IDF: ανασκευάζει μύθους σχετικά με τη ζάχαρη

Σημαντικός ο ρόλος των γαλακτοκομικών στην ανθρώπινη υγεία

Είναι γνωστό ότι  πολλές φορές προβλήματα με το σωματικό βάρος των παιδιών ή την παχυσαρκία  αποδίδονται στην κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω της εμφανώς υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

 

Στο πλαίσιο της World Dairy Summit 2019, την οποία διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη η International Dairy Federation (IDF), επιβεβαιώθηκε με βάση επιστημονικές έρευνες ότι  το φρέσκο γάλα και το απλό γιαούρτι  καθώς και άλλα μη ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη ζάχαρης που απαντάται στη φύση.

Η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελεί μέρος ενός θρεπτικού ‘πακέτου’, το οποίο παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο και βιταμίνες Β2 και Β12. Οι μελέτες έχουν επίσης δείξει έναν διαφορετικό ρόλο για τα τρόφιμα που είναι εκ φύσεως θρεπτικά, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, η ποιότητα της διατροφής τους βελτιώθηκε, σύμφωνα με μελέτες που αναλύουν τον αντίκτυπο αυτής της χρήσης στο βάρος, αποκαλύπτοντας ότι δεν βρέθηκαν δυσμενείς επιπτώσεις.

«Η παγκόσμια κρίση της παχυσαρκίας είναι κάτι που ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων λαμβάνει υπόψη του πολύ σοβαρά. Ωστόσο, οι συζητήσεις στη διάσκεψη κορυφής IDF World Dairy Summit δείχνουν ότι είναι λάθος να υποθέτουμε ότι τα φυσικά σάκχαρα στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα ίδια με τα άλλα πρόσθετα σάκχαρα. Ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις πηγές ζάχαρης στη διατροφή τους και να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών ουσιών και της πρόσληψης ζάχαρης», δήλωσε ο Δρ. Michael Donat,  υπεύθυνος της  IDF  για τα Αρωματισμένα Γαλακτοκομικά.

Οι συνεδρίες στην World Dairy Summit 2019 στην Κωνσταντινούπολη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σάκχαρα που απαντώνται φυσιολογικά στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (λακτόζη και γαλακτόζη) δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ενώ όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προστατεύσουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Διαβήτη Τύπου 2.

«Οι επιστήμονες που ερευνούν τις επιπτώσεις στην υγεία των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν ήδη παρατηρήσει τις θετικές τους επιπτώσεις στην υγεία των οστών και σε ορισμένες μη μεταδοτικές ασθένειες. Η καλύτερη κατανόηση της δομής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων που βελτιώνουν τη διατροφή» δήλωσε στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου ο Δρ. David Everett, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής IDF για την επιστήμη και τεχνολογία των γαλακτοκομικών προϊόντων και επικεφαλής της ομάδας δράσης της IDF σχετικά με την μικροδομή των γαλακτοκομικών προϊόντων.

You might also like