Βασίλειος Σκαπέτας [ΤΕΙ Μακεδονίας]: «Η πολιτεία να ελέγχει- οι εταιρείες να συμβουλεύουν»

Πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και έμπειρος άνθρωπος των σταβλικών εγκαταστάσεων, συγγραφέας επιστημονικών εγχειριδίων για την άμελξη αιγοπροβάτων, ο Βασίλειος Σκαπέτας απάντησε σε ερωτήσεις του Dairy News και ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στην πιστοποίηση και τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας των συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί από την επικράτεια.
Συνέντευξη στον Θανάση Αντωνίου

 

Ο Βασίλειος Σκαπέτας είναι ικανοποιημένος αλλά και προβληματισμένος με την κατάσταση του επικρατεί: από τη μια πλευρά τα τελευταία χρόνια  τα συστήματα άμελξης γνωρίζουν διάδοση και η  κατάσταση βελτιώνεται με τον καιρό, από την άλλη όμως προκύπτουν προβλήματα.

Όπως μας επεσήμανε ο καθηγητής του ΤΕΙ Μακεδονίας, το πρόβλημα των συστημάτων αυτών είναι η εφαρμογή τους. «Πολλοί κτηνοτρόφοι βάζουν τέτοιες μηχανές, μάλιστα ορισμένοι αγοράζουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή συντήρηση ούτε σχολαστική καθαριότητα. Έχω δει κτηνοτρόφο να στρώνει μια κρούστα από κοπριά μπροστά στο αμελκτήριο ‘για να μην …γλιστρήσει’ όπως ισχυρίστηκε- αυτό όμως σημαίνει τρισεκατομμύρια μικρόβια κοντά στο μηχάνημα! Φταίει η νοοτροπία της ελληνικής κτηνοτροφίας» καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Ένα ΚΤΕΟ για αμελκτήρια

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Β. Σκαπέτας συνέταξε και απέστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε από το τότε υπουργείο Γεωργίας να οργανώσει πανελλαδικό δίκτυο πιστοποιημένων συνεργείων τα οποία να ελέγχουν, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, τα αμελκτήρια.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε, άλλα κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ισραήλ έχουν θεσμοθετήσει τους ελέγχους αυτούς, ένα είδος …ΚΤΕΟ των συστημάτων άμελξης. «Τα χρήματα για τη διεξαγωγή των ελέγχων προέρχονται από τους συνεταιρισμούς, οι έλεγχοι γίνονται όμως από τη πολιτεία. Το όλο θέμα ελέγχεται λοιπόν θεσμικά διότι η κτηνοτροφία για τα κράτη αυτά είναι μια εθνική υπόθεση, όχι ιδιωτική».

Σύμφωνα με τον Β. Σκαπέτα, ο αυξημένος αριθμός βλαβών που εμφανίζεται στην ελληνική αγορά είναι συνέπεια της εντατικής χρήσης αλλά και της κακής συντήρησης, ενώ θεωρεί ότι ο ρόλος των εταιρειών προμήθειας κι εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων είναι μάλλον αρνητικός. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες προμηθευτές ‘πουλάνε και φεύγουν’ αφήνοντας ξεκρέμαστους τους κτηνοτρόφους. Συχνά δεν γίνεται ούτε η εγκατάσταση σωστά» επισημαίνει.

Το μέγεθος μετράει;

Σύμφωνα με τον Β. Σκαπέτα πολλοί Έλληνες κτηνοτρόφοι, δεν υπολογίζουν σωστά τις ανάγκες τους κι εγκαθιστούν μεγάλα μηχανήματα που δεν τα έχουν ανάγκη. «Στη Γερμανία, ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας θα υπολογίσει μέχρι και το πόσο λάδι και ρεύμα καίει η μηχανή τους…» μας λέει με νόημα ο συνομιλητής μας.

Και σε αυτό τον τομέα, την προμήθεια δηλαδή συστημάτων μηχανικής άμελξης, ο Β. Σκαπέτας ζητάει τη συμβολή του κράτους το οποίο δια των επίσημων και μόνιμων συμβούλων του, θα πρέπει να συμβουλεύσει σωστά τους κτηνοτρόφους.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

«Ο νέος γαλακτοπαραγωγός θα πρέπει να αγοράζει τον εξοπλισμό που πραγματικά έχει ανάγκη. Δεν μπορεί ένας κτηνοτρόφος με μονάδα των 200 ζώων να αγοράζει π.χ. περιστροφικά αμελκτήρια που κοστίζουν 60.000 και 100.000 ευρώ». Βασίλειος Σκαπέτας, καθηγητής ΤΕΙ Μακεδονίας


 

Ο συνομιλητής μας επιμένει ότι  «με την καθαριότητα στην κτηνοτροφία, μπορεί ένας παραγωγός να μειώσει θεαματικά το μικροβιακό φορτίο και να κερδίσει στην ποιότητα του γάλακτος». Τέλος, ο καθηγητής θίγει το θέμα των ρυθμίσεων στο άρμεγμα, ένα μυστικό που αρκετοί κτηνοτρόφοι παραβλέπουν.

«Μου έχει τύχει να δω κτηνοτρόφο σε μονάδα να δουλεύει στο άρμεγμα έξι ώρες το πρωί και άλλες έξι το απόγευμα και να φεύγει από τη μονάδα στη μια το βράδυ για να είναι πάλι στο στάβλο στις έξι το πρωί- αυτό όμως δεν είναι ζωή. Άλλωστε η Ε.Ε. έχει θέσει πλαφόν στο άρμεγμα το οποίο πρέπει να διαρκεί το πολύ δύο ώρες το πρωί και άλλες δύο το βράδυ. Οι δικοί μας κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούν τον εαυτό τους και τα ζώα τους. Να, κάτι που δεν το αναφέρουν οι εταιρείες….» σχολιάζει δηκτικά.

Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Β. Σκαπέτα στο περιοδικό Dairy News


Κεντρική φωτογραφία: Το αρμεκτήριο στην υπερσύγχρονη μονάδα της Κτηνοτροφική Βαγίων, στη Βοιωτία.

You might also like