Παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη»

Πρώτο πόνημα του δημοσιογράφου- συγγραφέα Δημήτρη Μιχαηλίδη

Το νέο βιβλίο (256 σελίδες, ISBN 9786188443105), «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» του Δημήτρη Μιχαηλίδη, παρουσίασαν οι Εκδόσεις Στέντορας στην Πνευματική Εστία Βούλας  υπό την αιγίδα του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και φροντίδα της Γιάννας Μίχου (Skywalker).

 

Το βιβλίο προλόγισαν η Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο Γιώργος Παπαβασίλης (Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων), ο Αθανάσιος Κελλμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών) και η υπεύθυνη της επιμέλειας και της έκδοσης Κατερίνα Γκρίτζαλη (Στέλεχος του Skywalker και του Στέντορα).

Στο βιβλίο «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» με κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον Στέντορα και αλλού, βρίσκονται σκόρπιες ‘φωτογραφίες’ από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίο μοιάζει να μην θέλει να ασχοληθεί κανένας, αν και θα μπορούσε ίσως κάποιος κοινωνιολόγος να διακρίνει ακόμα και διάθεση αποστροφής των αστών εναντίον των αγροτών.

Όλοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη ή με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ή την παραγωγικότητα μιας εκτροφής ή εκμετάλλευσης, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τους αυθεντικούς αγρότες, τους πραγματικούς φροντιστές του περιβάλλοντος, τους ανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών, τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου.

Ο Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής Επιχειρησιακής Συνέχεις του skywalker.gr, επισήμανε: «Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης υπάρχει για να σου καταστρέφει την αυτοπεποίθηση, Όταν νομίζεις ότι έχεις πλήρη εικόνα, κάνε μια τελευταία αναζήτηση στα άρθρα του. Αν αισθάνεσαι πως κατέχεις την αλήθεια για την Αγροτική ή την Τοπική Ανάπτυξη, μίλησε μαζί του. Την στιγμή που νομίζεις ότι κατέχεις τα κλειδιά της Κοινωνικής και  Αλληλέγγυας Οικονομίας, άσε τον να σε βασανίσει με σημαντικές λεπτομέρειες που αποδεικνύουν την ανεπάρκειά σου. Δεν κατέχει τα πάντα, αλλά ειδικεύεται σε αυτά που δεν βλέπει κανείς άλλος. Αν θέλεις να ανοίγεις ορίζοντες, τον κάνεις φίλο».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Το βιβλίο είναι σαν ένα πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο που προσπαθεί να δει, από την Πάρνηθα -όπως όταν πήγα στην συνάντηση των Σαρακατσάνων Αττικής-, τους ανθρώπους στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ίσως και να αφουγκραστεί τους καημούς και τα βογκητά της καθημερινής ζωής τους και να αποτυπώσει τα συναισθήματα των απλών αγροτών, των παραγωγών του πραγματικού πλούτου (ούτε λογιστικού, ούτε χρηματιστηριακού, ούτε εικονικού, ούτε πλασματικού, ούτε πλεονασματικού!  Από εκεί ψηλά ‘βλέπεις’ όπως βλέπουν τους αγρότες, οι τεχνοκράτες και γραφειοκράτες από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους, με τα τρυφερά χέρια, και τα μακριά νύχια».


Στην κεντρική φωτογραφία (από αριστερά): Δημήτρης Μιχαηλίδης (συγγραφέας),  Γεώργιος Παπαβασίλης (παραγωγός κηπευτικών),  Αθανάσιος Κελλμάγερ (ανθοπαραγωγός) και Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος).

You might also like