Αντ.Τουρκοχωρίτης: «Να κάνει ο κτηνοτρόφος το επόμενο βήμα»

Συζητάμε με τον ιδιοκτήτη της Κτηνοτροφικής Βαγίων

Ο Αντώνης Τουρκοχωρίτης από τα Βάγια Βοιωτίας είναι κτηνοτρόφος μιας νέας εποχής. Η συνεργασία του με επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – κι όχι μόνο-  για τη βελτίωση της ευζωίας του κοπαδιού στην Κτηνοτροφική Βαγίων, η εισαγωγή καινοτομιών στη διαχείριση της φάρμας και η περιβαλλοντική ευαισθησία φαίνεται πως αποτελούν τις αρχές πάνω στις οποίες κινείται. Και δεν το μετανιώνει.

 

Τον συναντήσαμε στην προβατοτροφική μονάδα του, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το διεθνές πρόγραμμα Forage4climate, στο οποίο η μονάδα του συμμετέχει και είχαμε μαζί του μια σύντομη, ζεστή και περιεκτική κουβέντα.

Dairy News | Πότε ξεκινήσατε με τη μονάδα;

Αντ. Τουρκοχωρίτης | Ξεκίνησα το 2006 την πρώτη και το 2012 δημιούργησα τη δεύτερη μονάδα που ξεναγηθήκατε σήμερα.

Πως και αποφασίσατε κάτι τέτοιο μέσα στην κρίση;

Ήμουν βιοκαλλιεργητής και καλλιεργούσα βαμβάκια. Το βαμβάκι όπως γνωρίζετε δεν πήγαινε καλά εκείνα τα χρόνια κι αποφάσισα να καλλιεργήσω φυτά για ζωοτροφές. Εν τω μεταξύ είχα ήδη μπει στην πτηνοτροφία και ήθελα να κάνω το επόμενο βήμα: να διαθέτω τις ζωοτροφές σε μια μονάδα παραγωγής γάλακτος με το οποίο να παράξω τυροκομικά προϊόντα.

Με τα capital controls του 2015, θα είχατε θέμα…

Μεγάλο πρόβλημα: οι συναλλαγές μας, οι πληρωμές μας, όλα γίνονταν με δυσκολία. Είχαμε όμως επενδύσει αρκετά χρήματα οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω. Δεν ήθελα να με οδηγήσει και μένα  η κατάσταση στο εξωτερικό. Ήθελα να μείνω και να πολεμήσω εδώ. Πολλοί δικοί μου άνθρωποι έφυγαν τότε στο εξωτερικό…

“Έχουμε άριστο γάλα στην Ελλάδα το οποίο πρέπει να στηριχθεί.” υποστηρίζει ο Αντώνης Τουρκοχωρίτης.

 

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην αγορά;

Παρατηρώ στασιμότητα: οι τιμές του γάλακτος έχουν πέσει. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε αυτό το διάστημα να κάνουμε ένα βήμα ακόμα, με τη διάθεση κρέατος και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Μέσω συνεργασίας με πανεπιστήμια, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κρέατα με Ω3, ταϊσμένα με πολυφαινόλες κ.λπ. Θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ιδιαίτερα προϊόντα όπως π.χ. παγωτό από πρόβειο γάλα και  ιδιαίτερα τυριά.

Ας πάμε πάλι στις τιμές. Που βρίσκεται η αγορά;

Από 0,75 μέχρι 0,87 λεπτά το λίτρο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είμαι αρκετά προβληματισμένος. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες.  Αν δεν προσπαθήσει ο κάθε παραγωγός να κάνει το επόμενο βήμα, θα πέφτει πάντα θύμα εκμετάλλευσης. Έχουμε άριστο γάλα στην Ελλάδα το οποίο πρέπει να στηριχθεί. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να κάνει τα βήματα που θα τον κάνουν πιο ισχυρό. Εμείς δημιουργήσαμε τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βοιωτίας και προσπαθούμε να βγάλουμε τοπικά προϊόντα.

Ένα από τα κοπάδια στην Κτηνοτροφική Βαγίων,

 

Κτηνοτρόφοι στην Ελασσόνα μου έλεγαν ότι δεν βρίσκουν σταβλίτες…

Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Δεν μπορεί ο Έλληνας να μείνει πολλές ώρες στο δύσκολο περιβάλλον της μονάδας. Ούτε καν οι άνθρωποι της περιοχής μας. Από την άλλη πλευρά, παρατηρώ ότι υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους- έρχονται κι επισκέψεις εδώ- στις επιστήμες της γεωπονίας και της ζωοτεχνίας.

Όταν ξυπνάτε το πρωί, ποια είναι η πρώτη έννοια σας;

Το άγχος μου είναι που θα οδηγηθεί αυτή η χώρα.

Γι’ αυτό πρέπει να αγχώνεται η κυβέρνηση…

Κι όμως είναι και το δικό μας: που θα πάμε, πώς να δημιουργήσουμε μια νέα μονάδα, πως θα ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τους φόρους, πως θα σχεδιάσουμε, παράξουμε και διαθέσουμε στην αγορά νέα προϊόντα.

 

Αποθήκη ζωοτροφών στην Κτηνοτροφική Βαγίων.

You might also like