Διεπαγγελματική Φέτας: με τα ‘κιλά’ η συμμετοχή

Σημαντικές αποφάσεις στον Τύρναβο- αλλαγή πορείας από παραγωγούς

Νέα εποχή για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας – υπό την οποιαδήποτε μορφή της- και νέα πορεία για τους παραγωγούς γάλακτος και τους μεταποιητές τυροκόμους άνοιξε μετά τη σημαντική συνάντηση προσωπικοτήτων και οργανώσεων του κλάδου την Τρίτη στο Τύρναβο. Η νέα ‘φιλοσοφία’ συνίσταται στο ότι η συμμετοχή στη Διεπαγγελματική θα βασίζεται στην παραγωγική ικανότητα των φορέων κι όχι σε παλαιού τύπου συνδικαλιστική εκπροσώπηση οργανώσεων.

 

Τελικά φαίνεται πως κάτι νέο προκύπτει από τη συγκέντρωση εκπροσώπων του παραγωγικού κάδου στον Τύρναβο, όπου παρά το γεγονός ότι πλειοψηφούσαν οι κτηνοτροφικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο της κτηνοτροφίας κι ότι κατ’ ανάγκη τη γαλακτοπαραγωγή, οι αποφάσεις που έλαβαν οι συμμετέχοντες, σε πρώτη φάση, κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Όπως είναι γνωστό το κτηνοτροφικό κίνημα έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια: το ένα κινείται στο πλαίσιο της ήδη υφιστάμενης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέσα από τις συμφωνίες ανάμεσα στον ΣΕΒΓΑΠ και τις οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΚ.

Η άλλη είναι η σχετικά νέα ομάδα κτηνοτρόφων υπό τον Εθνικό Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοιχηθεί με  τον επιχειρηματία Μιχάλη Σαράντη σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που είχαν βαλτώσει μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος, εκφράζει τις απόψεις της -σχετικά νέας- ομάδας κτηνοτρόφων που ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θεωρώντας οτι η υφιστάμενη Διεπαγγελματική δεν λειτουργεί πλέον.

 

Η εικόνα είναι ακόμα ρευστή γιατί οι δύο πλευρές δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυνάμεις της ελληνικής κτηνοτροφίας (ορισμένες και μέσα στον Εθνικό Κλαδικό Συνεταιρισμό) που δεν έχουν πάρει θέση, περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις.

Εκείνο που φαίνεται ότι έχει παγιωθεί μεταξύ των εκπροσώπων της αγοράς είναι το γεγονός ότι η ‘αντιπροσώπευση’ στην όποια Διεπαγγελματική προκύψει θα πρέπει να γίνεται όχι με βάση θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο αλλά τονάζ παραγωγής γάλακτος. Άλλωστε στο ζήτημα του τονάζ έγκειται η διαφωνία κάποιων κτηνοτρόφων για την παρουσία των οργανώσεων ΠΕΚ και ΣΕΚ οι οποίες, κατά την άποψη ενός κτηνοτρόφου με τον οποίο συνομίλησε το Dairy News: «δεν είναι σε θέση να μας αποδείξουν πόσοι γαλακτοπαραγωγοί είναι στις τάξεις τους και πόσο γάλα πραγματικά παράγουν για να μπορούν να βρίσκονται σε μια παραγωγική οργάνωση όπως η Διεπαγγελματική Φέτας η οποία είναι επαγγελματική κι όχι συνδικαλιστική οργάνωση».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από τη Θεσσαλία, συμφωνήθηκε η ίση εκπροσώπηση παραγωγών και μεταποιητών στο νέο σχήμα της Διεπαγγελματικής, ο αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και – το σημαντικότερο- η εκπροσώπηση όλων των τυροκομικών δυνάμεων, ανεξαρτήτου μεγέθους.

Πάντως οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι ανακίνησαν το θέμα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας διατείνονται οτι δεν πρόκειται για μια ενέργεια η οποία στοχεύει στην ανάδειξη κάποιου επιχειρηματία ως νέου προέδρου. Όπως ανέφερε σχετικά στο Dairy News o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος «η κίνηση αυτή δεν ξεκίνησε για να γίνει πρόεδρος ο Μιχάλης Σαράντης ή ο οποιοσδήποτε Σαράντης, δεν είναι μια κίνηση από τα πάνω αλλά από τα κάτω, των ίδιων των κτηνοτρόφων. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι διότι η κατάσταση στη φέτα είναι προβληματική και πρέπει γρήγορα να κάνουμε κάτι, ειδικά στις διεθνείς αγορές».

You might also like