Φθηνό το γάλα στην Ελλάδα- ακριβή όμως η παραγωγή του

Συζητάμε με τον Jos Janssen, εκ των ιδιοκτητών της Hunland

Ολλανδός στην καταγωγή αλλά μόνιμος κάτοικος Ουγγαρίας ο Jos Janssen είναι ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Hunland η οποία δραστηριοποιείται στην εκτροφή και το εμπόριο ζώντων ζώων. Στην πρόσφατη Zootechnia 2019, στη Θεσσαλονίκη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγο μαζί του αποσπώντας του σημαντικές απόψεις για το παρόν και το μέλος της αγελαδοτροφίας και της γαλακτοπαραγωγής.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Με έδρα την Ουγγαρία, η οποία κατέχει στρατηγική θέση όσο αφορά το εμπόριο ζώων στην Κεντρική Ευρώπη, η εταιρεία Hunland εφοδιάζει με ζώα μερικές από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, όπως επίσης και την Ελλάδα.

Στη χώρα μας η εταιρεία διαθέτει φάρμα εκτροφής αγελάδων για γαλακτοπαραγωγή στη Χρυσούπολη Καβάλας η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί 700 ζώα και παράγει περίπου 22 τόνους γάλα την ημέρα. Το γάλα πωλείται στην εταιρεία Friesland για την παραγωγή του Nounou.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή αριθμητικά αγορά, αλλά είναι μέσα στην καρδιά μας» μας λέει χαμογελώντας ο  Jos Janssen και θυμάται ότι η δραστηριότητά του στη χώρα μας  ξεκίνησε το 1989, πριν  από 30 χρόνια, αρχικά φέρνοντας εγκυμονούσες αγελάδες  Holstein Heifer από την Ολλανδία. «Τα τελευταία 5-6 χρόνια τα πράγματα ήταν δύσκολα, εξαιτίας της κρίσης, αλλά τώρα άρχισε η αγορά να κινείται και πάλι» εκτιμάει.

Άποψη από το μεγάλο περίπτερο της Hunland στην πρόσφατη Zootechnia 2019, στη Θεσσαλονίκη.

 

Γάλα: Ευρώπη & Ελλάδα

Ο συνομιλητής μας είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής είναι οι χαμηλές τιμές στις οποίες πωλείται το γάλα της, γεγονός που δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να επενδύσουν, να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν. Με εξαίρεση ίσως τη Friesland, η οποία πληρώνει υψηλές τιμές για το γάλα που αγοράζει- κι απαιτεί να είναι πολύ υψηλής ποιότητας- οι υπόλοιπες βιομηχανίες πληρώνουν χαμηλότερη τιμή από αυτή που γενικά ισχύει στην Ευρώπη.

«Η αλήθεια όμως είναι ότι η παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα κοστίζει τουλάχιστον  πέντε λεπτά το λίτρο περισσότερο από την παραγωγή γάλακτος στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κι ο λόγος είναι το γεγονός ότι η χώρα σας παρουσιάζει γεωλογική ιδιομορφία. Αν δεν κάνω λάθος περίπου το 70% της χώρας είναι πέτρες και βουνά! Δεν υπάρχει αυτή η πλατιά επίπεδη γη που υπάρχει στις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης» μας εξηγεί ο έμπειρος επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με τον Jos Janssen φέτος θα υπάρξει έλλειψη γάλακτος στην Ευρώπη ενώ κατά την εκτίμησή του οι τιμές μπορεί να αυξηθούν μέχρι και 15 λεπτά το λίτρο. «Είχαμε φοβερή ξηρασία πέρυσι στη δυτική Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ζώα δεν ταΐστηκαν  σωστά και το αποτέλεσμα είναι ότι η παραγωγή γάλακτος παρουσίασε πτώση. Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι η κατανάλωση γάλακτος αυξάνει κι αυτό μας δείχνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή για τη γαλακτοπαραγωγική αγελαδοτροφία. Περιμένω λοιπόν αύξηση της τιμής του γάλακτος. Σε χώρες μάλιστα όπως η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες, περιμένω αύξηση των τιμών του γάλακτος εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης» μας είπε ο Jos Janssen, πρόβλεψη η οποία αν επαληθευτεί θα τονώσει όχι μόνο το ηθικό αλλά και τις …τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Η Hunland διαθέτει φάρμα εκτροφής αγελάδων για γαλακτοπαραγωγή στη Χρυσούπολη Καβάλας η οποία αριθμεί 700 ζώα και παράγει περίπου 22 τόνους γάλα/ μέρα.

 

Η αγορά του κρέατος

Η εντύπωση του Jos Janssen είναι ότι η  αγορά του κρέατος δεν πηγαίνει τόσο καλά στην Ευρώπη και προβλέπει ότι οι τιμές του κρέατος θα συνεχίσουν να πέφτουν. Πέρα όμως από την πτώση της κατανάλωσης τον απασχολεί και η αντίδραση ακτιβιστών ενάντια στο κρέας. «Βλέπετε πόσο έντονη είναι η επικοινωνιακή δραστηριότητα των ομάδων ενάντια στην κατανάλωση κρέατος σε διάφορες χώρες.  Εξελίσσεται σε πρόβλημα αυτή η στάση τους στην Ευρώπη» μας ενημερώνει. Όσο για  την παραγωγή κρέατος Ελλάδα η γνώμη του είναι μάλλον αρνητική: «Ειδικά για την Ελλάδα, στην οποία οι ζωοτροφές είναι ακριβές, δεν βλέπω ευοίωνο μέλλον στον κλάδο της κρεατοπαραγωγού αγελαδοτροφίας».

Τις ημέρες της παραμονής του στην Ελλάδα το νέο σκάνδαλο με την κακομεταχείριση άρρωστων ζώων στην Πολωνία και τη διοχέτευση του κρέατός τους στην κατανάλωση, ήταν κεντρική είδηση στο διεθνές δελτίο ειδήσεων κάθε καναλιού. Αναπόφευκτα τέθηκε η ερώτηση. «Το σκάνδαλο στην Πολωνία είναι κάτι πολύ αρνητικό κι ελπίζω όσοι συμμετείχαν σε αυτό να τιμωρηθούν» σχολιάζει ο Ολλανδός επιχειρηματίας και συμπληρώνει σε αυστηρό τόνο: «Αυτό που έγινε εκεί είναι πολύ κακό για τον κλάδο μας κι όλοι εμείς, που ζούμε από αυτόν τον κλάδο, θα πρέπει να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι κάτι εκτεταμένο πάντως κι είμαι ευτυχής που οι υπεύθυνοι έχουν πιαστεί. Η ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας. Η Ευρώπη είναι μια απολύτως ασφαλής αγορά».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με μια γενική άποψη του συνομιλητή μας για την κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Του μεταφέρουμε την ανησυχία ορισμένων για το μέλλον της γαλακτοπαραγωγής, ο Jos Janssen φαίνεται όμως πολύ συνειδητοποιημένος με αυτό που κάνει και γνώστης των ισορροπιών.

«Πρέπει να παράγουμε για πραγματικές ανάγκες και για βιώσιμες αγορές αν θέλουμε τα προϊόντα μας να πωλούνται και η δραστηριότητά μας να είναι επικερδής. Πρέπει επίσης να παράγουμε με μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία να κάνει επωφελή την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Δεν μπορούμε π.χ. να παράγουμε γάλα στην έρημο, ούτε και στα άγρια βουνά- υπάρχει ευτυχώς αρκετή γη σε πολλά σημεία του κόσμου και συνθήκες τέτοιες που μας επιτρέπουν να παράξουμε μεγάλες ποσότητες» σχολιάζει και μας ενημερώνει ότι νέες δυνάμεις αναδύονται στην παγκόσμια αγορά γάλακτος (και κρέατος) όπως η Ινδία και το Πακιστάν, ενώ θεωρεί ότι η νοτιοανατολική Ασία θα είναι επίσης μια σημαντική περιοχή ειδήσεων τα επόμενα χρόνια.


Κεντρική φωτογραφία: Ο Jos Janssen είναι ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Hunland. Εδώ στην πρόσφατη Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη.

You might also like