Η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, πρώτη στην ατζέντα Βορίδη

Παράδοση και παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νέο υπουργό, Μάκη Βορίδη και τους νέους υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή, υποδέχτηκε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 

Οι Σταύρος Αραχωβίτης, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου ενημέρωσαν τη νέα ηγεσία για ζητήματα του Υπουργείου και έκαναν σαφές ότι θα σταθούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας για ό,τι χρειαστεί. Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΠΑΑΤ , στη διάρκεια της οποίας χαιρετισμούς απεύθυναν τόσο οι απερχόμενοι όσο και οι νέοι, υπουργός και υφυπουργοί.

Ο Μάκης Βορίδης ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου κάνοντας σαφές ότι όλοι έχουν συναίσθηση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής η οποία έχει συντελεστεί. Παράλληλα έκανε σαφές ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αγροτική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όφελος της ανάπτυξης και των Ελλήνων αγροτών.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε τα εξής: «Ξέρουμε που έχουμε έρθει, ξέρουμε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις  τις οποίες αναλαμβάνουμε και το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Αυτό είναι στοίχημα για τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες αγρότες, για όλους μας, για την πατρίδα. Ορισμένοι θα μου θέσουν φαντάζομαι ένα ερώτημα που μου κάνουν όταν πηγαίνω σε διάφορα υπουργεία. Τι δουλειά έχει ένας δικηγόρος στο Υποδομών, στο Υγείας, στο Αγροτικής Ανάπτυξης; Λοιπόν, εδώ η απάντηση είναι η εξής: Θα σας πω μια ιστορία την οποία δεν τη ξέρετε. Η πρώτη μου δουλειά όταν ήμουν φοιτητής Νομικής ήταν όταν δούλεψα στην εταιρεία του πατέρα μου μια μικρομεσαία επιχείρηση η οποία είχε εμπορία γεωργικών μηχανημάτων. Άρα εκείνο το οποίο έκανα ήταν ότι, επισκεπτόμουν διαφόρους γεωπόνους και διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις, να προωθήσω τα μηχανήματα του πατέρα μου τα οποία πηγαίνανε τελικώς σε γεωργούς, μηχανήματα που ιδίως ήταν μικρές ψεκαστήρες. Αυτούς εμπορευόταν ο πατέρας μου και το έκανα κι εγώ. Άρα αν θέλετε ιστορικά το σκέφτομαι πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά. Ότι ξεκινάς από κάπου και βρίσκεσαι τώρα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μια μακρά διαδρομή βεβαίως στα δικαστήρια».

Ο απερχόμενος Σταύρος Αραχωβίτης (δεξιά) εξηγεί κι ενημερώνει και οι επερχόμενοι  Φωτεινή Αραμπατζή και Μάκης Βορίδης ακούν. Προβληματισμένοι όλοι τους.

 

Ο Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στην εντολή του πρωθυπουργού, να διαπραγματευτεί δηλαδή με αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο την Κοινή Αγροτική Πολιτική προς όφελος και συμφέρον των Ελλήνων αγροτών. Ανάφερε μάλιστα οτι θα στηριχτεί στη μεγάλη γνώση και την εμπειρία  των συναδέλφων του.

«Να ξέρετε ότι θα στηριχτούμε στις υπηρεσίες, δηλαδή στους υπαλλήλους, δηλαδή σε εσάς που είστε σήμερα εδώ, προκειμένου να ενημερωθούμε και να προχωρήσουμε την ατζέντα του Υπουργείου και να θέσουμε τις κατευθύνσεις που θα υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια στη βάση της καθαρής εντολής που έχει λάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να ξέρετε και το απευθύνω τώρα στους υπαλλήλους ότι σας αντιμετωπίζω πάντοτε σε όλα τα Υπουργεία ως στενούς, πολύ στενούς συνεργάτες απροκατάληπτα και αμερόληπτα χωρίς την παραμικρή διάκριση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δουλέψουμε με το Υπουργείο, να δουλέψουμε με τους ανθρώπους, να δουλέψουμε με τους υπαλλήλους».

Ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Την τελευταία δεκαετία είτε με τη μορφή ξηρασίας, είτε έντονων βροχοπτώσεων είτε ακραίων καιρικών φαινομένων, που έχουν γίνει πλέον συνηθισμένα, η κλιματική Αλλαγή εκδηλώνεται και επηρεάζει πρώτα το εισόδημα του αγρότη. Ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι παλιός, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να κάνουμε έναν σύγχρονο κανονισμό και στους σχεδιασμούς μας ήταν και η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής αποζημιώσεων. Τρέχουν κι άλλα ζητήματα όπως είναι η νέα ΚΑΠ, της περιόδου 2021-2027, με πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2022, με βασικό το ζήτημα της χρηματοδότησης. Από το 2000 υπάρχει μείωση, αλλά οι πιέσεις λόγω του BrExit είναι ακόμα μεγαλύτερες. Χρειάζονται συμμαχίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αποτραπεί αυτή η τάση. Φαντάζομαι ότι θα δουλέψετε κι εσείς έτσι, για την αναζήτηση συμμαχιών, ώστε να δούμε τα πράγματα με την οπτική που είναι εθνικά συμφέρουσα, της ενίσχυσης της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, αυτό είναι που έχει ανάγκη στήριξης και να φύγουμε από τη λογική της εξωτερικής σύγκλισης».

Από την πλευρά της η Ολυμπία Τελιγιορίδου ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του Υπουργείου  δήλωσε: «Το υπουργείο αυτό μπορεί να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Σας δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον στη χώρα μια οικονομική σταθερότητα, που μπορείτε να βασιστείτε και να προχωρήσετε μπροστά. Εύχομαι η θητεία σας να είναι εποικοδομητική προς όφελος του Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφου και αλιέα. Εμείς θα σας παρακολουθούμε, χωρίς να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά θα σας στηρίξουμε σε κάθε θετικό μέτρο».

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ζωής της υπαίθρου είναι κομβικής σημασίας, για την Σερραία βουλευτίνα και υφυπουργό πλέον Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

 

Στον χαιρετισμό του ο νέος Υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κώστας Σκρέκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει τους εξής στόχους: τη στήριξη του μικρού και του μεσαίου αγρότη και προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε πριν το πρόβλημα που προκαλείται από το φαινόμενο της κλιματική αλλαγής. Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω ότι το 2050, αν δεν κάνουμε τίποτα, το 60% των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων θα έχουν μετατραπεί σε ξερικές εκτάσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μη φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση σε ό,τι αφορά έργα υποδομής, αρδευτικά έργα και πολλά άλλα. Είμαστε σίγουροι, θα κάνουμε το παν, έχουμε ένα χρέος. Να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα. Και αυτό θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Η νέα υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι ο τομέας της αγροτικής  ανάπτυξης είναι στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι η δυνατότητα συμβολής του πρωτογενούς τομέα στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ζωής της υπαίθρου είναι κομβικής σημασίας, όπως και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών της δημιουργίας των ζητούμενων αγροτικών επενδύσεων και της αύξησης των θέσεων εργασίας».

You might also like