Δημήτρης Αγορογιάννης: «Θα γίνει ζημιά στη φέτα αν δεν προσέξουμε»

Επισκεφτήκαμε τον Λαρισαίο έμπορο και έμπειρο γνώστη της τυροκομίας

Το Dairy News επισκέφτηκε στη Λάρισα έναν από τους σημαντικούς εμπόρους τυροκομικών προϊόντων, τυροκόμος κι ίδιος και προερχόμενος από μια τυροκομική οικογένεια και συζήτησε μαζί του για το όσα του έμαθε η παραγωγή αλλά κι ο πάγκος της λιανικής.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Στα 73 του ο Δημήτρης Αγορογιάννης είναι μια εμβληματική μορφή του Λαρισαϊκού εμπορίου και το κατάστημά του, στο κέντρο της πόλης, είναι σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τα τυροκομικά προϊόντα. Είναι από παιδί στην τυροκομία και το εμπόριο και σήμερα εργάζεται με τα παιδιά του, εξυπηρετώντας το πιστό κοινό του, το οποίο τον γνωρίζει πλέον από τη φέτα του. Η φέτα όμως δεν ήταν η πρώτη (τυροκομική) ενασχόλησή του.

«Ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας ως οικογένεια το 1950 και το τυροκομείο βρίσκεται στην Ελαία Γόννων Τεμπών. Στη συνέχεια η επιχείρηση πέρασε σε μας, τα τρία αδέλφια, στην πορεία όμως χωρίσαμε τις δουλειές μας.

»Η πρώτη επεξεργασία γινόταν από τον πατέρα μου, όπως σε όλα τα μικρά τυροκομεία. Κάναμε κεφαλοτύρι, κάναμε κασέρι μέχρι το 1980 και από το 1981 αρχίσαμε τη φέτα και παράλληλα ανοίξαμε το μαγαζί που βρίσκεστε σήμερα. Παράγουμε φέτα, φέτα με χαμηλότερα λιπαρά, μανούρι, γιαούρτι στραγγιστό, γαλοτύρι. Παράγουμε περίπου 2.500 δοχεία φέτα των 16 κιλών το χρόνο.

Το τυροπωλείο του Δ. Αγορογιάννη στο κέντρο της Λάρισας είναι ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά της Θεσσαλικής πόλης.

 

»Αφήσαμε όμως την τυροκομία κάποια στιγμή διότι είχε πολλά έξοδα και ήταν ασύμφορη ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Το τυροκομείο μας υπάρχει ακόμα, αλλά δεν δουλεύει πλέον… Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με το τυροκομείο Έξαρχου στην Ελασσόνα, στο οποίο παράγουμε το τυρί που θέλουμε. Το τυροκομείο συγκεντρώνει μια συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος και τη δουλεύει για λογαριασμό του καταστήματός μας, με τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει εμείς.  Αυτή τη στιγμή η φέτα μας διοχετεύεται στη Λάρισα, παλαιότερα όμως δίναμε στην Αθήνα, τη Βέροια κ.ά.

»Υπάρχει αναβρασμός στον κλάδο του γάλακτος διότι τα προηγούμενα τρία- τέσσερα χρόνια ήρθε πολύ γάλα απ΄ έξω, η κατανάλωση έχει πέσει δραματικά και τα σημεία πώλησης  μειώθηκαν. Το κουμάντο κάνουν πια λίγες λιανεμπορικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή που μιλάμε πουλάνε φέτα με 5,99 ευρώ το κιλό ενώ σε προσφορά μπορεί να φτάσει μέχρι και 5,50 ευρώ. Γίνεται της …τρελής. Εμείς πουλάμε 7,30 ευρώ το κιλό και θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στην ποιότητά της. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις: η επεξεργασία γίνεται όπως παλιά, σε τσαντίλα, με ένα τρόπο που αυξάνει το κόστος.

Ο αρχισυντάκτης του Dairy News Θανάσης Αντωνίου, με τον Λαρισαίο τυροπώλη και επί δεκαετίες ασχολούμενο με την τυροκομία Δημήτρη Αγορογιάννη, στο κατάστημα του δεύτερου στο κέντρο της Λάρισας.

 

»Ο καθένας ψωνίζει ανάλογα το βαλάντιό του, ψωνίζει όμως και με βάση τη γεύση που επιθυμεί. Άλλη γεύση έχει η δική μου φέτα, άλλη ενός μεγάλου βιομηχανικού τυροκομείου που έχει τεράστια παραγωγή.

»Φοβάμαι ότι θα γίνει ζημιά στη φέτα και την ελληνική παραγωγή αν δεν προσέξουμε. Είδατε αυτό που έγινε με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά- πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα επεκταθεί. Είναι καταστροφική η συμφωνία αυτή, αλλά δεν είναι τωρινό το πρόβλημα: οι Αμερικανοί εδώ και δεκαετίες φτιάχνουν τυρί από αγελαδινό γάλα, βάζουν κι έναν τσολιά ή την Ακρόπολη πάνω στο κουτί και το λένε …φέτα».


Στην κεντρική φωτογραφία ο Δημήτρης Αγορογιάννης (σε πρώτο πλάνο) με το γιο του Ματθαίο. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dairy News, τεύχος 13, Δεκέμβριος 2018. 

You might also like