Επτά ελληνικά τυριά στο Noale της Βενετίας

Πρωτοβουλία της γευσιγνώστριας Κωνσταντίνας Μπαλαφούτη-Menarin

Επτά κυκλαδίτικα τυριά ταξίδεψαν στην Ιταλία και στις 5 Ιουνίου στο Noale της Βενετίας θα αποτελέσουν αντικείμενο τεχνικής γευσιγνωσίας από 12 δασκάλους γευσιγνώστες (maestri assaggiatori) με σκοπό να αξιολογηθούν και να ταξινομηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ONAF Ιταλίας (Εθνική Οργάνωση Γευσιγνωστών Τυριών Ιταλίας), πράγμα που συμβαίνει για πρώτη  φορά με ελληνικά τυριά.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη-Menarin

 

Η βραδιά τεχνικής γευσιγνωσίας (assaggio tecnico) οργανώνεται από τον Maurizio Mazzarella, υπεύθυνο της ONAF Βενετίας μετά από πρόταση της Κωνσταντίνας Μπαλαφούτη-Menarin, επίσης γευσιγνώστριας και μέλους της ONAF.

Η κυρία Μπαλαφούτη, μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, με προσωπική της πρωτοβουλία επισκέφτηκε τον Μάιο τα νησιά της Μήλου, της Σίφνου και της Τήνου με σκοπό να γνωρίσει και να καταγράψει τις ιδιαιτερότητες της τοπικής παραγωγής τυριών.

Το φημισμένο Μηλέικο με λάδι και βότανα.

 

Σε συνεργασία και συμφωνία με τους ντόπιους τυροκόμους επιλέχθηκαν, για να αποτελέσουν αντικείμενο τεχνικής γευσιγνωσίας, τα εξής τυριά: Μηλέικο (από το τυροκομείο Φάρμα Μήλος), Βολάκι και Κοπανιστή Tήνου (τυροκομείο San Lorenzo), Καρίκι Τήνου (τυροκομείο Αγγελικής Ρουγγέρη), Χλωρομανούρα και Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου (τυροκομείο Φρατζέσκαρου), Ξινομυζήθρα και  Mηλέικο (τυροκομείο Ο Χαραλαμπάκης).

Η μεθοδολογία που ακολουθείται κατά την τεχνική γευσιγνωσία, όπως όλες οι μέθοδοι αξιολόγησης,  αποκαλύπτει, καθορίζει και αξιολογεί τα οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά  των τυριών με προκαθορισμένα κριτήρια.

 

Χλωρομανούρα Σίφνου, ένα από τα βραβευμένα τυριά, από το τυροκομείο του Φραντζέσκαρου, στο Βαθύ Σίφνου.
You might also like