“Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία”

Εκδήλωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για την CoopsDay (5/7, Αχαρναί)

Το πρώτο Σάββατο κάθε Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού, η οποία φέτος είναι στις 6/7/2019. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής θα την τιμήσει την Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, στην έδρα του, Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 Αχαρναί (γωνία με Λάμπρου Πορφύρα 4, περιοχή Λαθαία, Βουστάσιο Κοντογιάννη), το βράδυ στις 21.00, με εκδήλωση που θα έχει ως θέμα: «Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία».
Κείμενο: Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

Τα τελευταία χρόνια, ως μια ιδιάζουσα μορφή ‘πολιτικής μόδας’ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.) και έχουν νομοθετηθεί πολλά καινούργια στοιχεία για τις ΚοινΣΕπ, τις ΚοιΣΠΕ και τους ΣυνΕρ, ίσως και λόγω της αύξησης της ανεργίας που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση του 2008.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού είναι «Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία», που έρχεται να συνδυάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ‘μόδα’ με ολόκληρη την Κοινωνική Οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία.


Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, οι συνεταιρισμοί παγκοσμίως απασχολούν ή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πάνω από 280 εκατ. ή σχεδόν το 10% του συνολικού ενεργού πληθυσμού της ανθρωπότητας.

‘Αξιοπρεπής’ χαρακτηρίζεται κάποιος που τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός στους κανόνες που καθορίζουν τη σωστή συμπεριφορά, τόσο στους τύπους, όσο και στην ουσία, ενώ αξιοπρεπής αμοιβή, είναι η ικανοποιητική αμοιβή εργασίας, που δεν είναι κατώτερη από την εργασία για την οποία δίνεται. Αξιοπρεπής είναι συνώνυμο του «καθωσπρεπικός» & «ευπρεπής». Μένει, σύμφωνα με τις αξίες και αρχές, που έχει κάθε κοινωνία, να καθορισθεί το «σωστή» και το «καθωσπρέπει».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού CoopsDay 2019, είναι μια ευκαιρία να προσκληθούν όλοι να γιορτάσουν ένα μέλλον στο οποίο η ανθρώπινη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη θα αποτελούν προτεραιότητες. Μέσω της CoopsDay, τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να μάθουν πώς συνεταιρισμοί συμβάλλουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας.

Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη, 6906962549.

You might also like