.

 

Η συζήτηση ανάμεσα στους εισηγητές της εκδήλωσης και το κοινό περιστράφηκε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φέρουσα ικανότητα των νησιωτικών συστημάτων και τη σχέση της αιγοπροβατοτροφίας και πανίδας.

Αναπτύχθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αιγοπροβατοτροφίας και καταγγέλθηκαν, ειδικά από τον πάντα μαχητικό Νίκο Φρατζέσκαρο ο παραλογισμός του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου. «Προσπαθώ εδώ και καιρό να βγάλω άδεια για να δημιουργήσω δεύτερο τυροκομείο – με τις προδιαγραφές που μου ζητούνται- αλλά και νέες σταβλικές εγκαταστάσεις. Όσο αφορά τη σταβλική εγκατάσταση, μου λένε ότι απαγορεύεται στο νησί να ανεγερθεί  σταβλική εγκατάσταση για περισσότερα από 200 ζώα όταν εγώ έχω περίπου 230 και προσπαθώ να εκσυγχρονίσω την εκμετάλλευσή μου».    

Η καθηγήτρια Έφη Τσακαλίδου αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευζωία των κοπαδιών και την καθαριότητα των σταβλικών εγκαταστάσεων ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το κοινό για τη διαδικασία της τυροκόμησης με απαστερίωτο γάλα, μια τεχνοτροπία η οποία αν και αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική (μιας και παράγει πολύ πιο ποιοτικά τυριά) δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στη χώρα μας.  

Η Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας, εξηγεί τι πρέπει να προσέχει ο Έλληνας παραγωγός στο στάβλο του.
You might also like